banners

Legi anti-huligani în Europa (partea a doua)

marți, 22 aprilie 2014, ora 23:36. Publicat de Cristian C.

Continuăm prezentarea corespondentei legii 4 în Europa, prin mini-interviul realizat cu diverşi ultraşi din peluzele continentului. Dacă în prima parte am aflat cine acordă interdicţiile, astăzi aflăm ce sancţiuni primesc suporterii în cazul folosirii pirotehniei în interiorul stadionului.

Revista Ultra’: Dacă foloseşti pirotehnie pe stadion (torţă/fumigenă/stroboscop), cum este legea în ţara ta? Primeşti interdicţie/amendă pentru orice gen de pirotehnie sau se face distincţie între materialele inofensive şi cele considerate a fi periculoase?

Suporter ELVEŢIA: Utilizarea torţelor este interzisă în Elveţia. Sunt considerate materiale explozive. Până acum mulţi au primit amendă pentru deţinere de pirotehnie. În stadion primeşti de la un an la 2 ani interdicţie, dacă aprinzi sau comercializezi materiale pirotehnice de orice fel. În plus, eşti amendat! Pentru materiale foarte periculoase poţi fi interzis între 3 şi 6 ani.

FC Zurich (Elveţia)

Suporter AUSTRIA: Aşa cum “ghidul de securitate” al Ligii spune, vei fi interzis de la 6 luni la 1 an, dacă aprinzi o torţă sau o fumigenă. Dacă le şi arunci în teren sau foloseşti alte materiale gen bombe sau trasoare, vei primi 2 ani. În vara aceasta a fost crescută limita maximă de interdicţie de la 2 la 10 ani, dar în acest moment nu se ştie dacă este din cauza pirotehniei sau a bătăilor în masă. Pe lângă interdicţie trebuie să plăteşti şi amendă sau mergi la închisoare. De exemplu, în art. 40(1)2, ai o amendă maximă de 4360 Euro sau 4 luni de închisoare. Nu ştiu până acum niciun caz în care să meargă la închisoare vreun suporter pentru aprinderea unei torţe, dar există această posibilitate.

Suporter POLONIA: Orice pirotehnie este strict interzisă, rişti să primeşti între 2 şi 4 ani interdicţie şi o amendă între 700-1000 Euro, chiar dacă e vorba de un stroboscop inofensiv.

Suporter SERBIA: Dacă un steward sau un poliţist te găseşte la intrare cu pirotehnie, trebuie să plăteşti o amendă. Dacă treci de ei, dar le aprinzi în stadion, rişti să ajungi la închisoare. La noi, 99% din grupuri folosesc torţe. De asemenea, poţi plăti o amendă ce reprezintă echivalentul a 30 de zile de închisoare. Legea noastră este foarte rea, de exemplu, dacă intri pe teren poţi primi 6 luni de închisoare. Însă nimeni nu a păţit aşa ceva pană acum. Guvernul/judecătorii folosesc legea aşa cum vor ei. Nu ştiu prea multe despre diferenţa între pirotehnia slabă şi cea periculoasă pentru că, ţi-am spus, aici se folosesc numai torţe, iar în privinţa fumigenelor nu cunosc niciun caz cu probleme în stadion.

Partizan Belgrad (Serbia)

Suporter IRLANDA: Când folosim pirotehnie clubul primeşte o amendă, chiar dacă suntem în deplasare, aşa că ţine de decizia clubului dacă va pedepsi pe cineva. Au fost cazuri în care poliţia a prins suporteri folosind pirotehnie, i-au dat afară din stadion şi atât.

Suporter BELGIA: Obiectele pirotehnice sunt complet interzise. La clubul meu, Genk, dacă eşti prins cu o torţă, primeşti o amendă de 1000 Euro şi interdicţia de a intra pe stadion de la 6 la 12 luni, dacă este prima dată. Dacă eşti recidivist, amenzile sunt mai mari. Un caz special a fost anul trecut, când o persoană a aruncat o bombă pe stadion. Omul a fost trimis la închisoare şi a fost obligat să plătească amenzi foarte mari, deoarece câţiva oameni au fost răniţi.

Suporter ANGLIA: Am avut un băiat care a primit interdicţie pe viaţă pentru aprinderea unei rachete şi ordinul FBO pe 3 ani. Regulile sunt dure şi poliţia încearcă din greu să aresteze tot timpul pe cineva. În august, anul trecut, un suporter de la Oxford a primit o sentinţă de închisoare pentru patru luni, doar pentru că a adus o fumigenă pe stadion. Cazul s-a rezolvat până la urmă, dar ce situaţie nebunească! Nu ştiu dacă există vreo lege împotriva fumigenelor, fiecare stadion le interzice, aşa că apare în legislaţie ca un comportament „anti-social”/tulburarea mulţimii.

Suporter SUEDIA: Referitor la obiectele pirotehnice, există câteva „reguli”. Dacă eşti prins cu ele poţi primi o amendă, dar dacă le foloseşti într-un mod periculos se poate să fii trimis la închisoare. Totuşi, nimeni nu a primit sentinţa asta până acum. Pedepsele obişnuite sunt amenzile şi/sau o interdicţie pe stadion timp de un an. Clubul poate înainta un proces civil, în cazul în care este amendat de către liga de fotbal/hochei, pentru a obţine banii de la persoana care a cauzat primirea amenzii.

Suporter FRANŢA: Depinde! Pentru torţe, rachete, fumigene putem primi interdicţie între 6 luni şi un an. Este vorba de aceeaşi lege, Loppsi 2.

Suporter NORVEGIA: Clubul poate acorda interdicţie pentru utilizarea pirotehniei dacă eşti uşor identificabil. Asta nu se întâmplă însă prea des. Poliţia te poate amenda, dacă te identifică 100%. Se întâmplă uneori. Federaţia Norvegiană de Fotbal va da o amendă clubului, ceea ce îl va face să pună presiune pe suporteri.

Brann Bergen (Norvegia)

Suporter OLANDA: De cele mai multe ori, dacă eşti prins cu pirotehnie în stadion sau, dacă se dovedeşte că tu ai aprins-o, vei primi interdicţie 18 luni şi 500 Euro amendă. Există diferenţă între amenzi. Pentru bombe puternice sunt date amenzi mari iar pentru chestii mai uşoare, cum ar fi fumigenele, amenzi mici.

Suporter GERMANIA: De obicei primeşti interdicţie pentru pirotehnie şi o amendă în funcţie de ce tip de pirotehnie ai folosit. Dacă are un certificat BAM, atunci nu este aşa de periculoasă cum sunt cele din Italia sau Polonia, de exemplu. De aceea în Germania nu ai voie să cumperi sau să deţii pirotehnie fără acest certificat. Rişti să fii acuzat de încălcarea legii materialelor explozive. Orice încercare de folosire a pirotehniei pe stadion este încadrată la “tentativă de vătămare corporală”. Dacă se întâmplă prin absurd să şi accidentezi pe cineva, atunci rişti chiar închisoarea (Legea 223-226 StGB). Problema cea mai delicată este situaţia în care şi clubul este amendat în acelaşi timp cu tine. Cum tu eşti judecat, ţi se cunoaşte identitatea, iar clubul va înainta în instanţă amenda ca să ţi-o impute, dacă ei pot dovedi că doar din cauza ta au primit respectiva amendă. În aceste cazuri amenda este de 15.000 Euro pentru club.

În România…

Potrivit ultimelor modificări aduse legii 4/2008, prin legea 10/2012, sancţiunile pentru deţinerea ori folosirea unei torţe sau a oricărui alt material pirotehnic (fumigenă, stroboscop, petardă) sunt penale, la propriu şi la figurat. Ele sunt mai mari decât pentru deţinerea unor categorii de arme. Dar haideţi să facem abstracţie de severitatea pedepsei. De ce legea penală interzice torţele? Știm că societatea crează infracţiuni pentru a se proteja de anumite acte care pot aduce o atingere serioasă valorilor pe care legea penală le protejează. Până acum, în ultimii 15 ani, de când se folosesc torţele pentru a colora mai frumos peluza, au fost cel mult zece persoane vătămate ca urmare a utilizării acestora, în plus, vreo trei mici incendii. Nu avem o statistică, dar credem că mai multe persoane au fost vătămate prin folosirea unor acizi pentru decolorarea părului şi nu am auzit să fie interzise aceste substanţe şi nici să te duci la puşcărie ani grei pentru asta. Sunt mult mai multe persoane vătămate de petardele şi artificiile de Revelion, dar nu merge la puşcărie nimeni, dacă dă cu artificii în spatele blocului. Însă, dacă aprinzi torte pe stadion, te mănâncă puşcăria. Destul de logic, nu? Pe de altă parte, dacă cineva foloseşte torţa pe post de armă şi răneşte pe altcineva, nu cumva avem deja norme penale care sancţionează aceste fapte? Că dacă ne apucăm să interzicem folosirea tuturor obiectelor care au fost folosite de zece ori în zece ani pe post de armă, ar trebui să interzicem prea multe….

Conform Legii 10/2012,  articolul 35 specifică urmatoarele:
„(1) Confecţionarea, deţinerea, încercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice altă operaţiune fără drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, în incinta arenei sportive, constituie infracţiune şi se pedepseste cu închisoare de la 2 ani la 5 ani.

(2) In cazul prevăzut la alin. (1) se dispune faţă de învinuit sau inculpat măsura de siguranţă a interzicerii accesului la competiţiile sau jocurile sportive pe o perioadă de la un an la 3 ani.”

Informativ, conform noului cod penal din 2012 se pedepsesc :

Furtul 1 – 5 ani
Traficul de droguri 2 – 7 ani
Tâlhăria 2 – 7 ani
Proxenetismul 2 – 7 ani
Violul 3 – 10 ani
Traficul de minori 3 – 10 ani

Articol scris de Cristian – Revista Ultra’

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook