banners

Jandarmeria și cu FRF susțin cu ardoare cenzura pe stadioane și abuzurile!

sâmbătă, 7 octombrie 2017, ora 15:25. Publicat de Liviu A.

003                                                                                                                  “După interzicerea liberei exprimări, ați închis și granița,                           FRF și jandarmeria își reprimă nația!”

Pentru a prezenta contextul acestui mesaj și a reliefa tuturor prin ce sunt nevoiți să treacă adesea suporterii care susțin activ și necondiționat naționala, o să vă prezentăm cronologic evenimentele doar din ultima lună, la meciurile echipei naționale. Evident, ca și în perioada vechii conduceri, actualii diriguitori de la FRF au încercat pe toată perioada mandatului să cenzureze și să îndese pumnul în gură suporterilor, încălcând grav dreptul la liberă exprimare și comandând abuzuri de necrezut din partea stewarzilor angajați și ai forțelor de ordine, interzicând de multe ori accesul cu steaguri tricolore pe stadion, ordonând intervenții în forță de fiecare dată când se afișează câte un mesaj perfect legal ca și conținut, și în general apelând la orice fel de tertip pentru a pune bețe-n roate majorității fanilor care au fost alături de echipă chiar și în momentele în care un întreg stadion încărcat cu suporteri de ocazie înjurau jucătorii și părăseau tribunele cu mult înainte de finalurile de meci.

Revenind, acum o lună, la ultima deplasare a naționalei, în Muntenegru, câteva zeci de fani români care au plecat spre Podgorica au fost întorși forțat și abuziv spre țară în vama muntenegreană, inițial câteva mașini cu membri ai grupului Ploiești România și ulterior alte câteva mașini cu membri Uniți Sub Tricolor, dar și alți fani neafiliați ai naționalei.

Procedura a fost simplă, perfidă și mișelească: deși biletele n-au fost nominale, FRF a cerut date personale pentru fiecare bilet vândut, pentru a crea o bază de date cu toți cei care vor să susțină naționala în deplasare, bază de date pe care federația a trimis-o apoi spre jandarmerie, și din colaborarea dintre aceștia, au rezultat liste de multe zeci de oameni trimise către poliția muntenegreană, cu specificația că ar fi indicat ca acestor fani să nu li se permită accesul în Muntenegru „din motive de securitate”. Astfel, FRF a vândut bilete unor fani cărora apoi le-a comandat interdicția de a ajunge la meci, cerând fără motiv date personale ale acestora deși Federația Muntenegreană nu avea nevoie de acestea. Aceste informații au fost confirmate direct sau voalat de mai toate părțile implicate, fie că vorbim de poliția și vameșii muntenegreni, de consulat și inclusiv de către cei de la FRF care dintr-o imprudență și-au demascat atitudinea batjocoritoare față de fani, recunoscând că au trimis liste de fani care să nu fie lăsați să ajungă la meci.

Astfel, câteva zeci de suporteri au fost nevoiți să stea prin vămi timp de două zile, să se odihnească pe unde puteau găsi cazări improvizate în ultimul moment și în tot acest timp să caute soluții și ajutor pe toate căile posibile. Deși mediatizat de presă, acest caz nu a generat interes și din partea MAE, a consulului român din Muntenegru și a celorlalți factori abilitați, care au preferat să nu se implice. De precizat că majoritatea celor care nu au putut intra în Muntenegru aveau concedii plănuite pe mai multe zile pe litoralul muntenegrean, cazări plătite, zile libere cerute cu mult înainte și multe alte complicații care s-au întors împotriva lor, cheltuielile și eforturile fiind foarte mari, iar deplasarea și concediul ratate. Cam așa au decurs zilele dinaintea meciului pentru o parte din fanii naționalei și ceea ce trebuia să fie o excursie memorabilă la un meci la care toți suporterii plecați doreau să susțină naționala în partida decisivă ca șanse de calificare, s-a dovedit un fiasco, din pricina abuzurilor pricinuite de FRF și jandarmerie, federația acționând parcă împotriva echipei într-un meci așa important, prin trierea intenționată a celor care trebuiau s-o susțină spre calificare.

01

Pe repede înainte, ajungem la meciul jucat ieri, la Ploiești. Deja hulită și înjurată din multiple motive obiective pe toate stadioanele pe care a jucat naționala, fie că vorbim de Cluj, Arena Națională sau meciurile în deplasare, FRF a sperat că ducând echipa la Ploiești va beneficia de un moment de respiro și fanii din urbea lui Caragiale vor uita pe parcursul celor 90 de minute de tot ce s-a întâmplat în ultimul timp. Însă efectul a fost total invers, tot stadionul „gratulând” la unison conducerea federației întregul meci, cu același patos cu care s-a încurajat echipa spre o mult dorită victorie. Fără exagerare, probabil că cel puțin jumătate din meci, ambele peluze dar și tribuna a-II-a și câteodată tribuna I au scandat împotriva FRF, din motive îndreptățite, din ce în ce mai mulți suporteri ajungând la capătul răbdării. S-a ajuns până acolo încât la ordinul ofițerului de securitate al FRF, Sorin Cojocaru, stewarzii din fața sectorului UST au încercat în două rânduri să dea jos și după ce a fost afișat pe gard, să fure un mesaj de promovare a campaniei de ajutorare și de solidaritate cu cazul unui suporter român grav bolnav: „Alaturi de Cucu!

Domnilor Burleanu, Vochin, Cojocaru și ceilalți păpușari de la Casa Fotbalului, cum îndrăzniți să mai ridicați privirea din pământ, să uitați de rușinea care vă urmărește peste tot, pe toate stadioanele în care vă faceți de râs când din ce în ce mai mulți oameni vă dedică fondul sonor. Cum vă puteți uita în ochii celor care va însoțesc la loje, în ochii prietenilor, sponsorilor și tuturor celor cu care împărțiți tribuna oficială la meciuri când majoritatea spectatorilor de pe stadion vă cer insistent să plecați de la FRF?

Cum ați putut spera ca tocmai la Ploiești să beneficiați de un moment de liniște când la ultima deplasare ați comandat interdicția la liberă circulație unui număr însemnat de fani ploieșteni, care n-au mai putut ajunge pe stadion la Podgorica și au ratat întreaga deplasare și întreg concediul? Cum ați putut spera să fiți menajați când ca de obicei, sectorul Uniți Sub Tricolor a fost suprapopulat și înconjurat din toate părțile de forțe de ordine, fiind într-un perimetru foarte restrâns și pe căile de acces spre sector peste o sută de scutieri ai jandarmeriei echipați de intervenție și mai multe firme de stewarzi la fel de pregătiți pentru a intra în forță între fani, acel sector semănând mai mult cu o zonă de război, pregătită ostentativ astfel? Cum puteți spera la decență, când așa-zisele controale corporale sumare ajung să devină veritabile show-uri erotice în care unii din fani au de ales între a fi dezbrăcați și umiliți, sau să refuze această batjocură și să nu mai intre pe stadion deși posedă bilet plătit? Cum puteți aștepta măcar o stare de indiferență când până și la un mesaj umanitar pentru o strângere de fonduri în cazul unui suporter cu grave probleme de sănătate, se încearcă confiscarea și furtul banner-ului, când suporterii nu sunt atenți. Cum vă explicați faptul că după o campanie de calificări deplorabilă în care echipa a ratat cu mult înainte de final orice șansă de calificare, jucătorii au fost în continuare încurajați de parcă era meci decisiv pentru a merge la turneul final, iar atenția tuturor s-a mutat în mare măsură asupra voastră?

„Când semeni vânt, culegi furtună!”. Pot fi găsite circumstanțe atenuante pentru rezultatele nefericite, pentru evoluția mai slabă a naționalei la mai multe meciuri, pentru unele greșeli pe care le-ați făcut când acestea au fost involuntare și s-au datorat lipsei acute de experiență, peste toate acestea, se mai poate trece cu vederea.

Dar pentru faptul că la fiecare ocazie avută batjocoriți suporterii cei mai dedicați ai naționalei, permiteți și comandați abuzuri grave împotriva acestora și dezonorați sfântul tricolor românesc, n-o să mai fiți iertați niciodată. Paharul s-a umplut de mult și în loc să-l depresurizați, insistați să-l reumpleți, efectul fiind invers celui pe care-l doriți. Când veți fi citit aceste rânduri, veți fi la fel de conștienți ca noi că zilele vă sunt numărate și că veți rămâne în arhivele istoriei ca unii dintre cei care au contribuit la degradarea fotbalului românesc și unii care au plecat pe din dos, huliți de toți suporterii pe care i-au batjocorit ani la rând.

Concluzia e una singură: FRF s-a dovedit a rămâne aceeași instituție de tip mafiot ca pe vremea mandatului de tristă amintire a lui Mircea Sandu, fiind diferite doar unele abordări, dar practicile ilegale, abuzurile și nepăsarea în ce-i privește pe fanii fideli ai echipei s-a păstrat. Cum ar zice o veche vorbă românească: „Aceeași Mărie, cu altă pălărie!”

Foto: România – Irlanda de Nord, motto-ul va rămâne același până când FRF va învăța să-i respecte pe cei care susțin naționala necondiționat, oriunde și oricând.

 

Foto: „Istoria fotbalului românesc clădită în zeci de ani / Distrusă de FRF pentru bani!” – mesaj afișat la Ploiești de către „Peluza I Ilie Oană”.

 

Foto: Mesaj la România – Ungaria (2013), dedicat ofițerului de securitate al FRF, Sorin Cojocaru, o „rămășiță” de pe vremea mandatului lui Mircea Sandu, cel care finalizează organizarea și toate abuzurile împotriva suporterilor care au loc de fiecare dată pe stadion.

 

Foto: Mesaj afișat de grupurile Dulce Românie și Fervent la meciul România-Kazahstan, la Ploiești, dedicat lui Burleanu.

 

Foto: „FRF mafia”, o sintagmă caracteristică tribunelor stadioanelor pe care joacă naționala, după conduita batjocoritoare a FRF, atât împotrivă suporterilor, cât și a fotbalului românesc. (Imagine din sectorul UST la România – Danemarca, la Cluj)

 

Foto: Mesaj de solidaritate cu cazul fanului român grav bolnav. La puține momente după, stewarzii au încercat confiscarea mesajului și după ce a fost pus pe gard, furtul acestuia, fiind opriți de intervenția energică a fanilor.

Articol realizat de Liviu A. – Revista Ultra’

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook