banners

Interviu cu un membru Ultras Dynamo (Dinamo Kiev – Ucraina)

duminică, 21 iulie 2013, ora 01:49. Publicat de Cristian C.

Revista ULTRA': Salut! Mulțumim ca ai acceptat sa acorzi un interviu revistei noastre, te rog prezintă-te în câteva cuvinte.

Ultras Dynamo: Salut, mă numesc Pavel şi am 29 ani.

Revista ULTRA': Povesteste-ne puțin despre istoria grupului vostru. Cum a fost el format?

Ultras Dynamo: Înainte de toate trebuie să spun că „Ultras Dynamo” nu este un grup separat de peluză, este de fapt grupul cel mare care uneşte toti suporterii activi ai lui Dynamo Kiev. Primul banner a fost făcut în 2006 şi prin el este reprezentată mentalitatea nostră. Pe el este reprezentat chipul printului Svyatoslav Chorobry, unul din cei mai mari eroi ai nostri şi totodată un simbol istoric al tării noastre.

Revista ULTRA’: Cum erau suporterii la începuturile acestui grup? Care este diferenta dintre suporterii de acum câtiva ani şi cei din prezent?

Ultras Dynamo: În peluza noastră ponderea cea mai mare este reprezentată de tinerii cu vârste între 18 şi 25 ani. Sunt multe diferente între suporterii vechi şi valul nou reprezentat de ultraşi. La început, partea puternică a peluzei era reprezentată de huliganii noştri care cât de cât mentineau o ordine, impuneau respect. În ultima vreme avem o campanie foarte buna şi puternică, din punctul nostru de vedere, împotriva consumului de alcool de către tinerii suporteri, atat acasă cât şi în deplasări, dar în mod special o campanie împotriva consumului de droguri.

Revista ULTRA’: Care este cel mai frumos meci jucat acasă şi care este cea mai frumoasă deplasare făcută de Ultras Dynamo?

Ultras Dynamo: Au fost câteva meciuri frumoase jucate acasă, unde am avut ocazia de a realiza spectacole pirotehnie destul de dificile (mai ales la meciurile împotriva rivalilor noştri de la Spartak Moscova sau Shakhtar Donetsk). Dintre deplasări, pot evidentia deplasarea la Obolon Kiev, un derby în zona de nord a oraşului nostru. Am avut si un spectacol pirotehnic atât în peluză cât şi în afara ei. Era foarte multă pirotehnie pe acoperişurile caselor din jurul stadionului, chiar si în aer, prin doi parapantisti care survolau deasupra gazonului cu torte în mână. O deplasare memorabilă, pe gard avusesem un mesaj mare: “Legalize Pyro”.

Revista ULTRA’: Spune-ne câte ceva despre scena ultra’ ucraineană. Care sunt echipele care au grupuri importante de suporteri si care este relatia dintre aceste grupuri?

Ultras Dynamo: Miscarea ultra ucraineană se învarte în jurul echipelor Dynamo Kiev, Dnipro, Karpaty, Metalist. Primele trei sunt prietene între ele, dar noi si Dnipro urâm pe Metalist. Scena ultra ucraineană este încă la început de drum. Avem o scenă foarte bună a huliganismului, există multe grupuri de huligani asa că scena ultra se dezvoltă totusi destul de greu. În ziua de azi sunt multi băieti care se consideră deopotrivă si ultrasi si huligani.

Revista ULTRA’: Cine sunt rivalii vostri? Mentionează un TOP 5 al echipelor rivale.

Ultras Dynamo: Din afară cel mai important rival este Spartak Moscova. În tară Chernomorets Odessa este inamicul numarul unu. Această rivalitate intre noi exista de foarte multi ani. Îi mai considerăm rivali pe toti ceilalti din Moscova iar în Ucraina îi mai putem mentiona pe Arsenal Kiev (datorită politicii lor de stanga), Metalist Charkiw, CSKA Kiev , Metallurg Zaporozje. Acestia sunt cei mai importanti.

Revista ULTRA’: Cât de mare este influenta lui „Ultras Dynamo” în club?

Ultras Dynamo: Nu prea avem o relatie prea bună cu clubul din mai multe motive. Am avut câteva întâlniri cu presedintele clubului, dar din păcate nu putem spune că am reusit să ajungem la un numitor comun în privinta unei colaborari benefice pentru ambele parti.

Revista ULTRA’: Ne spuneai că aveti o relatie bună cu suporterii lui Dnipro Dnipropetrovsk. Mai sunt si alte grupuri cu care aveti relatii de prietenie?

Ultras Dynamo: Da! Pe lânga Dnipro avem o relatie foarte bună cu Karpaty Lvov. Relatia noastră cu ambele tabere are o vechime de peste 20 ani. Mai pot mentiona relatii bune cu suporterii lui  Obolon Kyiv, Desna Chernigiw, Dnipro Cherkasy si Zalgiris Vilnius (Lituania).

Revista ULTRA’: Ce ne poti spune despre organizarea voastră? Cum vă descurcati în realizarea coregrafiilor si cum vă mobilizati pentru deplasări?

Ultras Dynamo: De obicei, când realizăm o coregrafie mare, se implică toate grupurile ultras. Fiecare isi aduce contributia la realizarea spectacolului. Multe probleme ne-au fost create de către club prin serviciul de securitate din stadion, în ultima vreme însă influenta noastră a ajuns destul de mare în rândul fortelor de ordine. Nu realizăm coregrafii prea des, dar le facem de bună calitate. Organizarea deplasărilor depinde de orasul în care jucăm. Nu acceptăm niciun ajutor din acest punct de vedere din partea clubului. Toate deplasările sunt suportate de către noi însine.

Revista ULTRA’: Există sau au existat vreodată tendinte politice în peluza voastra?

Ultras Dynamo: Da, miscarea noastră este de orientare de dreapta cu mentalitate nationalistă.

Revista ULTRA’: Este sau a fost vreodată „Ultras Dynamo” influentată de alte peluze sau tări precum Italia, Polonia sau America de Sud?

Ultras Dynamo: Da! Pe la sfârsitul anilor ’90 si începutul lui 2000 a fost o influentă mare dinspre scenele britanică si italiană. În ultima vreme, multe grupuri au fost influentate chiar si de fanii polonezi. Stilul nostru propriu este abia la început.

Revista ULTRA’: Trebuie să fi avut de-a face cu autoritătile sau unitătile de represiune. Cum luptati împotriva acestui lucru?

Ultras Dynamo: Este o întrebare grea pentru că avem aceleasi probleme si aici, la fel ca peste tot în Europa: probleme cu orientarea politică, cu legile idioate ale UEFA si altor organizatii ciudate, cu clubul etc. Trebuie să spun că, aici în Ucraina, nu avem astfel de metode prin care să luptăm împotriva sistemului. Sistemul e peste tot, nu avem astfel de drepturi, nu credem în politica si uram politia. Asadar, mentalitatea noastră ultra poate fi ultimul argument ce sustine oamenii normali, liberi.

Revista ULTRA’: Ce parere ai despre scena ultra din Europa? Care sunt cele mai bune peluze din punctul tău de vedere si care sunt cele care se află pe un drum ascendent?

Ultras Dynamo: Astăzi, cred că cele mai bune scene din Europa sunt în tările balcanice si în Polonia. În Balcani, putem vedea cel mai mare devotament pentru cluburile lor, poate cele mai bune cantece, în Polonia putem vedea o organizare bună dar si grupuri puternice de huligani. În ceea ce mă priveste, acesti “ultrasi” din Austria, Germania, Franta etc. parcă ar fi toti într-o afacere, ca un hobby, acolo mentalitatea nu este atât de ultra. Cred ca scena ucraineană se poate dezvolta în curând.

Revista ULTRA’: Revista noastră scrie despre fenomenul ultras  din România. Acum câtiva ani, ati jucat împotriva lui Steaua Bucuresti. Cum este vazută scena ultra din România în Ucraina? Stii ceva despre acest lucru?

Ultras Dynamo: Da! În acea deplasare de la Bucuresti au fost grupuri mici dar puternice de băieti de-ai nostri care o căutau cu lumanarea. Nu stim multe despre scena voastră. Cunoastem cele trei echipe principale din Bucuresti: Rapid, Steaua si Dinamo. Stiu mai ales ca scena voastră este modelată dupa cea italiană, dar în ultima vreme observ că multi băieti caută stilul casual.

Revista ULTRA’: Care sunt planurile de viitor pentru „Ultras Dynamo”? Care sunt cele mai bune metode de a raspândi mentalitatea ultras printre tineri?

Ultras Dynamo: Este greu de vorbit despre planuri. După cum credem, în primavară (2012) Dynamo va juca meciurile de acasă pe stadionul reconstruit “Olimpijski”, asa că pot fi mari sanse să realizăm niste coregrafii frumoase.  În ceea ce-i priveste pe tineri, cred că noi, fanii mai bătrani, trebuie să fim un exemplu pentru ei în toate. Astfel putem astepta un nou val de ultrasi.

Revista ULTRA’: Îti multumesc din nou pentru interviu. Ai vreun mesaj pentru suporterii din România?

Ultras Dynamo: Luptati împotriva fotbalului modern! Luptati împotriva celor de stânga! A.C.A.B. !

 

Interviu realizat de Sergiu, publicat în numarul 5 al Revistei ULTRA’

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook