banners

Metode de ironizare a echipei rivale (partea 2)

joi, 31 mai 2012, ora 20:34. Publicat de Cristian C.

Așa cum am promis, articolul „Metode de ironizare a echipei rivale” are și o a doua parte, sperăm noi, la fel de interesantă ca și prima. Deși cadrul în care este publicat s-a schimbat puțin față de prima parte, acest „editorial” face parte din arhiva forumului Revista Ultra’. Colecția pe care am alcătuit-o aici este cât se poate de interesantă. Articolul este împarțit pe categorii și fiecare categorie beneficiază de exemple concrete prin fotografii sau video.

 7)Mesaje de la fraţi pentru rivalii fraţilor

Ultrașii se folosesc foarte des de mesaje pe pânza pentru a-și ironiza rivalii. La unele derby-uri, aceste mesaje scrise pot părea chiar ca un adevărat schimb de replici între cele doua tabere dușmane, un schimb de replici în care fiecare își dorește să fie superior celuilalt așa că se folosesc o mulțime de metode originale cum ar fi mesajele cu rimă sau jocurile de cuvinte, conținând orice subiect care ar putea ironiza echipa adversă. Partea interesantă apare când în războiul dintre cele două rivale apar și aliații, prieteni sau frați, care ajută și ei cu mesaje. Cel mai recent exemplu sunt mesajele ultrașilor din Monchengladbach pentru prietenii lor din Peluza Sud Timișoara. Fanii germani au afișat mai multe mesaje adresate rivalilor Politehnicii Timișoara(Dinamo București și UTA Arad) la diferite meciuri.

Observație:  Mesajul pentru UTA nu a ramas făra raspuns, utiștii replicând printr-un banner afișat chiar la derby-ul cu Poli, special pentru ultrașii Borussiei Monchengladbach, în germană. În română, mesajul arădenilor s-ar putea traduce în să ne-o sugeți.

 8)Steaguri
Un alt mod simplu de a ironiza echipa rivală este printr-un steag care să transmită acest lucru. Această metodă de ironizare este foarte frecventa în peluze și nu are nevoie de nici o descriere. Un exemplu bun de astfel de steag putem găsi tot în Germania, la Zwickau(despre care am mai discutat și în prima parte). Modelul de steag despre care vorbim este încercuit în poza de mai jos. Mesajul scris pe el este „Scheiss Wismut Aue!!”, scheiss fiind echivalentul cuvântului rahat în română.

 9)Steaguri pe două beţe
Și dacă tot am vorbit de steaguri(cu un singur băț), acum trebuie să amintim și de japoneze. Puțin mai greu de făcut, dar mai ușor de vopsit, japonezele constituie și ele un mod de ironizare a echipei rivale destul de frecvent folosit. Exemple pot fi culese din toată lumea, dar rămânem la unul românesc, al timișorenilor, adresat utiștilor. Nu sunt necesare explicații pentru fotografie.

10)Fulare ironizatoare
Fularele ironizatoare se găsesc cel mai des în Anglia sau Germania, cele două țări având practic o tradiție pentru fabricarea acestor fulare, în special Germania unde există nenumărate modele pentru echipele cele mai urâte. Deși sunt greu de observat, aceste fulare sunt la mare căutare și se vând ușor. Mai jos sunt câteva modele cu diferite echipe din Germania. Deobicei pe ele apar porci, funduri, mâini care arată semne obscene, sigla echipei adverse încercuită și tăiată sau spartă de un pumn și desigur expresiile caracteristice care nu prea diferă.

 11)Steaguri de gard
În ultima categorie a articolului revenim la noțiunea de steag, dar ne referim la cele afișate pe gard, bannerele. Unii ar putea spune că trebuia să punem toate tipurile de steaguri în aceeași categorie, dar noi am considerat că sunt puțin diferite și de aceea merită categorii separate. La fel ca și steagurile simple sau pe două bețe, steagurile de gard sunt frecvent folosite in orice peluză, făcând parte din materialele cele mai importante folosite de ultrași. Un exemplu simplu și la obiect găsim la AS Roma – un banner care exprimă ura lor pentru echipa adversară din același oraș, Lazio.

Încheiem acest articol cu câteva poze bonus pentru cei care au urmarit editorialul și l-au găsit interesant:

-Coregrafie Sparta Praga adresată fanilor Slaviei Praga

-Coregrafie Steaua în deplasare la Dinamo

-Coregrafie UTA în deplasare la Poli Timișoara

-Coregrafie AC Milan in derby-ul cu Inter

 Articol realizat pentru forumul Revista Ultra’ de catre Bonta Marius.

3 răspunsuri la “Metode de ironizare a echipei rivale (partea 2)”

 1. SS spune:

  Hai Steaua, UTA & Corvinul! Istoria ne uneste!

  • ultras spune:

   tu ala cu steaua vorbesti cumva de istorie ? ma faci sa rad. si voi si dinamo n-ar trebui sa vorbiti de istorie fiindca va faceti de ras aici. pe pro sport si gsp puteti sa behaiti si sa latrati cat vreti

 2. vlad spune:

  superb! felicitari pentru munca depusa!

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook