banners

Nu te-am uitat, Gabriele Sandri!

vineri, 11 noiembrie 2016, ora 10:10. Publicat de Cristian C.

Gabriele Sandri

Fie că e dimineață, după-amiază, seară sau miez de noapte, pentru suflarea ultra’ o duminică reprezintă mai mereu un prilej de dat frâu liber pasiunii, o zi în care și ție, cu siguranță, ți s-a întâmplat măcar o singură dată să lași totul la o parte pentru echipă.

Duminică era acum exact treisprezece ani, la 11 noiembrie 2007, însă nu avea să se încheie cu euforia aferentă unor memorii dintr-o deplasare pentru Gabriele Sandri, un ultras al celor de la Lazio Roma, în vârstă de 26 de ani. Aflat împreună cu colegii de „breaslă” în drum spre un meci al echipei favorite împotriva celor de la Internazionale Milano, drumul li s-a intersectat cu un grup de suporteri al rivalilor de la Juventus Torino, pe un sector de autostradă din zona Arezzo. Și cine ar fi crezut că o altercație – să recunoaștem, atât de comună cu un grup rival – putea duce la un sfârșit tragic pentru un tânar entuziast? Mai mult ca sigur, doar organele de represiune ale statului.

Gabriele Sandri_2

Cu incompetența aproape specifică organelor menționate anterior s-au confruntat și cele două grupuri de suporteri care s-au încrucișat pe drumul spre susținerea pasiunii. Sosiți să „aplaneze” conflictul, polițiștii italieni nu au ezitat să folosească armamentul din dotare în scopul unei distrageri, al unei avertizări. Dar acțiunea lor s-a dovedit a fi una care urma să aibă consecințe tragice: focul de armă care aparent s-a vrut a fi unul „util” – da! ăsta e cuvântul! – l-a nimerit pe Gabriele, care se afla într-un autoturism,  acesta decedând la puțin timp după nefericitul eveniment.

Gabriele Sandri_3

Ce a urmat a fost o dovadă de unitate, de suport necondiționat din partea ultrașilor italieni, o serie de acțiuni care au determinat înfăptuirea unui act justițiar care, indiferent de urmări, nu avea să șteargă memoria unui tânăr ucis din incompetență. Totodată, nu doar că Inter – Lazio a fost anulat în acea zi, însă toate meciurile din acea etapă au început cu 15 minute întârziere iar organele din vârful fotbalului din peninsulă au avut grijă ca sfârșitul atât de tragic al lui Sandri să nu fie trecut cu vederea. Dar acesta avea să reprezinte doar începutul: în Bergamo, ultrașii Atalantei au început revoltele violente împotriva autorităților, iar pe stadioanele din toată țara steagurile nu au fluturat iar bannerele de pe garduri nu au mai fost afișate, în semn de protest. Totuși, poliția a catalogat totul drept un „incident”, fapt ce nu a stârnit decât mânie în cadrul întregii „tifoserii” italiene.

Odată cu tentativele de mascare ale incidentului nu au întârziat să apară reacții din partea suflării ultra’ din Italia: meci întrerupt de ultrași în Bergamo, coregrafii în memoria lui Gabriele în toată Italia și mesaje pentru tânărul ucis pe gardurile stadioanelor din toată lumea. Aceste fapte au stârnit o căutare profundă de vinovați, o căutare ce avea să mai facă o fărâmă de dreptate pentru tânărul ucis de niște instrumente de represiune.

Gabriele Sandri_5

Gabriele Sandri_6

12200932_972444482801629_1477258756_n
La mai mult de trei ani de la tragedie, Luigi Spaccarotella, polițistul responsabil pentru moartea lui Gabriele, a fost condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare. De menționat că trei ani au fost adăugați unei sentințe anterioare de 6 ani și 4 luni, la presiunea familiei și a vocii ultrașilor. Scena ultra’ din Italia a dat dovadă de o unitate ieșită din comun, chiar și la nivelul celor mai mari rivalități de pe acel teritoriu. Înainte de un Lazio – Roma, peluzele s-au unit și au cântat pentru Sandri, tatăl tânărului susținând ulterior un discurs de mulțumire pentru aceștia. Totuși, după revoltele care au avut loc în Roma și Bergamo, ultrași ai Atalantei, ai Romei și ai lui Lazio au primit pedepse mai mari decât polițistul în cauză. Acest lucru spune cu siguranță mai multe decât poate să spună orice text, paragraf sau articol pe care le putem redacta.

Gabbo-vive

Din perspectivă subiectivă, ne exprimăm îngrijorarea, chiar și acum, la exact 13 ani de la nefericitul eveniment, față de incompetența organelor care ar trebui să fie responsabile cu ordinea. Totodată, este scandalos cum doar acțiuni ample și sonore de stradă și nu numai au făcut în cele din urmă posibilă înfăptuirea unui act de justiție -și așa, unul destul de șters și, deși utilizăm ca etalon un episod cu consecințe tragice, aceste fapte abuzive sunt totuși atât de actuale și îi țintesc direct pe oamenii care sunt probabil ultimii mohicani ai luptei vocii societății cu autoritătițile.

Nu te-am uitat, GABRIELE SANDRI (23 septembrie 1981 – 11 noiembrie 2007)!

 

Articol realizat de Adrian M. pentru Revista ULTRA’

banner 2

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook