banners

Interviu cu Uniți Sub Tricolor: ”Odată ce înlocuiești jucătorii români cu alți sportivi de altă naționalitate, se pierde și scopul sau menirea echipei naționale.”

luni, 16 noiembrie 2015, ora 15:20. Publicat de Cristian C.

ust

Grupul Uniți Sub Tricolor, proiectul ce unește ultrași de la mai multe peluze din țară și care susțin naționala în mod independent, a remis un comunicat acum câteva zile, comunicat în care mesajul este foarte clar: ”Stop naturalizărilor jucătorilor!”

În comunicatul oficial, suporterii echipei naționale atrag atenția asupra faptului că naturalizarea jucătorior străini în vederea folosirii lor în echipa națională nu atrage nimic bun pe termen lung, din contră, această acțiune a Federației Române de Fotbal ar agrava și mai mult problemele fotbalului românesc.

Pentru a afla mai multe informații despre acest comunicat și cum ar vedea suporterii naționalei rezolvarea acestei situații, l-am contactat pe Liviu, membru Uniți Sub Tricolor:

Revista Ultra': Comunicatul vostru a fost urmat de o acțiune în zona Arenei Naționale, unde am văzut mesaje ce exprimă foarte clar punctul vostru de vedere. De unde a început toată treaba asta?

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Ca să fac un mic istoric pe această temă, voi povesti evenimentele încă din formă incipientă. Noi am pornit diverse acțiuni pe tema naturalizărilor încă din tomana trecută, atunci când a fost adus în discuție cazul jucătorului nigerian Kehinde Fatai, propus pentru naturalizare. Am făcut o campanie prin care atrăgeam atenția asupra acestei probleme. Poate și datorită luării noastre de poziție, acest subiect a fost abandonat. Începând de la sfârșitul verii, au fost reluate discuțiile despre naturalizări. Mai mult, a fost schimbată și legea care face referire la acordarea cetățeniei pentru străinii care contribuie la imaginea țării, pe plan cultural și sportiv. Astfel, am fost nevoiți să ne captăm atenția și noi asupra acestei probleme. La Torshavn, în deplasarea din Insulele Feroe, a fost afișat un mesaj care făcea referire la acest fapt. Substratul mesajului făcea referire la marele pericol de a afecta fotbalul la nivel de juniori, în detrimentul străinilor.”

stopnaturalizarilor-ust

Mesaj UST în Insulele Feroe

”Mai departe, s-a continuat cu un comunicat pe care l-am publicat săptămâna trecută, comunicat în care explicăm foarte bine la ce pericole este sortit fotbalul românesc pe termen mediu și lung, dacă federalii au dorința de a avea rezultate pe termen scurt.  Într-adevăr, a fost inițiată și o campanie de graffiti în București, una din locații fiind și zona stadionului.” – Liviu (Uniți Sub Tricolor)

ust-arenanationala1

Arena Națională

Revista Ultra': Ce urmăresc suporterii naționalei prin această acțiune?

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Scopul nostru primordial este acela de a face factorii abilitați să înțeleagă faptul că nu este normal să naturalizăm jucători străini, ci să ne concentrăm atenția asupra fotbalului juvenil, să găsim soluții prin care acesta să performeze la standardele scontate. Dacă se va crea un precedent și vreun jucător străin va fi naturalizat, aceste practici vor continua în masă. Pericolul este foarte mare și nu este conștientizat, din păcate. Centrele de copii și juniori au fost ignorate foarte mulți ani, iar acest lucru se vede în decăderea fotbalului românesc, la nivel de cluburi, dar mai ales la echipa națională. Dacă vor începe să fie naturalizați jucători străini, problema se va agrava. Investitorii sau creditorii din fotbalul intern vor aduce din ce în ce mai mulți străini, în dorința de a-i propulsa în prima reprezentativă, pentru a spori câștigurile de pe urma lor. Juniorii nu vor mai avea în niciun caz loc să joace, pentru că se va umple campionatul de străini. În momentul de față, elita juniorilor din fotbalul intern nu are loc la echipele din țară, deoarece sunt foarte mulți jucători din afara țării care joacă în România. Patronii preferă să aducă străini liberi de contract, în loc să investească în creșterea sănătoasă a juniorilor autohtoni. Este calea mai rapidă și mai ușoară. Cei mai buni juniori din țară n-au loc la echipele din prima ligă, dar joacă la academiile marilor cluburi europene, ceea ce zice totul. Revenind la întrebarea voastră, noi urmărim conștientizarea pericolelor ascunse și renunțarea la această idee falimentară care n-ar face decât să afecteze fotbalul românesc, de la rădăcini.”

Revista Ultra': Ce înseamnă echipa națională pentru voi. Care este menirea ei, de fapt?

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Rostul echipelor naționale este să reunească jucători dintre cetățenii nativi ai acelei țări. În cazul nostru, aria de selecție este constituită exclusiv din jucătorii români. Odată ce înlocuiești jucătorii români cu alți sportivi de altă naționalitate, se pierde și scopul sau menirea echipei naționale. În echipa României, trebuie să fie numai jucători români, că nu suntem vreo selecționată multinațională. S-au mai dat exemple ale altor echipe europene, dar majoritatea jucătorilor scoși în față sunt născuți în țările respective. Jucătorii străini pot juca la echipele de club din orice țară doresc, nu are nimeni nici o problemă. Prin asta țin să înlătur și eventualele acuzații puerile care aduc în discuție orice fel de tentă xenofobă, pentru că aceasta nu există și nici nu se pune problema de așa ceva.”

ust-arenanationala3

Arena Națională

”Ştim cu toții exemplul echipei de tenis de masă, una din puținele naționale care nu a naturalizat jucătoare asiatice. Cu toate acestea, România este actuala campioană europeană, învingând toate adversarele, iar echipele cu care am jucat aveau în mare majoritate jucătoare asiatice. Este dovada ca că se poate face performanţă şi cu sportivii noştri. Sunt curios cum ar empatiza românii cu o echipă plină de asiatice, dacă s-ar simți reprezentați și mândri de aceasta?” – Liviu (Uniți Sub Tricolor)

Revista Ultra': Din ceea ce ne spui reiese clar că naturalizarea nu este o soluție.

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Exact. Naturalizarea poate fi asemuită unei tehnici de doping modern și legal, deoarece înseamnă sporirea șanselor de izbândă prin elemente care nu aparțin “organismului” propriu, este exact același lucru și nu face nicidecum cinste principiilor sportive. E ca și cum ai renunța la părinți și ți-ai găsi alții mai buni și mai frumoși, pentru că nu ești mulțumit de cei de care aparții. Sunt curios ce echipă a României ar mai fi una care să reunească diverși sud-americani și africani talentați, veniți în țară din considerente financiare. Cum ar cânta acești străini imnul, dacă ar simți în vreun fel emoția momentului și dacă le-ar păsa de țara pentru care joacă  mai mult decât de factorul material. Ca să şi glumim puţin, de ce să mai naturalizăm jucători din Ţara Cafelei cand românii erau supranumiţi brazilienii Europei.”

ust-arenanationala2

Arena Națională

Revista Ultra': Care crezi că va fi rezultatul acțiunii voastre și cum veți continua protestul?

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Înțelegem tendința federației de a inova și a aduce cât mai multe lucruri noi, de a încerca fel de fel de soluții. Salutăm spiritul acesta care nu se regăsea la vechea conducere. Totuși, nu trebuie să improvizăm și să facem compromisuri, invocând rezultatele. Din dorința de a face cât mai multe, poți opta și pentru alegeri greșite. Aici intervenim noi în postura în care la fiecare derapaj, ne vedem nevoiți să atragem atenția pentru remedierea problemelor. Suntem convinși că în cele din urmă, aceștia vor analiza bine problema și vor alege soluția cea mai bună și cea normală, dealtfel. Marele paradox este că deși motivul pentru care se vrea naturalizarea este îmbunătățirea rezultatelor, România a avut cea mai bună campanie de calificări din ultimii opt ani. În plus, noi suntem singurii care n-au cerut demisia selecționerului la ultimele meciuri de-acasă și am susținut echipa din primul până-n ultimul minut, dacă tot vorbim de rezultate. Tocmai noi luăm poziție față de această manevră prin care FRF vrea să mascheze sistemul falimentar în ceea ce privește juniorii. Mai bine îți asumi și înfrunți problema, decât să ascunzi gunoiul sub preș.”

În mod cert, noi vom continua acțiunile pe această temă, până când conducerea FRF va înțelege că nu este în nici un caz cea mai bună soluție. Sperăm să nu fie nevoie să intensificăm luările de poziție. Tot ce vrem este până la urmă un lucru normal și de bun simț, iar conducătorii federației ar trebui să țină cont de părerea suporterilor, pentru că în primul rând, noi suntem cei care ne dorim tot ce e mai bine, în mod dezinteresat.”, mai spune Liviu.

Revista Ultra': Am văzut cu toții câte probleme ați avut cu regimul Sandu. Care sunt relațiile voastre cu actuala conducere a FRF-ului?

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Am sperat ca noua conducere să nu continue practicile păgubașe și găunoase ale fostului “regim”. Din păcate, unele dintre ele se regăsesc și în noua configurație, o organigramă care a păstrat destui oameni pe vechile posturi. Cu toate acestea, sunt unele lucruri care s-au îmbunătățit. La începutul mandatului noului președinte, am ridicat unele probleme care vizează suporterii naționalei. Ne-am referit la procesul de scoatere la vânzare a biletelor la meciuri, care în trecut s-a făcut în mod discreționar și nedrept, mai pe înțelesul tuturor, “pe liste”. Am adus în discuție faptul că libertatea de exprimare pe stadion lipsește cu desăvârșire și este suprimată, aproape cu fiecare ocazie. Am semnalat problema abuzurilor de forță ale firmelor de stewarzi, în trecut având loc o serie de intervenții foarte violente ale acestora, la comanda fostului președinte al federației. Am mai invocat și alte probleme, pe care nu le mai amintesc. Conducătorul actual al FRF ne-a dat dreptate la toate punctele invocate, a recunoscut că la fiecare în parte s-a greșit, promițând de asemenea că le va rezolva, fără discuții. Din păcate, nu s-a schimbat mai nimic, iar greșelile și abuzurile au continuat, sub girul oamenilor de la Casa Fotbalului. Nu dorim să avem nici un fel de relație cu conducerea FRF, dar din păcate, aceștia preferă să adopte tactica cenzurii și pumnului în gură, cu fiecare ocazie.”

alegerileFRF-mesajUST

„Alegerile FRF sunt ca cele prezidentiale/ Multe promisiuni, dar de fapt vorbe goale” (mesaj UST)

Revista Ultra': În încheiere, spune-ne câteva cuvinte despre proiectul Uniți Sub Tricolor.

Liviu (Uniți Sub Tricolor): ”Într-adevăr, UST este un proiect ultras care reunește mai multe grupuri de suporteri din toate colțurile țării. Pot spune că reprezentarea este foarte bună, sunt destul de multe grupuri, de la echipele de tradiție ale țării. Proiectul își propune în primul rând susținerea echipei naționale, în mod total independent, dar se implică de asemenea și în diverse cauze sociale și civice. în fiecare an, sărbătorim ziua națională prin acțiuni de efect, participăm foate activ la comemorarea eroilor revoluției, pe 21 decembrie, susținem reîntregirea țării prin unirea cu Basarabia. Am fost o parte destul de implicate în protestele pentru Roșia Montană la București sau la faţa locului. La alte discipline, mergem constant la meciuri de rugby ale României, dar am fost prezenți şi la alte sporturi, cum ar fi deplasarea la unul din meciurile Campionatului European de handbal feminin, la Debrecen.”

Comunicatul Uniți Sub Tricolor poate fi citit AICI.

Interviu realizat de Cristian C. – Revista Ultra’

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook