banners

Interviu cu George Simion, candidat independent la europarlamentare: ”Țineți steagul sus, până la ultimul om! Dacă dispărem noi, România va pierde mai mult decât culoarea peluzelor.”

joi, 23 mai 2019, ora 00:19. Publicat de Cristian C.

George_Simion

Într-o perioadă în care aversiunea pentru partidele politice a ajuns la paroxism, dovadă fiind prezența extrem de redusă la vot la diferitele alegeri electorale din ultimii ani, în actuala campanie pentru alegerile europarlamentare avem un candidat independent în strânsă legătură cu ultrașii, dar mai ales cu viziunile și percepțiile acestora despre România și problemele reale cu care se confruntă.

George Simion este liderul mișcării civice unioniste și luptă pentru această cauză de 13 ani. Tânărul de 33 de ani nu este unul apărut peste noapte, precum ciupercile după ploaie din toate partidele noastre politice, înaintea alegerilor.  El este ,,pe baricade” de ani de zile, realizând lucruri pe care statul român, prin aleșii săi, nici măcar nu le-a avut vreodată în agenda politică.

Ocupându-ne de fenomenul ultras din România, am ales să realizăm acest interviu și să-i acordăm sprijinul nostru lui George Simion, întrucât acesta este, printre altele, membru co-fondator ale grupurilor Honor et Patria (2003) și Uniți Sub Tricolor (2013), fondatorul revistei Romanian Ultras, prima revistă dedicată fenomenului ultras din România, dar și inițiator al acțiunilor civice, fie ele de comemorare a eroilor Revoluției din ’89, cele unioniste sau pentru apărarea drepturilor românilor de pretutindeni.

Despre viața trăită printre ultrași, despre Unirea Basarabiei cu România, despre revista pe care a creat-o acum 15 ani sau despre problemele țării și ale românilor din țară, din comunitățile istorice sau Diaspora, discutăm cu George Simion, într-un interviu acordat în exclusivitate Revistei ULTRA’:

Revista ULTRA’: Cine este George Simion, pentru cei care nu-l cunosc?

George Simion : Fac anul acesta 33 ani și pot spune, cu mâna pe inimă, că până acum am învățat mai multe în peluză decât în toate școlile prin care am trecut. Principiile asociate vieții ultra’sunt unele sănătoase și pot fi aplicate în viața de zi cu zi. Anul acesta am decis să candidez ca independent la alegerile europarlamentare pentru că pur și simplu nu mă simt reprezentat de niciunul dintre partidele actuale, iar în situația asta sunt mulți alți oameni din jurul meu.

George_Simion_suporter

Revista ULTRA’: Fiind o publicație de nișă, nu putem începe cu altceva decât cu ultraseria. Când ai fost pe stadion prima dată și de unde pasiunea pentru acest mod de viață, ultras?

George Simion:  În 2001 am luat contact cu realitatea peluzelor românești și tot atunci am descoperit și fenomenul ultras la nivel continental. S-a întâmplat prin intermediul corespondenței pe care am purtat-o cu suporteri și colecționari din alte țări – da, era încă perioada când se imprimau fotografii de pe negative și oamenii corespondau prin scrisori.

Revista ULTRA’: Care a fost primul tău meci la echipa națională și de unde ideea de a înființa un grup ultras care să susțină în exclusivitate echipa României? Cum a luat naștere Honor et Patria?

George Simion: Primul meci relevant pentru mine a fost România – Bosnia, disputat în vara lui 2003 pe un arhiplin stadion central din Bănie. Cei care au fost în ziua aia la meci își amintesc cu siguranță atmosfera din jurul acelei partide. Echipa de club pe care o iubeam a murit în 2002, așa că am putut și mai mult să mă dedic proiectului susținerii naționalei. Aici am legat prietenii cu oameni din toate peluzele românești

Romania-Bosnia

Grupul Honor et Patria, înaintea meciului România – Bosnia (7 iunie 2003 – Craiova)

Revista ULTRA’: Perioada H&P. Cum era atunci atmosfera la meciurile echipei naționale, din perspectiva unui ultras? Care a fost prima deplasare cu Honor et Patria, în afară României?

George Simion: În 2003 am pus bazele HP alături de un grup de prieteni, primul meci fiind Romania – Luxemburg, la Ploiești, pe stadionul Astra. Prin ochii unui ultras atmosfera se vedea mai degrabă tristă la meciurile Naționalei, meciul mai sus menționat fiind doar o excepție. La meciurile de acasă nu era un nucleu organizat de susținători, iar deplasările erau greu accesibile. În general, nu exista niciun fel de emulație în jurul echipei naționale. Rămân membru al grupului și astăzi, iată, după mai bine de 15 ani și încerc să ajung la cât mai multe meciuri. Prima deplasare în afara țării a fost în Andorra. Am mers două zile și două nopți cu autocarul de linie, trebuia să ai cu tine bani ca să te lase să ieși din țară și când mesajul nostru: 3000 de kilometri pentru a spune MÂNDRU CĂ SUNT ROMÂN a ieșit în ProSport, scris de Cristi Geambașu: ’’Doi copii fugiți de acasă au venit la meci din București’’, ne-am zis: Presa-i cea mai mare curvă!

Andorra_Romania_2004

Prima deplasare: Andorra – România (8 septembrie 2004)

Revista ULTRA’: În 2002 ai creat prima revistă despre fenomenul ultras din România – ”Romanian Ultras”. Ai reușit să tipărești trei numere. Cum ai ajuns să editezi o asemenea revistă și ce a presupus acest lucru, acum 15 ani ? De unde ideea de a pune pe hârtie acțiunile, fotografiile și istoria grupurilor deja cunoscute la vremea respectivă, atât în România cât și în afara ei?

George Simion: La fel ca și mulți alții am admirat peluzele italiene prin intermediul imaginilor, articolelor și interviurilor din legendara revista SuperTifo. Mai târziu, aveam să descopăr TMK – publicația de profil a polonezilor, dar și o mulțime de fanzine realizate de diverse grupuri și peluze europene. Asta a fost sursa de inspirație. În plus, am beneficiat, la momentul respectiv de implicarea unor oameni cu adevarat pasionați de fenomen, cu ajutorul cărora am reușit să avem niște reviste mai mult decât competitive, din punct de vedere al conținutului. Discuțiile că nu am scris numele unui grup și am scris ACAB, că de ce costă 6 lei și nu 5, azi mi le amintesc așa, ca niște glume. Eram un copil care a încercat să dea drumul la ceva și cred că peste timp lucrurile astea ajung să fie apreciate. Mă bucur că ați găsit timpul și energia să țineți în viață proiectul Revista ULTRA’ – consider că e un lucru benefic pentru subcultura noastră.

Romanian_Ultras_nr1

Coperta primului număr al primei reviste dedicate fenomenului ultras din România, creată de George Simion în 2003

Revista ULTRA’: În motoarele de căutare de pe internet, atunci când cineva se interesează despre George Simion, cele mai multe informații sunt legate de activism. Le luăm pe rând: în vara lui 2004 descoperi la Roșia Montană problema cu canadienii de la RMGC și decizi să afișezi mesajul ”Salvați Roșia Montană”. Cum a luat amploare această campanie, ulterior?

George Simion : În 2004 am participat la ultima etapă a marșului Cluj – Roșia Montană și ulterior la prima ediție a Fânfest. Am fost impresionat de atmosfera acelor zile pentru că nu era deloc un festival vesel, puteai simți în aer presiunea și furia. Peste ani ”Salvați Roșia Montană” a devenit unul dintre cele mai cunoscute sloganuri și pentru acestă cauză au ieșit în stradă sute de mii de români. Meritul le aparține, în primul rând, localnicilor care au inițiat și au ținut vie această campanie.

Savati_Rosia_Montana

FânFest, Roșia Montană, 2004

Revista ULTRA’: În luna decembrie a anului 2004 afișezi pentru prima dată mesajul ”Eroii nu mor niciodată!”, cu care ai dat startul unei campanii de comemorare a eroilor noștri de la Revoluție și ai readus în atenția opiniei publice evenimentele din Decembrie ’89 și 13-15 iunie 1990. Cum a luat ființă ideea unei astfel de inițiative?

George Simion: O mențiunemesajul ”Eroii nu mor niciodată” a fost afișat pentru prima dată în timpul meciului Andorra – România, 8 septembrie 2004. Era prima deplasare externă alături de națională, la aproape 15 ani de la Revoluție și am vrut să marcăm acest moment într-un mod inedit. Ulterior am participat la multe alte activități menite să țină vie memoria celor care s-au sacrificat în decembrie 1989: de la campanii de afișaj stradal și până la tradiționalele marșuri din Timișoara, unde doar suporterii mai pun preț pe sacrificiul eroilor de atunci. Și dacă tot a venit vorba, nu uitați ca anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluție. După anul Centenarului avem un alt an cu o puternică simbolistică și deja știm că nu are rost să așteptăm nimic din partea statului. Depinde de noi dacă vom reuși să comemoram cum se cuvine sacrificiul eroilor noștri.

Revista ULTRA’: Cauza căreia te-ai dedicat cel mai mult în toți acești ani rămâne Unirea Basarabiei cu România, un alter ego al tău. Suntem în 2006. Totul a început cu scandalul de la Liceul Gheorghe Asachi din Chișinău, unde trei elevi și-au ,,permis” să schimbe inscripția liceului din ,,Moldo-Francez” în ,,Român-Francez” fiind ulterior persecutați de autoritățile comuniste de la Chișinău. Ai decis să iei atitudine printr-un protest organizat în fața Ambasadei Republicii Moldova din București, fiind prima acțiune concretă legată de Basarabia. De când aveai în gând să începi munca pe baricadele Unirii?

George Simion : Îmi amintesc cu plăcere de acel protest. Nu doar că am fost mai mulți decât ar fi anticipat oricine, dar 50% dintre cei prezenți erau ultrași. Au fost oameni din toate peluzele bucureștene, dar și băieți veniți din țară. Tot atunci au fost lansate unele dintre scandările și cântecele care aveau să însoțească, de-a lungul anilor, toate acțiunile unioniste ulterioare. „Același sânge / Aceeași țară / Români am fost cu toți odinioară” a rămas până acum un veritabil imn al mișcării unioniste, pornită de la firul ierbii.

gd-george-simion

Revista ULTRA’: Dacă facem o retrospectivă a marșurilor, protestelor, școlilor de vară, interdicțiilor în Republica Moldova s-ar putea scrie un roman. De altfel, ai lansat cartea ,,Blocați în labirint”. Ce ne spune această lucrare?

George Simion: Există multe idei preconcepute despre realitățile din Basarabia, iar prin ’’Blocați în labirint’’ am încercat să demontez o parte dintre ele. Partea proastă e că aceste preconcepții sunt întâlnite și întreținute inclusiv la nivelul instituțiilor statului român, iar rezultatul este că politicile statului pe tema Basarabiei sunt total incoerente și de multe ori fac mai mult rău decât bine.

George_Simion_lansare_carte

Lansarea cărții ”Blocați în labirint” (18 iulie 2017 – București)

Revista ULTRA’: La majoritatea marșurilor și acțiunilor civice pe care le-ai organizat au fost prezenți numeroși ultrași, din toate peluzele țării. Ce ai să le transmiți acestora, dar mai ales românilor?

George Simion: De la primul mesaj unionist până la ultima scandare/ Lupta pentru reîntregire a început pe stadioane” a fost textul unui mesaj afișat acum câțiva ani, la Cupa Unirii – și ăsta e purul adevăr. Sloganul Basarabia e Romania!” a fost conceput și popularizat de oameni crescuți în peluze. E nevoie, în continuare, de susținere pentru cauzele patriotice și naționale.

Revista ULTRA’: În 2011 lansezi Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Ce înseamnă acest proiect?

George Simion: După revolta anticomunistă din aprilie 2009 de la Chișinău a urmat o perioada de recul a mișcării, așa că se simțea nevoia unei reorganizări și regrupări. Ăsta a fost scopul principal al Acțiunii 2012 – să strângă laolaltă toate organizațiile și grupurile unioniste. Obiectiv care a fost atins, acțiunile din anii următori având o amploare fără precedent. Eu personal terminasem facultatea și masteratul, nu mai puteam fi prezent în toate locurile unde ar fi fost nevoie de implicare și am zis să rămân axat pe o problemă de care nu se ocupa nimeni.

Revista ULTRA’: Revista ULTRA’ a fost co-organizatoarea Cupei Unirii de la Chișinău, în edițiile 2016 și 2017, o competiție de minifotbal pe care ai lansat-o pe 27 aprilie 2013. Mai mult, am promovat acest turneu la care participau ultrași. Cum a luat naștere ideea unei astfel de competiții sportive între unioniști?

George Simion: Dată fiind contribuția ultrașilor de pe ambele maluri ale Prutului la revigoararea mișcării unioniste, un asemenea turneu a venit natural. Suntem oameni cu valori și obiective comune, iar în urma acestor turnee s-au legat multe prietenii și s-a impus și un anumit gen de respect reciproc între participanți.

Mesaj_cupa_unirii_2017

Cupa Unirii, ediția a 5-a (22 aprilie 2017 – Chișinău)

Revista ULTRA’: Revenind la ultraserie, știm că ai avut o perioadă în care mergeai să vezi și meciuri externe. Enumerează-ne câteva meciuri care te-au impresionat. Ce peluze din afara României ți-au atras atenția?

George Simion : Am prins câteva meciuri pe afară, e adevarat. Erau alte vremuri, cu mai mult timp liber. Am avut ocazia de a vizita, în mai multe rânduri, Polonia. Erau încă de atunci o forță de top la nivel continental, chiar dacă prin 2004-2005 nu erau nici pe departe așa cunoscuți ca acum. Sârbii sunt sârbi și nu prea mai poți adauga prea multe alte lucruri, la fel și croații, un Partizan – Steaua Roșie și un Hajduk – Dinamo, trăite pe pistă pot fi dificile când începe să se aprindă piro. Apoi ai Italia, mama fenomenului și un izvor încă nesecat de creativitate și pasiune. Napoli și Firenze au fost favoritele mele.

Revista ULTRA’: Echipa națională a României – nu putem să nu vorbim de ”Uniți Sub Tricolor”, un proiect la care ai contribuit. Fiind de la început ,,pe gard”, am vrea să ne spui cum vezi tu situația din jurul echipei naționale, trecerea de la un grup cu o mână de ultrași în deplasări, acum 16 ani, la o susținere de ordinul sutelor, în zilele noastre.

George_Simion_UST

George Simion : Nu există termen de comparație față de situația de acum15-16 ani. E de admirat și faptul că acum există un nucleu organizat în jurul căruia se pot strânge cei care doresc să susțină naționala în mod activ. Așa ceva era de neconceput înainte de 2003. Din punctul ăsta de vedere, meritul revine proiectului ,,Uniți Sub Tricolor’’, dar și celorlalte grupuri implicate.

Revista ULTRA’: Anul acesta, după 13 ani de activism, ai decis să candidezi ca independent pentru un post în Parlamentul European, la alegerile din 26 mai. Pentru asta ai avut nevoie de 100.000 de semnături, o cifră enormă pentru un om nesusținut de nimeni, nici politic, nici financiar. Totuși, ai reușit să mobilizezi foarte multă lume și să strângi semnăturile care ți-au oferit locul binemeritat în cursa electorală. Cum ai decis să candidezi și ce dificultăți ai întâmpinat pentru strângerea semnăturilor?

George Simion: În anii ăștia am făcut tot ce se putea cu resurse minime: am umplut țara cu graffiti, am dus zeci și sute de mii de cărți peste Prut, am avut zeci de mii de oameni în stradă pentru Reunire la București, Alba Iulia și la Chișinău, am organizat concerte, am intermediat înfrațiri între localități, am adus mii de basarabeni în România pentru a-și cunoaște țara și aș putea continua mult și bine. Candidatura asta e o ocazie de a duce mesajul la un alt nivel. Pe de alta parte, declanșatorul acestei decizii a fost anul 2018 – modul în care clasa politică a tratat Centenarul, dar și Referendumul, m-au făcut să realizez mai clar ca niciodată că niciunul dintre actualele partide politice nu ma reprezintă. Dimpotrivă! Privind în jur, am regăsit aceeași frustrare la mulți alți prieteni sau simpli cunoscuți. Bulangiii de politicieni nu au vrut niciodată să schimbe ceva, motiv pentru care, pe 1 octombrie, în anul Centenar, guvernul de la Chișinău mi-a dat o interdicție de 5 ani să mai intru în Basarabia. Așa am ajuns la soluția asta, care nu e deloc una ușoară.

Cele 100.000 de semnături ce trebuie strânse sunt o țintă aproape imposibil de atins. După prima saptamână ne-am dat seama că fără resurse suplimentare și fără o infrastructură la nivel național nu vom reuși să le strângem, în timp util. Ăla a fost momentul în care am decis să îmi vând apartamentul din București. Așa am reușit să o scoatem la capăt – altfel ar fi fost imposibil.

big-george-simion-se-lanseaza-la-chisinau-in-campania-pentru-europarlamentare-1552317489

Revista ULTRA’: Ești în plină campanie electorală. Ce are George Simion în agenda sa, în cazul în care ajunge în Parlamentul European?

George Simion: Cam toate lucrurile ignorate de politicienii noștri. Situația românilor din Harghita și Covasna, abandonați de autoritățile centrale, comunitățile istorice din jurul României supuse unui permanent și accentuat proces de deznaționalizare, problemele Diasporei românești și bineînțeles proiectul meu de suflet: Reunirea românilor într-un singur stat. Dincolo de aceste teme punctuale, îmi iau angajamentul de a nu ignora nicio temă importantă pentru noi și pentru România, indiferent cât de sensibilă ar fi.

Revista ULTRA’: În timpul campaniei ai avut foarte multe întâlniri cu reprezentanți ai societății civile, cu politicieni, dar mai ales cu oameni simpli de pe ambele maluri ale Prutului sau Diaspora. Cum i-ai simțit în întâlnirile pe care le-ai avut și unde crezi că trebuie lucrat pentru a-i readuce la vot pe români?

George Simion: Problema principală e că oamenii nu se simt reprezentați. La 4 sau 5 ani sunt chemați să voteze niște liste impuse de partide. După aceea, până la următoarele alegeri, nu mai auzi nimic din partea celor ajunși în funcții… Dincolo de asta, aproape toți politicienii pun pe primul loc interesul propriului partid sau al grupului din care fac parte. Interesele celor care i-au votat pot să mai aștepte – asta e atitudinea generală. Deci cum să te simți motivat să ieși la vot?

Revista ULTRA’: Cunoscând ultrașii și abuzurile de care au parte, ți-ai propus să-i ajuți în vreun fel? Chiar tu ai avut parte de nenumăratre abuzuri ale Jandarmeriei Române. Crezi că se poate face ceva în legătură cu legea 4, de exemplu?

George_Simion_retinut_de_Jandaramerie

George Simion, reținut de jandarmi în timpul Marșului Unirii (22 octombrie 2016 – București)

George Simion : Mi-am luat și eu porția de gaze și pumni la ficat, e adevărat. Am fost pus la pământ după un meci pe Giulești în 2012 (cu Bosnia) și striga un jegos în uniformă: ,,Simioane, futu-ți morții mă-tii cu Basarabia mă-tii, lasă că venim peste tine în casă cu sportivii’’. Problema noastră principală este că nu realizăm ce potențial enorm avem. Legea 4 a fost impusă de Jandarmerie prin intermediul lui Mitică și a fost adoptată în totală necunoștință de cauză de Parlament. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă am fi fost reprezentați, dacă ne-am fi folosit toate pârghiile de presiune, dacă am fi acționat uniți. Timpul nu e pierdut, sunt încă multe lucruri pe care le putem face. Ce pot face eu? Să mă folosesc de toate canalele de comunicare pentru a scoate la lumină abuzurile de forță sau nedreptațile legislative.

Revista ULTRA’: Poate cea mai importantă întrebare a acestui interviu: cât de fezabilă este în acest moment Unirea Basarabiei cu România?

George Simion: Fiindcă tot au trecut 100 de ani de la Marea Unire, o să îți răspund printr-o referință istorică: Unirea e mai fezabilă acum, decât era în 1918! Dar avem nevoie disperată de lideri cu dragoste față de România și de o politică de stat coerentă pe acest subiect. Ce avem acum este un veritabil dezastru.

Revista ULTRA’: Un gând pentru cititorii Revistei ULTRA’?

George Simion: Țineți steagul sus, până la ultimul om! Dacă dispărem noi, România va pierde mai mult decât culoarea peluzelor. Va pierde și ultimul bastion de apărare!

Revista ULTRA’: Mult succes la alegerile din 26 mai!

honor-et-patria-la-alba-iulia-2004

Grupul Honor et Patria, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 2004. George Simion, primul din stânga.

george-simion

1_decembrie_2018

Marșul Unirii, 1 decembrie 2018, Alba Iulia

George_Simion_Cernauti

George Simion la Cernăuți, în Bucovina de Nord, 12 mai 2019

George_Simion_candidat_independent

Interviu realizat de  Cristian Cațan – Revista ULTRA’

83562879_294158311768854_7527650026611906480_n-1024x1024

2 răspunsuri la “Interviu cu George Simion, candidat independent la europarlamentare: ”Țineți steagul sus, până la ultimul om! Dacă dispărem noi, România va pierde mai mult decât culoarea peluzelor.””

  1. Mihai spune:

    Salut, ce s a intamplat cu pagina de facebook?

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook