banners

Despre ultraşi, unitate, libertate: Turneul ULTRA’

vineri, 7 august 2015, ora 17:37. Publicat de Liviu A.

11048638_1200045593354883_2543163989531298366_n

Într-o zi toridă de sâmbătă, pe 11 iulie 2015, ultrașii români au luat parte la un eveniment deosebit și, chiar dacă această zi a coincis cu startul sezonului primei ligi a fotbalului românesc, ne referim la cu totul altceva. Din păcate, prima ligă nu mai oferă prea multe din punct de vedere ultras, ultimele două echipe cu mare tradiție şi susținere puternică rămase fiind doar Dinamo București și Petrolul Ploiești. Restul echipelor istorice şi cu grupuri mari de suporteri au fost desființate, retrogradate, reînființate de suporteri în ligile inferioare sau dezafiliate de forurile fotbalistice interne.

Așadar, dacă grupurile importante de suporteri nu au avut motiv să fie prezente pe stadioane, pentru prima etapă a sezonului 2015/2016, acestea și-au făcut prezența în centrul țării, la Brașov, în cadrul complexului Forex.

Acolo s-a desfășurat Turneul ULTRA’, evenimentul care a reunit aproape patru sute de ultrași de la majoritatea echipelor importante. Acest concept a fost realizat în premieră în România. Un turneu cu echipe formate exclusiv din ultrași. Timp de o zi, cei prezenți la Brașov au uitat de problemele întâmpinate de echipele lor, de represiunea care ia amploare pe zi ce trece sau de starea deplorabilă în care se află fotbalul românesc. Un motiv de sărbătoare pentru ultrași, o competiție desfășurată pe parcursul a peste șapte ore, spre satisfacția participanților.

Afis_turneul_ultra

Un aspect important ce trebuie menționat este faptul că jandarmii au făcut tot posibilul să fie prezenți în incinta arenei private și chiar au făcut presiuni pe lângă administratorul bazei, pentru ca acesta să anuleze competiția. În cele din urmă, am reușit să dejucăm planurile Jandarmeriei Române și le-am interzis reprezentanților acesteia să intre în incinta complexului sportiv. În interior au avut acces doar suporterii. Cu atât mai mult este de lăudat faptul că, deși au fost prezente grupuri ultras, reprezentante ale unor rivale istorice, nu a existat nici un incident. Competiția s-a desfășurat sub cele mai bune auspicii, iar fiecare din cei prezenți și-a adus contribuția la această reușită. S-au băut mii de beri, s-au aprins câteva sute de obiecte pirotehnice, s-au jucat 31 de meciuri, iar totul a decurs exemplar.

Turneul a avut 16 reprezentante, suporterii echipelor Steaua București, Dinamo București, Rapid București, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj, FC Argeș Pitești, FC Brașov, Delta Tulcea, Oțelul Galați, Farul Constanța, Jiul Petroșani, FC Vaslui, Politehnica Iași sau Flacăra Moreni. La acestea se adaugă Zimbru Chișinău, reprezentanți ai celuilalt teritoriu românesc, dar și Uniți Sub Tricolor, un proiect ultras care reunește mai multe peluze și își are activitatea la echipa națională de fotbal. Echipele au fost împărțite în patru grupe de câte patru echipe și s-au calificat primele două din fiecare grupă în sferturi, apoi semifinale și finală. Au fost multe meciuri spectaculoase, onorate cum se cuvinte de pe margine, cu nenumărate torțe, fumigene, stroboscoape, flame-uri sau bombe, cu mesaje și cântece care au colorat fondul sonor pe parcursul celor șapte ore.

IMG_3790

În cele din urmă, în semifinale, T2 Rapid a învins echipa celor de la Uniți Sub Tricolor, iar cei de la Universitatea Cluj au eliminat Peluza Sud Steaua, după cel mai spectaculos meci al zilei, cu patru goluri în timpul regulamentar și învingătoarea decisă la lovituri de departajare. Finala a fost la discreția rapidiștilor, cei care s-au încoronat campioni în detrimentul clujenilor.

DSC_0651

Pentru a rezuma, Turneul ULTRA’ a fost un real succes, atât prin spectaculozitate cât și prin atmosfera creată de suporteri. Putem să spunem că a reprezentat și un mic test de maturitate trecut cu brio de toate peluzele, în ceea ce privește ideea de unitate. Era necesară o coalizare a grupurilor, în pofida tuturor greutăților la care sunt supuși ultrașii români. Până la o reeditare a turneului, următorul eveniment care va reuni suporterii români de aceeași parte a baricadei va fi deplasarea naționalei la Budapesta, în preliminarii, un meci aspeptat de ambele părți.

Foto şi video:

IMG_2951 DSC_0231 DSC_0263 DSC_0328 DSC_0353 DSC_0407 DSC_0503 DSC_0560 DSC_0586 IMG_2134 IMG_2449 IMG_2617

Articol scris de Liviu – Revista ULTRA’

Sursă foto: Revista ULTRA’, Coralia Leahu, Simona Tiru, Oastea Fiară, presalibera.net

Sursă video: presaliberă.net, Sport Total FM

banner 2

 

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook