banners

Derby în Lodz. Oraşul îngheaţă iar după 4 ani

miercuri, 19 octombrie 2016, ora 22:01. Publicat de Liviu A.

33

Foto: Andrei Otineanu / Romanian Groundhopper

Cred că nimic în lumea asta nu se compară cu rivalitatea din acelaşi oraş. Prietenii nu mai sunt aşa prieteni, glumele nu mai au acelaşi haz, iar tu abia aştepţi să se vadă în weekend cine e şeful în oraş, atât pe gazon cât şi în tribună. Nu am simţit niciodată pe propria piele aşa ceva, dar am putut observa din exterior pasiunea dusă la extrem.

Marile meciuri din Polonia nu mai au nevoie de nicio prezentare. Avem Legia-Lech, Wisla-Cracovia, Lechia Gdansk-Arka Gdynia, toate în prima ligă. Dar cum pasiunea fanilor nu ţine cont de divizia în care joci, meciul dintre LKS şi Widzew Lodz a devenit vedeta anului în ţară. În al 3-lea cel mai mare oraş al Poloniei, urma să aibă loc episodul 63 al unui derby ce nu se mai jucase de 4 ani. Era oare nevoie de mai mult?

22
Din păcate spectacolul nu a putut să vină din ambele tabere. Din cauza faptului că arena celor de la LKS are o singură tribună, consiliul local împreună cu poliţia şi clubul au decis să interzică accesul fanilor oaspeţi. Chiar şi aşa, peste 5.500 de albi au umplut tribunele pentru ceea ce urma să fie lucrul cu care se vor mândri cel puţin 4-5 luni.

În dimineaţa zilei de 16 octombrie totul a îngheţat. Am avut prieteni ce au rămas şocaţi de numărul forţelor de ordine ce blocau efectiv străzi întregi din centru pentru a evita conflicte. Chiar mi s-a spus că sunt puţin sărit pentru că mă duc la aşa ceva. Raspunsul meu a venit foarte natural, aşa ceva o să fie memorabil.

Mare dreptate am avut, cu o oră şi jumătate înainte de meci gara de lângă stadion era plină. Se cânta, se bea şi se dădea pirotehnie. Nu ştiu ce aruncau dar sunetul sigur nu era de fp3.  Fiind străin am încercat să evit zonele aglomerate, motiv pentru care m-am dus direct pe teren. În tribună se făceau pregătiri de zor pentru coregrafia ce urma să fie afişată.
Undeva la jumătatea primei reprize, pânzele imense s-au ridicat, iar în tribune nu au mai rămas decât 6 băieţi, reprezentând fenomenul prin intermediul celor mai sugestive obiecte: pyro, bere şi legendara minge cu şiret. Când e vorba de aşa ceva, băieţii ăştia chiar nu se joacă.
(poza coregrafie)

Am rămas puţin dezamăgit că nu am văzut torţe sau fumigene după marcarea golului sau în momentul afişării, aproape uitasem că trebuie să aştept minutul 63. O nouă pânză înfăţişând prietenia dintre LKS, GKS Tychy şi Zawisza Bydgoszcz s-a înălţat, iar sunetul torţelor a asurzit întregul stadion. Spectacolul a fost unul senzaţional şi cu siguranţă i-a făcut pe rivalii de la Widzew să înceapă deja pregătirile pentru retur.

 

.index

Ca şi minusuri, nu au avut niciun steag, doar câteva japoneze, iar cântecele se repetau cam de 3 ori pe repriză. Accesul la o astfel de partidă pentru un turist este aproape imposibil, deoarece biletele se vând cu buletinul în original iar numărul acestora nu este prea mare.

În primăvară episodul 64 o să se dispute pe un stadion nou nouţ de 16.000 de locuri. Eu abia aşteptă să văd ambele peluze la treabă într-o aşa partidă.

Articol realizat de Andrei Otineanu – Revista Ultra’

0 răspunsuri la “Derby în Lodz. Oraşul îngheaţă iar după 4 ani”

  1. […] filmat. Clipul a fost preluat de cei de la Ultras Tifo şi Footballski. De asemenea puteţi citi pe Revista Ultra un alt articol scris de mine despre acest […]

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook