banners

Istoria grupului Herri Norte Taldea (Athletic Club Bilbao)

joi, 14 iunie 2012, ora 17:24. Publicat de Cristian C.

Numele grupului este in limba basca si inseamna „Grupul Oamenilor din Nord”. Acest grup a fost infiintat in sezonul 1981/1982 de niste tineri suporteri ai lui Athletic Club dar in acelasi timp si sustinatori ai ideologiei basce. Grupul s-a fondat imediat dupa terminarea lucrarilor la stadionul ”San Mames” pentru Cupa Mondiala din 1982. Grupul si-a ales locul de activitate in Peluza Nord a stadionului.

In perioada de inceput grupul a fost ajutat de performantele echipei care a castigat in sezonul 1982-1983 La Liga urmand ca in sezonul urmator sa faca dubla Cupa Spaniei respectiv La Liga. Aceasta perioada aduce grupului multi membrii dar si un avant in plus.
Perioada care a urmat nu a mai fost una foarte buna pentru echipa iar grupul a intrat deasemenea intr-un impas de organizare. Herri Norte s-a rupt in doua parti. Una din parti dorea ca grupul sa ramana in continuare la vechiul stil de sustinere Hinchadas iar cealalta parte dorea o schimbare a grupului si aderarea acestuia la noul stil european „Ultras”. In cele din urma ultrasii au avut castig de cauza avand mai multi sustinatori in randul grupului.
Totusi, aceasta perioada de grup ultras nu dureaza multi ani asta pentru ca la inceputul anilor ’90 vine o noua generatie cu noi convingeri. Astfel ei vor sa se delimiteze complet de restul grupurilor din Spania si se declara un grup anti-ultras. Ei chiar creaza un propriu stil de sustinere a echipei cu numele de „hintxas”.

Tot in perioada anilor ’90, odata cu aparitia mai multor grupari spaniole care se declarau de dreapta sau extrema dreapta grupul alege sa se opuna si isi creaza un nume de anti-fascisti. Odata cu aceasta schimbare grupul incearca sa atinga si alte obiective nu numai in stadion dar si in alte locuri. Astfel ei organizeaza concerte, impart afise sau fac reuniuni, toate in scopul promovarii anti-fascismului dar si a ideologiei basce.

De-a lungul acestor ani de la infintare pana in zilele noastre grupul a reusit sa se remarce prin multe coregrafii, show-uri pirotehnice, deplasari masive, mai ales externe, prin incedente mai ales impotriva grupurilor de dreapta spaniole dar si prin lupta lor pentru independenta Tarii Bascilor fata de Spania pentru care au o mare ura.

Grupul are sectiuni si in Madrid, Burgas, Puertollano, Asturis si Galiza.

Articol realizat de catre Fredy pentru forumul Revista Ultra’. 

 

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook