banners

EURO 2012 – Rezistenţa ultras continuă

joi, 27 decembrie 2012, ora 01:09. Publicat de Cristian C.

Pe măsură ce trec anii observăm că acest Campionat European de fotbal devine tot mai puţin interesant pe plan ultra’. Aceasta se datorează în primul rând oficialilor de la UEFA şi FIFA, dar şi guvernelor care încearcă să transforme stadionul în sală de cinema. Se construiesc stadioane noi, moderne, menite să asigure confortul suporterului care trebuie să se mulţumească doar cu meciul, popcorn-ul şi multă bere.

În acest sens ultrasul trebuie “reeducat”. Nu mai are dreptul să se manifeste în peluză, să afişeze bannere, pentru că ele acoperă publicitatea sponsorilor care au plătit milioane, să aprindă o torţă sau o fumigenă, deoarece astfel va fi vânat ca un terorist, să realizeze o coregrafie, pentru că ulterior ar putea fi acuzat de xenofobie (vezi cazul ruşilor, care în meciul contra Poloniei au afişat o pânză uriaşă cu imaginea unui ostaş şi mesajul “This is Russia!”).

De toate acestea au ţinut cont autorităţile Poloniei şi Ucrainei care înaintea lui Euro 2012 au dat startul unei represiuni fără margini asupra propriilor suporteri. Au fost introduse legi dure, neconstituţionale, care au avut un impact negativ asupra suporterilor din țările organizatoare. Amenzile usturătoare, interdicţiile pe stadioane dar şi abuzurile poliţiştilor au devenit astfel o normă. Pe lângă toate acestea mass-media e folosită ca instrumentul principal în lupta contra ultraşilor, care au fost catalogaţi ca infractori, rasişti şi elemente periculoase ale societăţii. În fiecare săptămână se putea vedea la televizor sau citi în ziare că poliţia a arestat suporteri implicaţi în traficul de droguri, prostituţie sau acte de huliganism.
Toate acestea au dus la proteste atât în Polonia, cât şi Ucraina sub sloganul „Fuck Euro 2012”, slogan susţinut de ultraşii din întreaga lume.

După cum am fost menţionat mai sus, Euro 2012 a fost slab pe plan ultra’. În afară de coregrafia ruşilor, de torţele şi fumigenele aprinse de croaţi sau germani, de cântecele irlandeze, nu se mai poate menţiona altceva. În schimb au avut loc mai multe acţiuni pe plan hools. E şi un lucru firesc, dat fiind faptul că acest campionat s-a desfăşurat în spaţiul estic, unde accentul se pune pe această subcultură: huliganismul. Polonezii au demonstrat lumii întregi că deţin supremaţia iar ori de câte ori a fost posibil au atacat suporterii străini. Orice grupare mică a fost implicată în capturarea steagurilor, chiar dacă de multe ori proprietarii erau simpli cetăţeni.

Foarte bine s-au prezentat ruşii, care au venit în Polonia să răstoarne hegemonia băştinaşilor. Rivalitatea internă a fost lăsată acasă, iar huliganii cluburilor precum CSKA Moscova, Spartak Moscova, Dinamo Moscova sau Zenit Sankt Petersburg şi-au unificat forţele împotriva polonezilor, care au culminat cu incidentele din ziua meciului Rusia-Polonia. În această zi suporterii ruşi au dorit să comemoreze ziua naţională printr-un marş pe străzile Varşoviei. Polonezii n-au suportat un asemenea afront la ei acasa aşa că au sărit la bataie. Incidentele au avut o conotaţie mai mult politică deoarece polonezii niciodată nu vor uita de consecinţele negative în istorie făcute de mâinele ruşilor.

Nu trebuie să-i uităm şi pe croaţi, care s-au evidenţiat prin luptele cu forţele de ordine. Cel mai elocvent moment a fost atunci când poliția poloneză a încercat să aresteze unul din huliganii croați chiar în Piața Veche din centrul orașului Poznan, însă croații ce se aflau prin împrejurimi au intervenit și după o bătaie generală l-au eliberat pe conaționalul său.

Foarte slab s-au prezentat suporterii ucraineni, care nu au încercat să se evidenţieze în acest campionat. Probabil aceştia au avut frică de regimul actual sau au dus lipsă de adversari pe măsură. În ultimul timp fenomenul în Ucraina a căpătat o dezvoltare rapidă şi Euro 2012 era un motiv bun pentru a se face cunoscuţi întregii lumi. Ucrainenii n-au speculat această cale de afirmare cum a fost EURO 2012.

În linii generale acest Campionat European ne-a demonstrat că spiritul nonconformist, rebel, liber în acţiune şi gândire încă mai există. Totodată, a evidenţiat marea „schismă” dintre Vest, în care suporterii devin simpli “săminţari”, şi Est, care încearcă să ţină steagul sus.

 

Articol scris de SergiuRevista Ultra’

Un răspuns la “EURO 2012 – Rezistenţa ultras continuă”

  1. cotos spune:

    Nu cred ca huliganismul este calea de urmat…Cosnider ca a fi ultras e mai presus de a fi hool..In fond mergem sa ne incurajam echipa, nu sa cautam motiv de scandal..Corect?

    RASPUNS: pai cine a zis ca huliganismul este calea de urmat?

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook