banners

Comunicat Liga Suporterilor Tulceni – 31.08.2012

sâmbătă, 1 septembrie 2012, ora 11:50. Publicat de Cristian C.

În următorul comunicat vom încerca să relatăm cât mai detaliat, ce s-a întâmplat în nemediatizata deplasare de la Casimcea. În ziua de 28 august 2012, ne-am deplasat la Casimcea, cu un autocar de aproximativ 50 de suporteri  ai FC Delta Tulcea şi o maşină personală, pentru a ne susţine echipa de fotbal favorită în meciul din Cupa României împotriva Unirii Casimcea. Drumul a fost parcurs fără nici un fel de incident sau problemă, astfel că am ajuns la destinaţie cu puţin înaintea începerii partidei.

La sosire, autocarul a fost parcat în apropierea stadionului şi am fost întâmpinaţi de către Jandarmeria Tulcea, care ne-a pus în vedere că la orice abatere din partea noastră se va interveni imediat. Am fost conduşi în spatele uneia dintre porţi, pe un teren aflat lângă  stadion. Trebuie să menţionăm că de la bun început jandarmii nu şi-au exercitat atribuţiile, nici unul dintre noi nefiind controlat corporal, nici măcar sumar, după cum prevede legea. Ne-am poziţionat astfel în spatele porţii apărate în prima repriză de către portarul Deltei Tulcea şi am încercat să arborăm două steaguri pe gardul din faţa noastră. Aici au început micile probleme, deoarece imediat am fost bruscaţi şi împinşi de jandarmi, şi ni s-a impus să ne îndepărtăm la cel puţin 5 metri de gard. Într-un final ni s-a permis să punem steagurile pe gard, apoi ne-am grupat şi am început să ne susţinem echipa vocal cât şi coloristic prin fluturarea multor altor steaguri, astfel creând o atmosferă foarte placută, unică şi de sărbătoare, dând o importanţă aparte unui meci jucat la sat. Ne-am susţinut favoriţii continuu timp de aproape 40 de minute, în acest interval de timp neexistând nici un fel de conflict cu suporterii gazdă, jandarmi sau stewarzi. Alt viciu de procedură al jandarmilor a fost poziţionarea acestora în imediata apropiere a noastră, deşi legea impune ca doar stewarzii să stea în acelaşi spaţiu alături de suporteri.

Spre sfârşitul primei reprize au fost aprinse câteva materiale pirotehnice, menite să creeze un spectacol de lumină şi culoare. Faptul că ne aflam în afara terenului de joc, pe un teren ce nu aparţinea de stadion, făcea ca folosirea acestor materiale să nu intre sub incidenţa legii 4/2008 şi nici nu justifica intervenţia de evacuare în forţă a terenului,o măsură abuzivă şi foarte violentă.

După ce s-au aprins  fumigenele, jandarmii  s-au pregătit pentru intervenţie, unii dintre ei punându-şi măşti de gaze, alţii pregătind buteliile de gaz lacrimogen, iar alţii scoţându-şi spray-urile lacrimogene şi pregătind scuturile şi bastoanele din dotare, în timp ce noi am continuat să cântăm cu o tonalitate foarte ridicată.  Unul dintre jandarmi ne-a avertizat vocal să părăsim terenul şi să stingem pirotehnicele, dar  neutilizând nici o portavoce, aşa cum impune legea, a fost imposibil de auzit. O singură fumigenă a fost aruncată după gardul despărţitor al terenului, la câţiva metri de acesta, într-o zonă unde nu se afla nimeni. Imediat am început să fim bruscaţi, loviţi cu bastoane, pumni şi picioare, gazaţi cu spray-urile şi dispersaţi în diferite zone ale terenului. Au fost loviţi majoritatea suporterilor, inclusiv persoane de sex feminin şi un băiat cu handicap de gradul II, iar un băiat cu handicap de gradul I, aflat în scaun cu rotile, şi care nu se poate deplasa singur, a fost gazat în mod intenţionat cu spray-ul lacrimogen, având apoi mari probleme în a respira, la fel ca şi câţiva copii care veniseră alături de noi la stadion.

jandarm care bruscheaza o fata, o trage si o impinge de mana lasandu-i multe semnejandarm care bruscheaza o fata, o trage si o impinge de mana lasandu-i multe semne

Agresiunile au continuat timp de câteva minute, făcându-se uz de câteva ori şi de butelii cu jeturi de gaz iritant lacrimogen. Unii dintre noi au necesitat mici îngrijiri la faţa locului, astfel că o parte din suporteri, deşi ameninţaţi, a trebuit să rămânem să ii ajutăm şi pe ceilalţi să plece. Câţiva jucători, îngrijoraţi de integritatea noastră au venit lângă gard pentru a se interesa ce am păţit şi chiar au adus două sticle de apă pentru cei vătămaţi. Aceştia ne-au spus că gazul lacrimogen a ajuns până spre mijlocul terenului de joc, şi că au fost şi ei afectaţi din această cauză. De menţionat că niciunul dintre suporteri nu a provocat şi nici n-a opus rezistenţă, după cum va reieşi din pozele şi filmările care le vom ataşa ca probe.

exces de zel si spray, majoritatea parasisera deja stadionulexces de zel si spray, majoritatea parasisera deja stadionul

După evacuare, am rămas în zona unor magazine din sat pentru a ne regrupa şi a-i aştepta pe toţi, pentru a pleca la Tulcea. Menţionăm că micile provocări şi violenţe au continuat inclusiv după evacuare, după un timp, fiind urcaţi forţat în autocar.

De la intrarea în municipiul Tulcea şi până la destinaţia finală, Stadionul Delta, suporterii au coborât rând pe rând din autocar în grupuri restrânse. Aceste grupuri au fost oprite pentru legitimare, dar jandarmeria şi-a depăşit atribuţiile, intimidând şi ameninţând. Imediat cum am ajuns la stadion, am fost întâmpinaţi şi reţinuţi de echipaje ale jandarmeriei. Sub ameninţările acestora, am fost controlaţi corporal şi legitimaţi toţi cei rămaşi, iar doi dintre noi au fost urcaţi forţat în dubă. Unul dintre ei are handicap de gradul II, şi înălţimea şi greutatea de aproximativ 140 cm şi 40 kg, acesta neputând fi considerat un pericol social. În interiorul dubei jandarmeriei, acesta a fost agresat de către toţi jandarmii prezenţi, după care ambii suporteri au fost duşi pe câmp, spre Gara de Mărfuri, au fost coborâţi şi efectiv călcaţi în picioare, după care abandonaţi. Ambii au ajuns ulterior la spital, pentru îngrijiri medicale, iar unul dintre ei a necesitat internare timp de două nopţi, din cauza multiplelor vătămări. Trebuie spus că toţi cei care am fost legitimaţi, am fost ameninţaţi că dacă vom mai fi găsiţi în aceeaşi noapte în oraş, vom avea probleme, şi am fost sfătuiţi să mergem spre casă.

Menţionăm că niciun suporter nu a fost legitimat la Casimcea, ci doar la Tulcea, după aproximativ două ore şi jumătate de la incidente. În aceste condiţii considerăm că toate sancţiunile s-au acordat fără nici o bază legală, practic la nimereală.

Alt semn de întrebare este că deşi ni s-a tot spus că intervenţia în forţă a fost cauzată de fumigena ajunsă în teren, am fost sancţionaţi aproape 25 de suporteri cu amendă contravenţională şi sancţiune complementară de interzicere pe stadion timp de un an. Cum puteau arunca 25 de suporteri o singură fumigenă, ajunsă doar o dată pe teren?

În final ataşăm şi link-ul unui articol redactat de un ziarist sucevean, în legătură cu unul din suporterii agresaţi la Casimcea. Pasiunea nu ţine cont de intimidările şi agresiunile jandarmilor.

http://ultras.sportlocal.ro/pasiunea-nu-cunoaste-limite.html

jandarmii folosind gazele mai mult decat creierul, erau sa ii omoare pe unii dintre noijandarmii folosind gazele mai mult decat creierul, erau sa ii omoare pe unii dintre noi

Noi eram singurii suporteri care ne susţineam echipa indiferent unde juca şi se deplasa, fiind prezenţi peste tot, fiind un real sprijin pentru jucători. Este bine ştiut că dintotdeauna am fost bine văzuţi şi apreciaţi de către spectatorii de pe întregul stadion, pentru atmosfera care-o făceam. De-acum ni s-a interzis acest drept şi această pasiune, rămânând ca pe stadion, meciurile să se desfăşoare într-o linişte apăsătoare, aducând iluzia de dezinteres total al cetăţenilor faţă de această echipă. Vom continua însă, deşi presiunea va fi mare asupra noastră şi nu ne vom lăsa până când nu ni se va face dreptate, deşi rănile şi prejudiciile morale nu va reuşi să le vindece nimeni.

Liga Suporterilor Tulceni

3 răspunsuri la “Comunicat Liga Suporterilor Tulceni – 31.08.2012”

  1. Legione1923Eforie spune:

    la puscarie cu toti jandarmii aia. Aveti dovezi,ce mai stati, pe ei . Ne vedem in cupa (sunt Rapidist )…sper ca nu vom intampina si noi acelasi lucru la tulcea. multa bafta

  2. balamuc spune:

    contestati amenzile, certificate medico-legale scoase, filmarile si pozele pe care le aveti si direct cu ei in procese…nu-i slabiti. O sa aveti castig de cauza sigur!!! multa bafta si respect ptr tot ceea ce faceti!!!

  3. Vulturu`19 spune:

    Bun si ce`i de facut… nu se pot formula plangeri la parchetul militar ?

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook