banners

Istoria grupului Frente Atletico (Atletico Madrid) – partea 2

vineri, 8 iunie 2012, ora 19:45. Publicat de Cristian C.

Continuare a istoriei grupului FRENTE ATLETICO.

Tinerii suporteri ai lui Atletico dezgustati de faptul ca grupul Los Banderos de la Real Madrid le-au copiat numele de Ultra SUR decid sa creze in sezonul 1981/1982 un nou grup cu numele de Pena Hugo Sanchez asta pentru a nu exista nicio asociere cu grupul de la Real Madrid.Acest grup ca si Pena Ruben Cano nu a fost un grup Ultras.
Singurul incident din acest sezon a fost la derbyul cu Real Madrid cand aproximativ 20 de suporteri ai albilor s-au situat la nivelul 1 in Peluza Sud a stadionului ”Vicente Calderon”.Baietii de la Pena Hugo Sanchez vazand aceasta obraznicie au cobarat din nivelul 2 al peluzei si i-au alungat pe cei de la Real fara ca acestia sa opuna rezistenta.Acesta a fost singurul sezon in care acest grup a rezistat.
In sfarsit in sezonul 1982/1983 se naste FRENTE ATLETICO.Cu o experienta bagata castigata din proiectele anterioare se naste o noua ”prima linie alb-rosie” cu oameni din noile si vechile generatii.Antonio Calderon cel care pusese baza si a proiectului Pena Hugo Sanchez impreuna cu Mariano se ocupa cel mai mult de acest nou proiect pornit inaintea acestui sezon 82/83.Ei la randul lor sunt ajutati si de Juan ”Zozo” care avea la randul lui sa devina un personaj istoric al grupului.

In timpul sezonului cei trei se reunesc pentru a discuta impreuna cu J.M. Pascual ”Chema” caruia ii revenea sarcina de a prezenta acest nou proiect lui Vicente Calderon care atunci inca era presedinte al clubului.El prezinta lui Don Vicente un proiect de 15 pagini in care vorbeste despre un nou grup european de sustinere a echipei.Initial numele ales al grupului era Brigatta Rossibianca in italiana dar Don Vicente reuseste sa ii convinga ca trebuie pus un nume spaniol grupului.In urma sfatului dat de Vicente Calderon se ajunge la numele FRENTE ATLETICO.Toti oamenii importanti din conducerea grupului Poli,Roberto,Baretta,Mariano au fost de acord cu acest nume.
In cadrul aceluiasi proiect Don Vicente acorda grupului o incapere din interiorul stadionului pentru depozitarea steagurilor si a bannerelor.Continund politica de colaborare vice presedintele clubului Javier Castedo acorda grupului 200.000 de pesetas pentru achizitionarea de noi materiale.In acelasi timp grupul isi creaza si un nou sediu in Madrid.
Inainte primului meci la care participa grupul incearca sa atraga noi membrii.Astfel ei lipesc afise in tot orasul si distribuie brosuri pentru a atrage noi membrii.Pe unele afise era urmatorul slogan ”Vrei un stadion colorat ca San Siro si sa auzi cantece ca pe Afield Road?Atunci vino alaturi de noi!”.Pliantele deasemenea invitau la o reuniune a membrilor si a viitorilor membrii.
Consiliul clubului si-a continuat sprijinul pentru grup si in ziua acestei reuniuni portile stadionului au fost deschise pentru ca aceaste intrunire sa aiba loc chiar pe stadion si chiar in Peluza Sud.In timpul acestei reuniuni oamenii sunt indemnati sa isi schimbe modul de sustinere a echipei si sunt prezentate principalele obiective ale grupului.Robert explica toate acestea de la un megafon.Reuniunea a fost un succes 400 de suporteri partcipand la ea.
In primele meciuri de la aparitia grupului cu Valencia si Valladolid,FRENTE ATLETICO impresioneaza asistenta prin numarul mare prin cantece noi si steaguri mari de fluturat.La aceste meciuri este afisat si primul banner al grupului cu numele FRENTE ATLETICO scris alb pe rosu si in centru un craniu.

Tot atunci se creaza si primele materiale care sunt scoase la vanzare.Este vorba de niste bratari facute in stil nazist cu crucea de fier avand in centru un craniu incadrat de initialele grupului F.A.
In acesti primi ani grupul are si mute activitati care nu au legatura cu stadionul.Ei isi creaza propriul club de noapte cu numele
Furia Atletica.Deasemenea se creaza multe trupe rock in interiorul grupului cu melodii speciale pentru Atletico si FRENTE ATLETICO.
Din punct de vedere vestimentar membrii grupuluii erau foarte diferiti.Era ceva diferit de restul societatii .Era locul unde traiau impreuna oameni de dreapta sau stanga,rockeri sau punkeri,hypioti,someri,copii sau studenti etc. toti fiind uniti pentru Atletico.
Inca din acel prim sezon FRENTE ATLETICO isi creaza un nume de grup foarte violent.In anii care au urmat multe grupuri chiar alegeau sa nu faca deplasarea pe ”Calderon” de teama celor de la F.A.
Vine in acest sezon si primul derby Real Madrid-Atletico pe ”Bernabeu” si primul duel Ultras SUR vs FRENTE ATLETICO.Cei de la F.A. aleg sa vina separati la acest meci fara escorta politiei.Pe drum au facut un haos cumplit distrugand tot ce le-a iesit in cale in lipsa adversarilor.La sosirea in stadion Ultras SUR creaza o ambuscada neasteptata si ii ataca pe cei de la FRENTE ATLETICO cu sticle si alte obiecte.In cele din urma se ajunge la un duel corp la corp pana la interventia politiei care cu greu restabileste ordinea si retine cateva zeci de suporteri ai lui Atletico Madrid.

Prima deplasare a grupului a fost pe Molinon cu Sporting Gijon.Inaintea meciului H.F.S.(Hinchada Fondo Sur)actualul Ultra Boys ce sustine pe Sp.Gijon au atacat autocarul in care se aflau cei de la FRENTE ATLETICO cu pietre.Soferul speriat nu vrea sa deschida usile desi toti ii cereau.Asta pana cand Robert ia o bata de fier cu care il ameninta pe sofer.Cei de la F.A. coboara moment in care suporterii din Gijon fug pe unde apuca inclusiv intr-o biserica in care se tinea o slujba.
Deja grupul inca din acesti primi ani isi distinge doua stiluri diferite.Pe stadion Ultras prin modul de sustinere a echipei dar si prin incidente.Pe strazi in schimb grupul adopta modelul englezesc al huliganismului prin atacurile si actiunile acestora indreptate impotriva rivalilor.
Cam acesta a fost istoria formarii grupului ce anul acesta implineste 30 de ani si primele actiuni ale celor de la FRENTE ATLETICO.
Pentru grup istoria a continuat de-a lungul anilor cu nenumarate coregrafii,show-uri pyrotehnice sau incidente.In momentul de fata multi considera acest grup daca nu cel mai bun printre cele mai bune grupuri din Spania tara in care in ultimii 10-15 ani a implementat niste masuri extrem de drastice atat pentru abaterile ultrasilor in stadioane dar si in afara acestora.
Mai putem vorbi despre orientarea politica a grupului.Daca in primii ani dupa cum spuneam grupul era o amestecatura intre oameni de stanga sau dreapta de-a lungul timpului incet incet grupul a inclinat spre dreapta ajngand in zilele noastre la extrema dreapta cu foarte multi nazisti intre membrii grupului.

Articol realizat pentru forumul revista ultra’ de catre Fredy.

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook