banners

Legi anti-huligani în Europa (partea a patra)

sâmbătă, 17 mai 2014, ora 14:07. Publicat de Cristian C.

Încheiem mini-interviul realizat cu ultraşi din peluze diferite ale Europei cu o întrebare aparent inutilă, dar care aduce în discuţie o problemă reală cu care se confruntă grupurile de suporteri în organizarea lor: portavocea.

Politehnica Timişoara

Acest aspect este în continuare neglijat, în condiţiile în care forţele de (dez)ordine din România interzic portavocele pe majoritatea stadioanelor, mai ales unde  se găsesc peluze mici pe care le pot controla. 

Revista ULTRA': Care este situaţia în ţara ta în privinţa portavocelor? Puteţi intra cu ele în stadion sau sunt interzise?

ELVEŢIA: Am avut probleme cu asta la sfârşitul anilor ’90 dar acum portavocele şi instalaţiile de sonorizare pot fi introduse în fiecare stadion fără nicio problemă. În acest moment politicienii noştri pregătesc o lege anti-huligani în care într-un articol se stipulează  ca portavocele vor fi interzise pe stadion.

AUSTRIA: La acest punct pot da exemplu o situaţie de la Rapid Viena: acasă putem folosi o staţie de sonorizare şi în fiecare deplasare în care am fost, atunci când suntem mai mulţi de 100, am avut dreptul să intrăm cu portavoce. Poate alte grupuri să aibă probleme cu asta dar nu am auzit.

POLONIA: De obicei nu este nicio problemă: portavoce, tobe, staţii de sonorizare.

Lech Poznań (Polonia)

SERBIA: Aici dacă ai o bună relaţie cu clubul tău nu vei avea nicio problemă cu materialele ultra la meciurile de acasă. În deplasare unii te lasă, alţii îţi fac probleme. Problemele sunt la grupurile mici, la grupurile mari gen Delije sau Grobari nu sunt probleme. Aici fiecare club are un angajat care se ocupă de suporteri, atât acasă cât şi în deplasare., aşa că dacă în deplasare ai probleme şi ai o relaţie bună cu propriul tău club atunci contactezi angajatul şi îi ceri ajutorul pentru a introduce portavoce sau alte materiale în stadion. El garantează pentru ele şi discută cu poliţia sau cu oameni din clubul advers.

IRLANDA: Portavocele sunt permise pe toate stadioanele, din câte ştiu. Oricum, nu am avut niciodata probleme cu ele.

BELGIA: Pe majoritatea stadioanelor se poate intra cu tobe şi portavoce; nu toate stadioanele au aceleaşi reguli în ceea ce priveşte steagurile, beţele de steag etc.

ANGLIA: În Anglia oamenii nu au de ce să intre cu sisteme audio. Nu este în cultura noastră. Doar o singura echipă, Crystal Palace, urmează mişcarea Ultras, aşa că nu este o mare dorinţă de a introduce sisteme audio. La majoritatea cluburilor stewarzii vor opri orice li se pare „ieşit din comun” şi care este împotriva ordinii de zi a fotbalului modern. La început au fost interzise steagurile şi tobele, ceea ce nu e bine pentru modelul Ultra! În concluzie vreau să mai spun să faceţi tot ce puteţi să evita o situaţie ca cea din fotbalul englez! Noi am ucide să avem libertatea voastră.

SUEDIA: Putem aduce cam tot ce dorim din moment ce avem propriul nostru depozit pe stadion. Putem aduce portavoce, tobe şi o staţie de amplificare la meciurile de acasă. Unele stadioane interzic toate acestea suporterilor veniţi în deplasare. În Danemarca s-a lansat o lege anti-huligani asemanătoare cu cea a noastră. Norvegia şi Finlanda nu au aceste legi din câte ştiu, probabil şi datorită faptului că nu au aceleaşi „probleme” ca Danemarca sau Suedia.

FRANŢA: În Franţa poţi intra cu portavoce şi alte astfel de obiecte dacă faci parte dintr-un grup ultras. La PSG ştiu că este o problemă, nu mai pot intra cu nimic odată cu planul de securitate adoptat în 2012. Toate portavocele, steagurile mari şi bannerele au fost interzise. Şi nu pot contesta politica clubului deoarece vor primi interdicţie.

NORVEGIA: Portavocele sunt permise, acestea nu sunt văzute ca fiind o problemă.

OLANDA: La Feyenoord noi nu folosim portavoce dar la alte echipe din Olanda grupurile le folosesc. Clubul decide asupra acestui aspect.

Fortuna Sittard (Olanda)

GERMANIA: Portavocele şi staţiile de sonorizare sunt acceptate pe majoritatea stadioanelor. Numai în Munich poliţia le interzice. Este şi dreptul proprietarului stadionului să le interzică de altfel. În cele mai multe cazuri cluburile deţin stadioanele şi de obicei sunt împotriva tuturor acţiunilor în care sunt angrenate grupuri ultras.

În România, articolul 10 (1) din legea 4/2008 obligă organizatorii:
” f) sã nu permitã introducerea şi folosirea în arena sportivã a unor instalaţii de sonorizare, cu excepţia gigafoanelor portabile. “

Citeşte şi:

– Despre cine acordă interdiţiile în Europa AICI

– Ce se întâmplă dacă aprinzi o torţă pe un stadion din Europa AICI

– Ce fac suporterii din Europa după ce primesc interciţie AICI

Articol realizat de Cristian Cațan – Revista ULTRA’

83562879_294158311768854_7527650026611906480_n-1024x1024

2 răspunsuri la “Legi anti-huligani în Europa (partea a patra)”

  1. Cristi spune:

    In Romania articolul 10 (1) din legea 4/2008 obliga organizatorii:
    ” f) sã nu permitã introducerea şi folosirea în arena sportivã a unor instalaţii de sonorizare, cu excepţia gigafoanelor portabile „

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook