banners

Istoria fenomenului ultras – PRIMII PAȘI (prima parte)

joi, 2 ianuarie 2020, ora 16:46. Publicat de Cristian C.

La început de nou deceniu, credem că este de bun augur reamintirea începuturilor grupurilor organizate de suporteri, dar mai ales a ultraseriei.

Primii pași…

În Italia, odată cu primii ani ’50, suporterii tuturor echipelor au început să se organizeze în cluburi, să-și urmeze favoriții în deplasări într-un număr din ce în ce mai mare și să promoveze tot felul de inițiative (de la cele celebrative la cele coregrafice, chiar daca acestea erau într-un stadiu de pionerat).

În ciuda faptului că lipsesc dovezile scrise, se poate spune că acest concept de ”suporter” exista până și în epoca Olimpiadelor din Grecia antică, dar într-o formă rudimentară. Odată cu trecerea timpului, s-a modificat modul de susținere a “culorilor” echipe iubite, dar nu în totalitate, păstrându-se ideile de baza precum încurajarea prin intermediul vocii sau utilizarea steagurilor.

uff711_1977

Fedelissimi (Torino) în 1977

În perioada ce a urmat războiului, numărul cluburilor organizate de suporteri în Italia crește destul de rapid. În anii ’60 se vor constitui primele structuri și asociații de suporteri, purtând numele de ”centre de coordonare”. Pe lângă acestea, sunt înființate cluburi ce închegau acei suporteri activi și mai bine organizați, cum ar fi ”Fedelissimi”, denumire preluată de numeroase tifoserii (= galerii).

Argentinianul Helenio Herrera, antrenor în anii ’60 la Internazionale Milano, a fost cel care a dat impulsul creării unei coordonări a tuturor suporterilor interiști. El s-a adresat președintelui echipei milaneze astfel:  ”Nu înțeleg de ce noi nu avem suporteri atunci când jucăm în deplasare”. În acest mod a luat naștere istoria suporterilor interiști.

ccic-MOB-banner

”Moschettieri nerazzurri”, primul grup de suporteri ai lui Internazionale Milano

În urma acestei idei se forma primul grup de suporteri de la Inter – ”Moschettieri nerazzurri” (= Muschetarii negri-albastri) ai căror membri erau dispuși să meargă în marea parte a deplasărilor, făcând sacrificii pentru a suporta cheltuielile necesare. Liderul de atunci al grupului a fost Maurizio Migliori. De menționat faptul că cel mai vechi grup din Italia este „Fedelissimi Torino„, având prima deplasare în 23 decembrie 1951. De asemenea, ultrașii laziali își alocă prima formă de organizare a suporterilor în Italia, prin grupul „Paranza Aquilotti„, fondat în 23 octombrie 1932.

3wtm30wtm

Imagini din ziarul „Il Lazio Sportivo” din 23 octombrie 1932, unde se specifică membrii grupului „Paranza Aquilotti” (Lazio)

Oficial, primele trei grupuri ultras din Italia sunt considerate ”Commandos Tigre”, creat în 1967, ”Fossa Dei Leoni”, creat în 1968 (desființat în 2005), ambele de la AC Milan, și ”Ultras Tito Cucchiaroni”, creat în 1968 de către suporterii Sampdoriei. De menționat că în 1969 ia naștere ”Boys San” (Internazionale Milano).

as_ct7879

Commandos Tigre (AC Milan), sezonul 78/79

23

Fossa dei Leoni (AC Milan), în deplasare la Genoa, 2 februarie 1968

D9_oPMMXUAEpctW

”Ultras Tito Cucchiaroni” (Sampdoria), primul grup care a folosit cuvântul ULTRAS în denumirea brigăzii 

Copia-di-CURVA_NORD_BOYS_Anni_Ottanta_hashtaginter.it_-795x1024

”Boys San” (Internazionale Milano), fondat în 1969

De atunci au trecut peste 50 de ani și acest fenomen al suporterilor organizați a devenit unul dintre cele mai importante forme de agregare socială.

Articol realizat de Cristian C. – Revista ULTRA’

banner-2-1

Surse text/foto:
1. Supertifo (2003 ) -tradus în română de către Cristi Nefiru (Craiova)
2. forum.ultras-tifo.net/
3. romanianultras.wordpress.com/
4. wikipedia.org/
5. postpopuli.it/
6. novegennaiomillenovecento.it/

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook