banners

Interviu Noua Legiune (Dacia Chișinău)

vineri, 23 februarie 2018, ora 18:36. Publicat de Liviu A.

Revista Ultra': Salutare! Îți mulțumim că ai acceptat să acorzi un interviu Revistei Ultra’! Pentru început, te rugăm să te prezinți în câteva cuvinte.

Noua Legiune: Salut, mă numesc Cristian şi reprezint colectivul Noua Legiune (Dacia Chişinău)

Revista Ultra': De unde s-a născut dragostea pentru Dacia Chișinău? Ce anume te motivează să susții în mod continuu echipa favorită?

Noua Legiune: În primul rând sunt foarte ataşat de Dacia pentru denumirea sa simbolică. Acest nume era purtat cu demnitate de strămoșii mei şi la fel îl voi purta şi eu. Motivație? Anturajul (care, cu timpul, a devenit o familie) este motivația mea principală de a continua activitatea.

php3GSYqZAM

Revista Ultra': Cu siguranță ești informat și urmărești evoluția ultraseriei de peste hotare, nu doar din Republica Moldova. La ce nivel consideri că se situează fenomenul ultras din Basarabia, vizavi de cel din dreapta Prutului sau al altor țări vecine?

Noua Legiune: În Basarabia fenomenul nu este într-atât de dezvoltat ca să pot face comparații cu scena din România sau Ucraina, însă un factor important care o să ne țină într-un tempo bun de dezvoltare este acela că suntem situați între două țări cu stiluri total diferite: Ucraina, bine dezvoltată pe partea de huliganism şi România care are romantismul balcanic. Datorită acestui fapt cred că peste câțiva ani toată Europa va avea ocazia să înțeleagă ce înseamnă „Hardcore Moldovenesc”.

Revista Ultra': Care au fost premisele formării brigăzii Noua Legiune?

Noua Legiune: În primul rând, formarea unui colectiv idealist, unit şi puternic, crearea unei idei noi de „Legiune” ca stil şi mentalitate și propaganda unui mod de viață de subcultură. Mai sunt câteva puncte importante care au stat la baza formării colectivului însă ele vor rămâne cunoscute doar pentru membrii grupului.

phptsn23iAM

Revista Ultra': Știm că Noua Legiune este o grupare unionistă, susținătoare a românismului de peste Prut. Cu toate acestea, la nivelul Basarabiei, poți număra pe degete grupările de acest fel. Cum vezi tu această situație?

Noua Legiune: În Noua Legiune, de la bun început, mulți dintre membri erau adepți ai unirii şi ideea asta s-a păstrat deja cumva, tradițional, în cadrul colectivului.
Eu nu văd sensul existenței unei vămi între țările noastre şi vreau ca neamul meu să poată circula liber pe pământurile pentru eliberarea cărora au luptat şi strămoșii mei.

Revista Ultra': Care sunt grupările rivale ale Noii Legiuni și de ce apar conflicte între ultrașii moldoveni?

Noua Legiune: Suporterii echipelor Sheriff, Milsami, Zimbru şi Saxan sunt oponenții noştri principali pe scena internă. De ce apar conflicte? Fiecare conflict are o istorie aparte. Spre exemplu, în ultima vreme îi avem în vizor și pe cei de la Politehnica Iaşi după ce la un concert de rap în oraşul lor vreo 8 oameni au sărit la 3 băieți de ai noştri. Cu timpul o să le iasă pe ochi amintirea asta.

Revista Ultra': În general, mai peste tot în lume, ideea de ultras este blamată. Care este opinia publică cu privire la ultrașii Republicii Moldova?

Noua Legiune: Mulți ne privesc ca un aspect negativ pentru că în presă, de regulă, ajung articole doar despre bătăi, aresturi, meciuri oprite şi fel de fel de scandaluri însă pe mine personal asta nu mă deranjează. Eu duc modul de viață care îmi place şi opinia publică este ultimul lucru care m-ar atinge cumva. Subcultura asta este destul de închisă, iar noi suntem prea aroganți ca să căutăm să fim lăudați de cineva, deşi ştiu că sunt multe momente care ar putea face oamenii să privească fenomenul altfel decât îl văd acum.

phpTYbrDJAM

Revista Ultra': Să vorbim puțin despre înfrățiri sau prietenii. Cu ce grupuri aveți relații de prietenie? În ce constă, în cazul vostru, valorile care duc la crearea unei legături de prietenie cu un alt grup ultras?

Noua Legiune: Avem relații de prietenie cu băieții de la Oțelul Galați. Valorile care stau la baza unei înfrățiri ultra’ sunt încrederea şi timpul. Gălățenii pot avea încredere că, dacă vor avea momente mai grele, noi le vom fi alături şi, cu timpul, prietenia asta o să devină tot mai puternică. Așa e primit la moldoveni.

Revista Ultra': Cum îți explici că, la o populație de aproape un milion de locuitori, Chișinăul aduce un număr extrem de mic de suporteri la meciurile echipelor importante ale orașului: Dacia și Zimbru? Care sunt cauzele acestui paradox și cum vezi tu ieșirea din această situație?

Noua Legiune: Fotbalul în Moldova nu se dezvoltă. Federația duce o politică inexplicabil de proastă față de suporteri şi spectatori, iar nivelul de trai în țară este tare scăzut şi oamenii au multe probleme personale și n-au timp de fotbal. Ieșirea din situație este blocată de un ansamblu de probleme sociale şi nu va putea rezolva nimic până când persoanele responsabile n-o să se ocupe de fiecare problemă în parte.

Revista Ultra': Din câte știm, voi mergeți și la meciurile echipei naționale a României. Cum vă simțiți printre frații din dreapta Prutului? De asemenea, pentru că am văzut ce s-a întâmplat la ultimul meci Moldova – Rusia, am vrea să te întrebăm cum vezi tu situația în legătură cu susținerea echipei naționale a Moldovei?

Noua Legiune: În România ne simțim bine la meciurile naționalei doar alături de frații de la Galați. N-am fost inspirat de dezbinările pe care le-am văzut ultimul timp la meciurile naționalei şi ştiu că ele vor continua atâta timp cât fiecare mişcare în parte n-o să-şi asume responsabilitate pentru membrii pe care-i aduc la națională.
Ce ține de naționala Moldovei… noi suntem alături de ea şi aş vrea să văd la meciuri mai des oaspeți de pe celălalt mal al Prutului.

phpmV01svAM

Revista Ultra': Revista Ultra’ a fost co-organizator la ultimele două ediții ale Cupei Unirii, un turneu unionist la care voi sunteți an de an prezenți. Ce ne poți spune despre acest turneu? Cum ai simțit tu, ca lider al grupului Noua Legiune, ideea de turneu de fotbal între unioniști și, în ultimii doi-trei ani, chiar ultrași unioniști?

Noua Legiune: Îmi place atmosfera de sărbătoare care persistă la cupă. Aş vrea ca acest turneu să se mai desfășoare mulți ani de acum încolo şi să devină unul tradițional pentru locuitorii celor două maluri ale Prutului. Ar fi ceva frumos şi important din punct de vedere a păstrării ideilor naționale.

Revista Ultra': Un gând pentru cititorii Revistei Ultra?

Noua Legiune: Nu lăsați fenomenul să moară!

Interviu realizat de Dan B. – Revista Ultra’

Sursă foto: Noua Legiune

banner-2

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook