banners

Istoria fenomenului ultras (a patra parte) – ANII ’90

sâmbătă, 18 ianuarie 2020, ora 13:40. Publicat de Cristian C.

În anii ’90, criza de identitate în care se găsea mișcarea ultra duce la profunde schimbări în cadrul acesteia. Multe dintre valorile principale, ce stăteau la baza existenței fenomenului ultras în trecut sunt percepute într-o manieră diferită, mai slaba, de către noile generații și asta pentru că ”fenomenul ultras” devine ”la modă”.

Dupa 30 ani de istorie, ultrașii sunt parte integrantă a lumii fotbalului, fiind influenți și de neînlocuit, având chiar un rol determinant în strategiile de viitor ale echipelor de club, prin înlăturarea antrenorilor sau achiziționării de jucători. Șefii-ultras, cum ar fi napoletanul Palummella, pe care vi l-am prezentat în partea a treia a istoriei fenomenului ultras, se transformă în personaje faimoase iar ultrașii se vor afla tot timpul în centrul atenției, atât la bine cât și la rău. Cântecele lansate de aceștia vor fi preluate de transmisiunile tv de mare audiență. dar vor fi folosite și în marșurile de propagandă electorală.

vicenzo_spagnolo

Vincenzo Spagnolo

A doua jumătate a anilor ’90 este marcată de uciderea suporterului genoan Vincenzo Spagnolo (ianuarie 1995). Acest episod devastator va pune la grea încercare mișcăriea ultras, lovită deja de un lent proces de înlocuire generațională – de la împărțirea peluzelor în mici secțiuni și apariția așa-zișilor ”cani sciolti” (= suporterii lipsiți de mentalitate) până la desființarea unor mari grupuri ultras (cu tradiție) care până în acel moment reprezentau un punct de reper pentru galeriile din care făceau parte.

Reportaj realizat de Raiuno, în urma uciderii lui Vincenzo Spagnolo

Cu ocazia întrunirii ultras de la Genova, în urma căreia toate compețiile italiene de fotbal se opresc, este emis un comunicat intitulat ”Basta lame, basta infami” (= fără cuțite, fără criminali) și inspirat din mentalitatea conservatoare a ultrașilor atalantini. Această ”regula” ar fi trebuit să schimbe oarecum modalitatea de înfruntare (lupta) între galerii dar, cum era de așteptat, în anii următori nu a fost respectată în întregime de noua generație, lipsită de o mentalitate sănătoasă și prea puțin dispusă să se conformeze ierarhiilor și legilor nescrise ce s-au consolidat în cadrul grupurilor ultras înca de la începutul anilor ’90.

basta-lame-basta-infami-comunicato-ultrc3a0-gazzetta-dello-sport

Comunicatul ”Basta lame, basta infami” apărut în cotidianul sportiv Gazzeta dello sport, 6 februarie 1995

Cele mai sus menționate au constituit cu adevarat o problemă spinoasă, prin conștientizarea unui asemenea pericol, în speță ”stingerea” fenomenului ultras sau, mai corect spus, o redimensionare a acestuia, provocată de înăsprirea violenței pe stadioane, de conflictualitatea crescânda cu ”forțele de ordine”, de inovațiile tehnologiei moderne (televiziunile digitale ”pay-tv” sau ”pay per view”) și de dispozițiile restrictive, cu precădere – ”legea interdicției accesului pe stadione” sau interzicerea comercializării biletelor pentru suporterii veniți în deplasări.

Brigate Gialloblu” (Verona) și ”Fossa dei Grifoni” (Genoa), grupuri de referință în Italia, aveau să se desființeze. Justificarea acestora a fost: ”Nu ne mai putem identifica cu noile generații de ultrași”, lucru ce a generat o adevarată ruptură generațională, fapt concretizat prin disparitia unui grup alt grup istoric – C.U.C.S. (”Commando Ultra Curva Sud” Roma) – și prin abdicarea altuia – “Viking-Nab” – sau chiar prin ”absorbția” tuturor grupurilor din Peluza Sud Torino de către unul cu o mai mare putere de influența, respectiv ”Fighters 1977 Black & White”. Această perioadă de stagnare, deloc specifică fenomenului ultras, s-a prelungit pâna în zilele noastre.

NAB

Nucleo Armato Bianconero (Juventus), grup autodesființat în anii ’90

Grupul romanist ”ASR Ultras” lansează pe adresa lor de internet un manifest împotriva ”fotbalului modern”, atragând adeziunea multor suporteri, indiferent de proveniența acestora.

În primele două decenii de viață, fenomenul ultras se baza pe o anumită mentalitate ce a fost încălcată în mai multe rânduri de noile generații. Coregrafiile spectaculoase, originale, dar tot mai costisitoare, reprezintă punctul de atracție al meciurilor importante, deoarece, în concepția unui ultras, coregrafiile nu pot să lipsească de la astfel de evenimente. În restul țărilor europene, conceptul de megacoregrafie este foarte apreciat, imitat chiar, astfel că vor apărea magazine specializate în producerea și vânzarea de materiale coregrafice.

Tot în anii ’90 au loc modificări în ceea ce privește aspectul exterior al peluzelor, multe galerii adoptând stilul britanic, atât de familiar celor din ”Brigate Gialloblu” (Verona). Legat de acest lucru, trebuie spus că în Italia exista o contradicție între adepții stilului ”clasic” italian și simpatizanții celui englezesc. Unii au încercat să îmbine cele două stiluri.

Din punct de vedere al relațiilor între grupurile ultras se evidențiază o criză a înfrățirilor. Multe raporturi de amiciție, consolidate în timp, se destramă. Nu lipsesc și excepțiile, precum prieteniile profunde  Genoa – Torino, Reggina – Bari, Inter – Lazio, Parma – Sampdoria sau Milan – Brescia. 

Sampdoria & Parma

Ultras (Sampdoria) și Boys (Parma), împreună spre stadion

Contra abuzurilor și a represiunii ultrașii își fac mereu simțită prezenta, sub diverse forme. Una dintre acestea este împărțirea revistelor sau a broșurilor realizate de către aceștia. O alta formă de comunicare ar fi cea ”virtuală”, nenumărate grupuri, mai mari sau mai mici, dispunând de un site prin intermediul căruia își informează abonații și vizitatorii in mod continuu.

În noul mileniu nu există înca un ”front comun” care să țină piept problematicilor ce nu încetează să apară dar, din fericire, pot fi remarcate unele semnale de unitate ale celui mai longeviv dintre fenomenele de agregare sociala… FENOMENUL ULTRAS !

Articol realizat de Cristian C. – Revista ULTRA’

banner-2-1

Surse text/foto:
1. Supertifo (2003 ) -tradus în română de către Cristi Nefiru (Craiova)
2. forum.ultras-tifo.net/
3. romanianultras.wordpress.com/
4. wikipedia.org/
5. postpopuli.it/
6. novegennaiomillenovecento.it/

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook