banners

De ce șeful Jandarmeriei e mai bun ca Monty Python

marți, 3 aprilie 2012, ora 14:24. Publicat de Cristian C.

Azi se împlinesc patru ani de la sîngerosul atac din 2008. Atunci, în zilele summitului NATO, drepturile noastre au fost suspendate. S-au interzis mitingurile, cetățeni germani au fost opriți la graniță pentru că aveau bannere anti-NATO, s-au sudat gurile de canal și s-au vopsit gardurile vii în verde și mai viu. Pe 2 aprilie, același an, 46 de tineri găzduiți cu contract de închiriere într-o hală la Timpuri Noi au fost atacați de un dispozitiv de jandarmi mascați. Au spart ușa, au tîrît femeile de păr și au bătut bărbații ca pe șnițele. Motivul invocat de Jandarmerie: cineva îl lovise pe proprietarul halei care afișa în fața camerelor un cot bandajat. Sînt curios dacă există cineva care crede că jandarmii au reținut și bătut 50 de oameni pentru un cot julit. A doua zi, Marius Militaru, purtătorul de cuvînt al Jandarmeriei, declara că „teroriștii” care au ieșit cu fețele tumefiate din secțiile de Poliție s-au autoflagelat. Plîngerile depuse la Parchetul Militar sînt și acum, după 48 de luni, în fază de cercetare.

Video cu descinderea mascatilor de acum 2 ani

La Palatul Parlamentului, cu ocazia acestei aniversări rușinoase, trimiși ai Jandarmeriei și ai MAI au purtat o discuție cu 20 de reprezentanți ai societății civile. Nu mă așteptam ca răspunsurile reprezentanților forțelor de ordine? să mă mulțumească, însă nici nu-mi imaginam că toți cei din sală vor rîde la aproape fiecare răspuns al colonelui Aurel Moise (șeful Jandarmeriei) sau al fostului ministru de Interne din 2008, Cristian David.

Credeam că David Cristian, acum un penelist mărunt cu freza nefăcută, dar în 2008 ditai ministrul de Interne, va încerca într-un fel să ne explice măsurile jegoase luate în timpul summitului. Neah! S-a lăudat că țările care au organizat summit-uri în anii următori au luat lecții de la noi. A încercat să minimizeze genocidul de la Timpuri Noi repetînd insistent șablonul „incidente izolate”. A recunoscut însă într-un final că intervenția din 2008 în hală a fost exagerată. Din păcate, dînsul n-a putut să ia măsuri. Principala lui doleanță a fost ca oamenii de la masă să nu creadă că jandarmii primesc ordine de sus, de la partide.

Mi-e frică să-mi imaginez ce este în capul subalternilor domnului Moise dacă dînsul răspunde la întrebări despre picioare-n ficat și pulane-n țeastă cu: „Știți că noi avem și o divizie de jandarmi montani care a făcut x salvări în munții noștri?”. Cum poate avea loc un dialog cu Moise cînd dînsul spune că jandarmului care l-a tîrît de păr pe minorul de la mitingul „Știința nu moare!” i-a fost pusă țigara în gură de presă cu photoshop-ul? Bine, n-a rostit el cuvîntul „photoshop”, vă dați seama. Cum poți să nu rîzi în hohote cînd Aurel Moise afirmă că oamenii care aveau sînge la gură după același miting îi mușcaseră pe jandarmi de mîini? Aceiași jandarmi îmbrăcați în plastic de la troacă la talpă. Cum să mai ai încredere în jandarmi cînd șeful lor spune că subalternii lui nu au ecusoanele cu numele pe uniformă pentru că ecusoanele respective sînt prinse pe vestoanele de iarnă, iar acum este cald? M-am dumirit la finalul întîlnirii, cînd am aflat chiar de la dînsul unde a lucrat înainte de ’89: „La secția 4 de Poliție din București”. De Miliție, domnu’ Moise, să respectăm adevărul istoric!

P.S.: Prin lege, orice descindere a Jandarmeriei este filmată. Imaginile de la descinderea din hala de la Timpuri Noi nu au fost făcute niciodată publice.

Și uitasem… Moise a promis că ziariștii vor avea țarcuri speciale la manifestații ca să nu mai apară cazuri de jurnaliști loviți de jandarmi.

 

de Claudiu Radu

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook