banners

Legi anti-huligani în Europa (partea a treia)

duminică, 27 aprilie 2014, ora 19:28. Publicat de Cristian C.

Continuăm prezentarea legilor anti-huligani, prin mini-interviul realizat cu diverşi ultraşi din peluzele Europei. După ce am aflat cine acordă interdicţiile şi ce sancţiuni se dau pentru utilizarea pirotehniei, astăzi aflăm ce au voie şi ce nu au voie să facă suporterii din diferite ţări, după ce primesc interdicţie pe stadion.

Revista ULTRA': După ce primeşti interdicţie pe stadion, trebuie să mergi la poliţie de fiecare dată când echipa ta joacă?

Suporter ELVEŢIA:  De cele mai multe ori ai interdicţie la orice meci din Elveţia, fie că e vorba de fotbal sau hochei, în toate diviziile. Mulţi dintre interzişi merg în deplasări cu grupul sau prietenii lor dar de cele mai multe ori nu sunt lăsaţi să părăsească autobuzul/trenul cu care se deplasează. Trebuie să aştepte până când se întorc prietenii de la meci. În unele oraşe interzişii sunt lăsaţi să vadă meciul într-un pub lângă stadion. Dar întotdeauna sub supraveghere. Dacă primeşti de la poliţie aşa zisa interdicţie “raionul interzis”, nu vei putea sta în niciun spaţiu public important din oraş în ziua meciului: zona stadionului, gară, staţii de metrou sau centrul oraşului. În Zurich, de exemplu, o păţeşti rău de tot pentru că se joacă 3-4 meciuri de hochei pe săptămână. Deci chiar şi în zilele lucrătoare practic nu poţi merge nicăieri. Numai persoanele foarte violente trebuie să meargă la poliţie în timpul meciurilor.

Suporter AUSTRIA: Dacă primeşti interdicţie nu vei putea intra în stadion, dar poţi aştepta afară. Însă în acest caz dai de aşa zisa “lege de securitate a poliţiei” în care se precizează, conform art. 49c, că poliţia te poate reţine la secţie pe durata meciurilor dacă ai fost implicat în bătăi între suporteri în ultimii doi ani. Existau în trecut astfel de cazuri, acum foarte rar. De cele mai multe ori, interzişii stau în afara stadionului. În art. 49a din aceeaşi lege se precizează faptul că poliţia trebuie să creeze o zonă de securitate în jurul stadionului, în care interzişii nu au voie să intre. Dacă interzişii sunt prinşi acolo iar poliţiştii consideră că tu esti capabil să produci probleme te vor ruga să părăseşti zona. Dacă refuzi să faci asta, vei fi doar amendat.

 Austria Viena

Suporter POLONIA: Depinde de decizia judecătorului. Uneori trebuie să mergi la poliţie de fiecare dată când echipa ta joacă, însă de cele mai multe ori poţi face ce vrei în timpul acestora, bineînţeles, numai să nu “vizitezi” stadionul.

Suporter SERBIA: Trebuie să mergi la poliţie câteva ore înainte, în timpul şi după meci. Cred că interdicţiile sunt numai în Belgrad şi nu cunosc multe cazuri. Interdicţiile nu prea sunt întâlnite aici cum găseşti în Croaţia sau în alte ţări.

Suporter IRLANDA: Nu există astfel de lege în Irlanda.

Suporter BELGIA: Nu e nevoie să mergem la secţia de poliţie. Personal, de cele mai multe ori merg la echipa adversă şi aştept să vad dacă pot intra la gazde sau dacă sunt norocos, la oaspeţi.

Suporter SUEDIA: Dacă primeşti o interdicţie pe stadion, ai automat interdicţie la două competiţii, liga de hochei şi cea de fotbal, pentru un an sau doi. Nu trebuie să mergi la secţia de poliţie deci poţi sta acasă sau să te manifesti nebuneşte în afara stadioanelor. A existat o discuţie conform căreia raportul către secţia de poliţie ar trebui realizat doar în cazul în care cineva încalcă în mod repetat interdicţia, dar chiar şi aşa oamenii au făcut acelaşi lucru – nimeni nu a avut această regulă. Organizarea lasă de dorit, astfel încat nu cred că se va întampla asta în viitorul apropiat, ceea ce e bine.

IFK Göteborg  (Suedia)

Suporter FRANŢA: După ce primim o interdicţie pe station trebuie să mergem de fiecare dată la secţia de poliţie când echipa noastră are meci. Dacă nu mergem, interdicţia noastră poate fi extinsă. De exemplu, dacă am primit pe 6 luni, se prelungeşte la un an.

Suporter NORVEGIA: Dacă primeşti interdictie, hmmm…, asta nu se întâmplă prea des. La meciurile de acasă, stewarzii te vor recunoaste şi nu te vor lăsa să intri. În schimb, îţi poţi susţine echipa în deplasare. O problemă e doar la suporterii de “risc maxim”, ei sunt monitorizaţi îndeaproape de poliţie, dar şi ei au voie pe stadioanele din deplasare.

Suporter OLANDA: Depinde de motivul pentru care ai primit interdicţia. Cunosc băieţi care trebuie să meargă la poliţie de fiecare dată când echipa lor are meci. Cunosc, de asemenea, suporteri care pot sta acasă, ei nefiind lăsaţi să stea în zona stadionului în ziua meciului.

Suporter GERMANIA: Încă nu! Cel puţin nu în fiecare caz în parte. De obicei interzişii nu sunt lăsaţi să intre în zona stadionului, dar se poate întâmpla ca oraşul în care echipa ta joacă să-ţi elibereze o interdiţie de a intra în el. Nu am numărul legii respective dar există legi separate pentru fiecare district al Germaniei. Dacă se întâmplă să se joace un meci internaţional, vor încerca să te convingă să nu părăseşti ţara, asta mai ales dacă figurezi în baza lor de date ca fiind un suporter violent (Datei Gewalttäter Sport).

TSV 1860 München (Germania)

În România…

Conform Legii 10/2012,  art. 55 specifică următoarele:

”Se adaugă legii 4/2008 art. 53^2:
(1) Persoanele faţă de care s-a dispus măsura interzicerii accesului sub forma măsurii de siguranţă de natură penală, au obligaţia ca, pe timpul desfăşurării jocurilor sportive pentru care s-a dispus măsura, să se prezinte la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră. 
(4) Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al poliţiei, jandarmeriei sau poliţiei de frontieră pe timpul desfăşurării unui joc sportiv pentru care s-a dispus măsura interzicerii accesului, precum şi identificarea celui în cauză într-un alt loc decât cel comunicat monitorului de securitate, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120 – 200 de ore activităţi în folosul comunităţii.

Considerăm elocvent comentariul făcut de Radu Chiriţă, director al Departamentului de drept public al Facultăţii de Drept (Universitatea Babeș–Bolyai) din Cluj Napoca, asupra acestui aspect al articolului de azi:

”Despre obligarea celor cu interdicţii de a merge la poliţie în timpul meciurilor, nici nu mai povestesc, că până şi Guvernul a scris un punct de vedere în care susţine că e neconstituţional aşa ceva. Potrivit Constituţiei, o persoană poate fi privată de libertate numai prin decizia unui judecător şi numai dacă a comis infracţiuni. Nu e cazul. Nici nu mai intru în alte detalii, că nu are rost.”  Mai multe despre părerea lui Radu Chiriţă privind modificările aduse legii 4/2008 aici.

Articol realizat de Cristian Cațan – Revista ULTRA’

83562879_294158311768854_7527650026611906480_n-1024x1024

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook