banners

Artiştii din peluze – Rappa: „Ultras e o atitudine în primul rând, o mentalitate la baza căreia stau ataşamentul, devotamentul şi fidelitatea.”

duminică, 16 martie 2014, ora 00:09. Publicat de Cristian C.

 

Revista ULTRA’Salut, Rappa! Dacă ai fi în fața unor oameni care nu te-ar cunoaşte, cum te-ai prezenta în câteva cuvinte?

Rappa: Salut. Sunt un om atât de simplu încât pare complex, un oarecare de nicăieri şi de peste tot.

Revista ULTRA': Nu găseşti la tot pasul raperi care să cânte despre echipa lor de suflet. Cum a început iubirea ta pentru Rapid?

Rappa: Nu găseşti pentru că se tem să nu-şi piardă din ascultători, asta nu înseamnă că n-au afinitități fotbalistice. Eu am un public inteligent, care a înțeles că încerc să transmit prin muzică absolut fiecare sentiment cu care iau contact şi care ştie cum să separe culorile atunci când interesul comun primează. Stiu că sunt şi câțiva care mă înjură, dar n-am nimic împotrivă, în acest fel se elimină singuri de target-ul meu. Pe mine mă intereseaa spuma, elita. Dacă nu-ți place pătrunjelul din ciorbă, nu arunci toată ciorba, îl dai la o parte şi continui să mănânci. Aşa şi cu piesele despre Rapid, eşti liber să nu le ascuți. Oricum, mă bucură faptul că în ultima perioadă apar tot mai multe piese rap dedicate echipelor de tradiție.
Referitor la pasiunea mea pentru Rapid, nu pot spune când a început, propriu-zis, pentru că eu n-am devenit rapidist ci m-am născut rapidist. Când te naşti într-o familie de rapidişti e aproape imposibil să nu fii rapidist la rândul tău, ar fi ca şi cum într-o familie de tigri s-ar naşte un motan.

Revista ULTRA': Când ai început să cânți rap şi de ce?

Rappa: Primele tentative le-am avut în 2001, 2002, dar nu le pot include in CV. La modul serios, în 2008. Pentru că e un stil muzical autodidact, care permite o arie de exprimare mult mai largă decât alte genuri muzicale. Practic, poți aborda absolut orice subiect, ai libertate totală în procesul creativ.

Revista ULTRA': Ai făcut parte din vreun grup ultras al peluzei giuleştene?

Rappa: Nu, pentru ca am o fire independentă, şi, deseori, din postura unui membru al grupului, trebuie să te supui deciziei majorității, lucru pe care îl evit de regulă. Desigur, păstrez relații de amiciție cu oameni din anumite grupări, dar atât. Invitațiile de a adera la un grup sau altul le-am refuzat politicos din acelaşi motiv.

Revista ULTRA': În melodia ”Suflet de ultras” evoci foarte bine atât starea unui ultras, cât şi realitatea vizavi de Jandarmerie. Vorbind de ultima, povesteşte-ne putin despre abuzurile aşa-zisei reprezentante a legii, Jandarmeria Română. Tu, ca suporter rapidist, ai fost abuzat de forțele de ordine?

Rappa: Nu cred că există suporter care să-şi susțină echipa constant de pe stadion, fără să fi fost abuzat într-o formă sau alta de aşa-zisele organe ale legii. O să enumăr doar două cazuri, deşi mi s-au întâmplat cu zecile şi am asistat la sute. Primul, într-o deplasare, la Braşov, în urmă cu vreo zece ani, cred, când era foarte cald şi eram îmbrăcat de la bust în jos, cam ca toți cei prezenți în peluză. M-am pomenit din senin cu o avalanşă de bastoane peste picioare pe motiv că, chipurile, îmi expuneam în public organele genitale. Nici vorbă, e firesc să se vadă elasticul boxerilor dacă porți pantaloni cu talie joasă. Dar ei au interpretat cum au vrut şi au lovit direct, fără ca măcar să-mi spună: „Ridică-ți, bă, pantalonii!” sau „Ia un tricou pe tine!”, că nu era absolut nicio problemă. S-a lăsat şi cu o altercație, în fine…
Al doilea, relativ recent, în urmă cu aproximativ 3 ani, la meciul cu Hapoel Tel-Aviv, din Europa League, m-am „pricopsit” cu amendă şi interzicerea de a mai participa ca spectator la întreceri sportive majore, timp de un an, pe motivul că mi-am ascuns identitatea. În realitate, mă protejam de frig, ținând un fular înfăşurat în dreptul gurii. Si câtă muncă de lămurire am dus în dubă, m-au controlat la piele ca pe ultimul criminal. N-ai cu cine să te înțelegi, le-am spus să respecte uniforma pe care o îmbracă şi mi-au răspuns cu un aer superior, citez: „Mă piş pe ea!”
Nu sunt cazuri limitate, aici e vorba de o întreagă conduită, asta e cel mai dureros. Sunt convins că multi dintre cei care citesc acest interviu au întâmpinat aceleaşi probleme.

Revista ULTRA': Cel mai frumos meci pe Giulesti? Dar în deplasare?

Rappa: Grea întrebare, pentru că toate meciurile disputate pe Giuleşti au un farmec aparte, indiferent de adversarul întâlnit şi, toate deplasările sunt „condimentate” cu evenimente neprevăzute. Enunț doar două, totuşi, aşa cum îmi solicită întrebarea. Pe Giuleşti, meciul cu Craiova din penultima etapă, în care am devenit campioni, matematic, în 1999. În deplasare, tot la Craiova, în anul precedent, 1998, când deşi am pierdut titlul, la întoarcere, zece mii de rapidişti cântau în cor celebrul „C-aşa sunt eu rapidist / Niciodată nu sunt trist”. Cântec pe care, de altfel, rapidiştii îl au în repertoriu încă de la sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ’80. Am ținut să specific acest aspect, pentru că unele galerii l-au copiat şi reinterpretat după bunul plac. Și nu e singurul exemplu.

Revista ULTRA': Galeria Rapidului a fost dintotdeauna un ”motor’ pentru echipă. Care este părerea ta despre suporterii rapidişti ai zilelor noastre?

Rappa: La nivel de masă stăm excelent. Nu ştiu câte echipe din Liga 1 se pot lăuda cu o medie de 7-8 mii de spectatori pe meci, cât are Rapidul, în condițiile în care activează în liga secundă. Și nu ştiu câte echipe din liga 1 pot strânge şase mii de spectatori PLATITORI la un meci amical cu o echipă din liga a treia, ceea ce la Rapid s-a întamplat recent.
La nivel ultra’, iarăşi, stăm foarte bine. Avem brigazi tinere, cu potențial, formate relativ recent, în ultimii ani. Încă țin steagul sus şi brigăzile cu experiență în domeniu, cele formate în anii ’90. Și unde mai pui că avem şi o brigadă ce activează încă din anii ’80?

Revista ULTRA': Galeriile căror echipe din afara României îți plac?

Rappa: Nu sunt fan al niciunei echipe sau galerii din afara țării. Am inima atât de plină de Rapid încât nu mai încape altă simpatie, fotbalistic vorbind. Îmi plac coregrafiile reuşite ale galeriilor de pretutindeni şi atât. Cu un plus pentru Torino, Livorno, Reggiana, Roma, sau alte echipe care au vişiniul în compoziție, lesne de înteles de ce. Dar, tot ce e frumos, e de admirat, indiferent de culoare.

Revista Ultra': Revenind la muzică, ce ne anunți nou legat de proiectele tale?

Rappa: Lucrez la un nou album care va apărea spre sfârşitul anului, deocamdată n-a căpătat suficientă formă pentru a-i da un titlu, dar oscilez între „Oximoron” şi „Eu când vreau să fluier, cânt”. Și dacă pe albumul precedent am avut o piesă dedicata fenomenului ultra’, de această dată pregătesc o piesă dedicată fenomenului hooligans. Stiu că marea masă nu diferențiază acesti termeni, „ultras / hooligan”, dar sunt diferiți, în primul rând pentru că provin din culturi diferite. E posibil ca piesa cu pricina s-o lansez ca single în săptămânile următoare. Fiți cu ochii pe canalul de YouTube: RappaOfficial

Revista ULTRA': Ce ascultă Rappa?

Rappa: Rap, bineînțeles, european şi american în egală masură, dar şi românesc, cel de până-n 2000 (pentru că sunt nostalgic), plus alte genuri, folk, rock, muzică clasică, etc. Depinde de starea de spirit pe care o dețin. Cred, însă, că cel mai mult îmi ascult instrumentalele pe care urmează să „operez”.

Revista ULTRA': Îți multumim pentru interviu şi pentru muzica pe care o produci. Un gând pentru ultraşii din România?

Rappa: Vă multumesc şi eu pentru invitație. Ultraşilor le doresc sa rămâna pe baricade, eu ştiu că acolo se simt fericiți. Să nu uite că ultras nu înseamnă ca cinci indivizi să bată un copil care poartă tricoul rivalei pe stradă. Ultras e o atitudine în primul rând, o mentalitate la baza căreia stau ataşamentul, devotamentul şi fidelitatea.
Respect tuturor, numai bine!

Facebook: Rappa.Official

15 martie 2014

Interviu realizat de Cristian Cațan – Revista ULTRA’

83562879_294158311768854_7527650026611906480_n-1024x1024

2 răspunsuri la “Artiştii din peluze – Rappa: „Ultras e o atitudine în primul rând, o mentalitate la baza căreia stau ataşamentul, devotamentul şi fidelitatea.””

  1. respect spune:

    respect !!!!

  2. Legione Eforie spune:

    Respect Rappa si Leasa. Forza Rapiduletul !

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook