banners

Interviu cu Mariko Daouda: „Pentru mine cei mai tari suporteri din România sunt la Craiova!”

luni, 30 septembrie 2013, ora 03:21. Publicat de Cristian C.

De obicei, când citeşti un interviu cu un fotbalist, vezi acelaşi limbaj de lemn de care probabil s-a săturat toată lumea. Revista ULTRA’ a încercat să faca un altfel de interviu cu un fotbalist, iar întrebările au fost exclusiv despre suporteri şi fenomenul ultras.

Mariko Daouda, acasă  în Coasta de Fildeş

Mariko Daouda s-a născut în Abidjan, capitala Coastei de Fildeș, pe 31 noiembrie 1981. Îl găsim la ora interviului acasă, în ţara sa, în oraşul natal, prilej pentru care profităm de timpul său liber şi vorbim despre suporterii echipelor la care a jucat până acum:

Revista ULTRA': Salut Mariko, mulţumim că ai acceptat să acorzi un interviu Revistei ULTRA’! Spune-ne, te rugăm, care este situaţia ta ca fotbalist, în acest moment?

Mariko Daouda: Salutare! Acum sunt liber de contract şi sunt acasă în Coasta de Fildeş.

Revista ULTRA': Ai inceput fotbalul în oraşul tău natal, la Stade d’Abidjan, unde ai jucat patru sezoane. Exista fenomen ultras în Coasta de Fildeş? Cum se prezintă suporterii acolo?

Mariko Daouda: Da, sunt organizaţi şi merg în deplasări. Cred că suporterii din Europa sunt mult mai organizaţi şi asta pentru că au o situaţie financiară  mult mai bună.

Revista ULTRA': Înainte să ajungi în România, dupa ce ai plecat din Coasta de Fildeş, ai făcut un mic „popas”, timp de două sezoane, la AC Bellinzona, în sudul Elvetiei, în zona în care se vorbeste italiană. Cum ţi s-au părut suporterii echipei şi suporterii elveţieni în general?

Mariko Daouda: La Bellinzona, din ce îmi aduc aminte, suporteri erau mai liniştiţi. Mă refer că se uitau mai mult la meci decât să îşi încurajeze echipa.

Revista ULTRA': Poveşteste-ne putin despre cel mai frumos meci jucat de tine pentru Bellinzona, ţinând cont de susţinerea suporterilor.

Mariko Daouda: Îmi aduc aminte de un meci de cupă, unde am vazut o frumoasă atmosferă în tribune. Cred că jucam împotriva celor de la Grasshopper Zürich.

Suporterii lui AC Bellinzona

Revista ULTRA': În 2002, ai semnat cu FC Universitatea Craiova, unul din cluburile de tradiţie din România. Cum ai simţit primirea ta la Craiova şi care a fost prima ta impresie lăsată de suporterii olteni, poate cei mai fanatici din ţară?

Mariko Daouda: Da! A fost ceva extraodinar! Pentru mine Universitatea Craiova are cea mai bună  galerie din ţară, ei sunt cei mai fanatici. Am fost primit foarte bine la Craiova, pentru mine este a doua casă. Mă consider un oltean, mai ales că am şi primit un „paşaport de oltean”.

Revista ULTRA': În anul în care ai venit la Craiova, stadionul „Ion Oblemenco” şi-a inaugurat nocturna, într-un meci cu Ceahlăul Piatra Neamţ. A fost o nebunie la acel meci, stadion arhiplin, fumigene şi torţe în peluze. Îţi mai aduci aminte „visul unei nopţi cu fotbal”?

Mariko Daouda: Normal că-mi amintesc de acel meci din nocturnă. A fost foarte frumos, te simţi un adevarat fotbalist în acele momente de atmosferă  extraordinară.

Universitatea Craiova – Ceahlăul Piatra Neamţ (inaugurarea nocturnei 2002)

Revista ULTRA': Ai jucat la Craiova trei sezoane. Povesteşte-ne despre cel mai frumos meci jucat acasă şi cel mai frumos meci jucat în deplasare cu Știinţa.

Mariko Daouda: Cel mai frumos meci jucat acasă a fost acela cu Dinamo în care suporterii au făcut o coregrafie super cu o cortină (*aici Mariko Daouda uită că de fapt era în deplasare, fiind rezervă pentru Dinamo). Meciuri frumoase în deplasare au fost cele împotriva echipelor din Bucureşti: Steaua, Dinamo, Rapid. Erau meciuri super atât în teren cât şi în tribună.

Universitatea Craiova – Dinamo București, 27 august 2006 

Revista ULTRA': Stim cu toţii rivalitatea dintre FC Universitatea Craiova şi echipele din Bucureşti. Chiar înaintea unui meci cu Dinamo le-ai transmis „câinilor”: „Veţi pleca din Bănie cu coada între picioare!”. Cum ai simţit tu aceste derby-uri din teren?

Mariko Daouda: Astfel de meciuri sunt foarte frumoase, aşa cum ziceam, te fac să te simţi cu adevarat fotbalist. Sunt meciuri cu o încărcătura emoţională aparte.

Universitatea Craiova – Dinamo București, 21 noiembrie 2004 

Revista ULTRA': La finalul sezonului 2004/2005, Universitatea Craiova retrogradează în liga a II-a, iar tu alegi să te transferi tocmai la rivala de moarte, Dinamo Bucureşti, împreună cu alţi colegi din fosta echipă: Guso, Moţi și Pleşan. De ce ai ales tocmai Dinamo?

Mariko Daouda: Nu am ales eu Dinamo. Când am aflat că voi juca la Dinamo eram deja vândut. Netoiu şi Staicu bătuseră palma deja. Practic nu am avut de ales atunci.

Revista ULTRA': Ai apucat să  joci numai cinci meciuri în prima ligă  pentru Dinamo. Ce impresie ţi-au lăsat suporterii dinamoviști, nu aşa de mulţi la număr ca oltenii, dar foarte activi din punct de vedere ultra’: coregrafii, mesaje, pirotehnie?

Mariko Daouda: Nu putem compara suporterii olteni cu cei dinamovişti. Pentru mine cei mai tari suporteri din România sunt la Craiova!

Revista ULTRA': Cu Dinamo ai jucat în cupele europene un meci împotriva celor de la Olympique Marseille, poate clubul cu cei mai frumoşi suporteri din Franţa. Cum ţi s-a părut atmosfera de pe Stade Vélodrome?

Mariko Daouda: Atmosfera a fost extraordinară  pe Vélodrome.  Pentru mine a fost un vis să  joc pe stadionul lui Olympique Marseille, suporterii lor sunt excepţionali, sunt recunoscuţi în toata Franţa pentru atmosfera pe care o creează.

 „Commando Ultra 84″ – peluza lui Olympique Marseille

Revista ULTRA': În 2006 ai ajuns în oraşul lui Nicolae Dobrin, la FC Argeș Piteşti. Ce impresie ţi-au lăsat suporterii piteşteni, în anul  în care ai jucat pentru echipa lor?

Mariko Daouda: La Piteşti am fost primit bine de suporteri. Si ei sunt fanatici, au creat mereu o atmosferă  frumoasă la fiecare meci, mai ales cu echipele din Bucureşti.

Suporterii lui FC Argeş Piteşti

Revista ULTRA': Dupa Piteşti a urmat un sezon la Mioveni, iar apoi te-ai transferat în China. Vorbeşte-ne puţin despre suporterii chinezi. Cum ţi s-au părut, în comparaţie cu suporterii din Europa?

Mariko Daouda: Am găsit şi în China suporteri fanatici, la fel ca cei din Craiova. Fac mult zgomot  în tribuna. Le place mult fotbalul acolo, au stadioanele pline. I-aş asemăna pe suporterii din China cu cei din Europa.

Suporterii lui Chongqing Lifan (China), echipa pentru care a jucat Daouda,  în 2010

Revista ULTRA': La  începutul acestui an ai declarat că te-ai întoarce oricând la Universitatea Craiova. De ce înapoi la Craiova? Acum este o situaţie delicată cu acest club.

Mariko Daouda: Am zis mereu că mă întoarc oricând la Craiova pentru că m-am simţit foarte bine acolo. Am simţit că am fost iubit. Mă consider mereu un oltean, am şi primit un pasaport de oltean din partea domnului Solomon, primarul de atunci.

Revista ULTRA': Îţi multumim pentru interviu, dacă vrei să transmiţi ceva suporterilor din România, poti să o faci prin intermediul Revistei ULTRA’.

Mariko Daouda: Multumesc Revistei ULTRA’,  în primul rând. Singurul lucru pe care îl transmit suporterilor este să-şi susţină echipa şi să lase acţiunile care nu au nimic în comun cu fotbalul.

Mariko Daouda, în tricoul elvețienilor de la AC Bellinzona (2000-2002)

 Mariko Daouda, jucând pentru FC Universitatea Craiova (2002-2005)

FC Argeş Piteşti (2006-2007)

Interviu realizat de Cristian Cațan Revista ULTRA’

83562879_294158311768854_7527650026611906480_n-1024x1024

3 răspunsuri la “Interviu cu Mariko Daouda: „Pentru mine cei mai tari suporteri din România sunt la Craiova!””

  1. DT spune:

    Unul dintre cele mai interesante interviuri. Tre’ sa recunosc ca am si ras destul de bine. Merci Cristi C

  2. STIINTA No1 spune:

    RESPECT!

  3. Alina Baciu spune:

    Multumim Mariko !!!

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook