banners

Interviu cu liderul Guardia Rosso Nera: „Mă simt foarte bine că am cui lăsa steagul mai departe.”

joi, 28 noiembrie 2013, ora 13:11. Publicat de Cristian C.

Într-un fenomen ce se menţine în ţara noastră pe linia de plutire, motivele fiind diverse – schimbarea generaţiilor, internetul, represiunea/abuzurile – la Resiţa există şi rezistă o galerie, un grup de suporteri ce nu doreste nici în ruptul capului să lase steagul jos. Asta nu poate decât să ne bucure,  pentru că tocmai din anul 1992, Guardia Rosso Nera susţine echipa oraşului Reşiţa, fie că aceasta s-a numit FCM sau Metalul.

Numele lui este  Guşcă Silviu Marcel, are 42 ani şi a pus piciorul prima dată pe stadion la vârsta de 7 ani, la un meci cu Dinamo jucat de Reşiţa acasă în 1977. Chiar dacă Metalul a pierdut acel meci, el a continuat să fie prezent la toate meciurile echipei locale, iar ce a realizat ulterior vă prezentăm mai jos într-un interviu lapidar cu liderul Guardia Rosso Nera:

Revista ULTRA’: Prea puţini cunosc faptul că nu doar POLI Timişoara reprezintă Banatul în fenomenul ultras. Ce ne poţi spune despre primele semne ale mişcării ultra’ la Reşiţa?

Guşcă Silviu Marcel: Imediat după revoluţie, respirând un aer mai liber al acelor vremuri, am căutat să ne afirmăm şi noi după modelul marilor peluze din Italia, din ce văzusem pe la televizor şi pe câteva casete video. Am ales drept model galeria lui AC Milan, „Rosso Neri”. Era anul 1992 când am pus bazele unei galerii moderne numită la acea vreme „Fan Club Rosso Neri”, puţin mai tarziu Guarda Rosso Nera.

Revista ULTRA’: Cum a fost momentul de început al vostru ca grup şi ce obiective v-aţi stabilit atunci?

Guşcă Silviu Marcel: Pentru început am încercat să colorăm cât mai mult sectorul nostru în culorile echipei, apoi ne-am dorit să facem primele fulare. Am găsit, culmea, chiar într-un sat de lângă noi, o firmă  de materiale textile. Pe lângă toatea acestea, cel mai important, am căutat să avem o prezenţă cât mai bună la stadion şi să avem cântecele noastre proprii.

Metalul Reşiţa – Steaua Bucureşti , anul 1998

Revista ULTRA’: Care au fost cele mai importante momente ale galeriei reşiţene ?

Guşcă Silviu Marcel: Cele mai importante momente ale galeriei au fost cele în Divizia A cu Rapid în ’97 , în 98 cu FC Universitatea Craiova şi Steaua, dar în general cu echipele mari care veneau la Reşiţa. Încercăm mereu să ne încurajăm echipa cât mai bine şi să ne reprezentăm echipa cât mai frumos. Amintiri frumoase sunt şi deplasările la Timişoara, Oradea, Petroşani. Îmi aduc aminte de o deplasare destul de departe la Suceava cu Foresta Fălticeni unde am mers 300 suporteri. Am avut deplasări frumoase şi la Timişoara în 2002 în Divizia B, peste 1000 suporteri.

Revista ULTRA’: Spune-ne cum stă treaba în zona voastră cu rivalităţile. Aţi avut vreodată conflicte cu alte galerii? Ce prietenii aţi avut sau mai aveţi cu alte grupuri din ţară ?

Guşcă Silviu Marcel: A existat o singură rivalitate regională să-i spunem aşa, cu Timişoara, dar asta în anii ’80. În general evităm conflictele, păstrăm o relaţie cât mai bună cu toată lumea, încercăm să ne facem remarcaţi prin cântece şi prin colorama sectorului nostru. Un episod important s-a consumat la Baia Mare unde ne-am deplasat  în număr de 200 şi am avut un conflict cu galeria de acolo care după meci ne-a spart parbrizul autocarului. Ei sunt singurii pe care nu-i vom ierta. Noi ne-am deplasat tot timpul minim 20 la ei dar ei niciodată n-au venit la Reşiţa. Legat de prietenii cu alte grupuri din ţară, au fost şi mai sunt contacte cu băieţii de la Oradea, Jiul Petroşani, Satu Mare şi Rapid.

POLI Timişoara – Metalul Reşiţa , anul 2002

Revista ULTRA’Care a fost ce mai mare deplasare făcută de Guardia Rosso Nera în ţară? Au mai existat şi alte grupuri la Reşiţa?

Guşcă Silviu Marcel: Cea mai mare deplasare d.p.d.v. numeric s-a petrecut la promovarea noastră la Craiova pe stadionul Electroputere. Peste 1500 de oameni ! Legat de alte grupuri ultra, acestea nu au existat.

Revista ULTRA’: Care este situaţia actuală a galeriei? Sunt tineri care vin din urmă?

Guşcă Silviu Marcel: Cum am precizat şi mai sus nu mai sunt alte grupuri, jumătate din GRN sunt tineri şi mă simt foarte bine că am cui lăsa steagul mai departe. Momentan continuăm să susţinem echipa cât mai bine cu putinţă.

Revista ULTRA’Care mai este situaţia ta în grup şi pe stadion ?

Guşcă Silviu Marcel: În urmă cu zece luni am început să batem pe la uşile primăriei pentru a încerca să-i convingem să acorde un sprijin echipei pentru a promova în Divizia B. N-am reuşit acest lucru dar am găsit câţiva sponsori mai mici dispuşi să ajute echipa. Marea problemă este că primarul a început un război direct cu noi prin fel şi fel de interpuşi. Pentru început a creat o galerie artificială numind un apropiat al său lider de galerie, totodată fiind şi angajat al clubului. Situaţia a devenit dramatică atunci când şi-a permis nesimţirea de a da un comunicat oficial în care menţiona că noul şef  al Guardiei Rosso Nera este acest individ pe numele său Emanuel Grigore, un om care nu a făcut niciodată nimic concret pentru această galerie şi pentru această echipă. S-o spun direct acesta este o slugă care este plătită să execute ordinele. La o adunare a noastră am hotarat să-i transmit într-un mesaj direct că nu are ce căuta în sectorul nostru. Dar acesta a venit în sector cu planul gata făcut, să provoace, sa înjure şi să ameninţe. Lucrurile au degenerat iar eu l-am împins puţin, motiv pentru care am luat interdicţie un an pe stadion şi 500 ron amendă. Le-a mers regia. Acest lucru nu mă va opri să-mi caut dreptatea în instanţă. Toţi prietenii din grup şi ceilalţi din ţară mă susţin în acest demers şi vreau să le mulţumesc pe această cale.

Revista ULTRA’: Îti mulţumim pentru timpul acordat !

Guşcă Silviu Marcel: Eu vă mulţumesc ! Libertate Pentru Suporteri !

Electroputere Craiova – Metalul Reşiţa , anul 1996

CSM Râmnicu Vâlcea – Metalul Reşiţa , anul 2013

Guşcă Silviu Marcel

Interviu realizat de Muscalu Florin Claudiu pentru Revista ULTRA’

Noiembrie 2013

2 răspunsuri la “Interviu cu liderul Guardia Rosso Nera: „Mă simt foarte bine că am cui lăsa steagul mai departe.””

  1. dan-aliosa ulici spune:

    RESPECT TOTAL UNIKULUI LEADER Gusca Marcel

  2. adire spune:

    hai marcele mai departe ca nu mor caii cind vor canii,bravo pt tot ce ai facut si tine steagul sus ca te voi ajuta si eu cu cite ceva cind va fi nevoie,pe tine personal.

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook