banners

Politehnica Timișoara – UTA, ultimul derby al fotbalului românesc care mai răsuflă

miercuri, 24 mai 2017, ora 18:19. Publicat de Liviu A.

Rivalitatea dintre orașele Arad și Timișoara este bine cunoscută în România și are o istorie îndelungată. Ea se manifestă pe mai multe planuri (economic, cultural, etc.), dar se face simțită mai ales în domeniul sportiv.

Fotbalul a iscat, încă de la apariția sa pe teritoriul țării, cele mai tensionate și crâncene confruntări între cele două localități și reprezintă și azi scânteia care aprinde cel mai ușor orgoliile din zonă.

Politehnica Timișoara și UTA au devenit cluburile simbolice de fotbal ale orașelor, iar primul episod violent al rivalității dintre aceste două echipe s-a consumat în 1964. Având o istorie bogată și un număr foarte mare de susținători, cele două formații au început să ofere partide din ce în ce mai spectaculoase de fiecare dată când s-au întâlnit în campionat sau în cadrul Cupei României. Ambiția și pasiunea fanilor s-a transmis repede și către jucători.

Dezvoltarea fenomenului ultras în țara noastră a declanșat „războiul” dintre arădeni și timișoreni pe încă un plan, acela al galeriilor. Peluzele au devenit din ce în ce mai bine organizate și mai colorate, iar de la derby-uri n-au lipsit niciodată ciocnirile dintre suporteri, coregrafiile, marșurile sau mesajele ofensive. Meciurile dintre UTA și Poli s-au înscris repede în topul celor mai frumoase dispute din punct de vedere ultra’ din România pentru atmosfera superbă creată de fani, dar și în lista duelurilor periculoase, cu grad mare de risc al incidentelor violente.

Timpul a trecut, iar fotbalul românesc a început să își piardă echipele de tradiție rând pe rând. În prima ligă au început să apară echipe fără istorie, palmares sau suporteri, iar cele mai iubite cluburi au intrat în faliment și au renăscut în fotbalul mic, județean, forțate să existe în continuare de cei care le-au urmat o viață întreagă. Această schimbare de peisaj nu a ocolit nici Timișoara sau Aradul, astfel că derby-ul vestului a luat o pauză de câțiva ani. Ultrașii timișoreni au reînviat Politehnica sub forma unei noi echipe, condusă și finanțată tocmai de aceștia, iar arădenii au salvat UTA transferând identitatea acesteia (care se afla deja legal în posesia lor) către o nouă echipă. Noua UTA și noua Poli au început de jos și s-au luptat în ligile județene. Parcursul bun și emulația din jurul proiectelor au rezultat în reîntâlnirea lor în acest sezon. Chiar dacă vremea a trecut, generațiile de fani s-au schimbat, iar echipele arată atât de diferit acum, rivalitatea se pare că a rămas la fel de încinsă, dar și fermecătoare precum era mai de mult. În contextul actual din fotbalul mare, derby-ul acesta a rămas singurul duel de tradiție care se mai dispută, cel puțin în acest sezon competițional. Acest lucru a fost sesizat atât de presă, cât și de pasionații fenomenului, iar așteptările erau mari.

Meciul din tur, disputat la Arad, a fost, din pacate, cam dezamăgitor. Din cauza capacității mici a stadionului unde UTA își disputa temporar meciurile (deoarece stadionul Francisc Neuman se reconstruiește), fanii oaspeților au primit foarte puține bilete și au refuzat să onoreze cu prezența. Au făcut în schimb deplasarea, rămânând conectați la partidă. Chiar dacă arădenii s-au prezentat atât cu o coregrafie, cât și cu pirotehnie și mesaje, s-a observat clar absența rivalilor de pe stadion și lipsa confruntărilor cu aceștia.

Având în vedere anvergura conflictului care s-a creat între cele două tabere deoarece nu au reușit să se întâlnească pe stadion, era clar că în retur vom avea parte de un derby „cu de toate”, care se va disputa pe un stadion care oferă condiții excelente pentru ultrași (capacitate mare și spațiu de desfășurare). De aceea, noi am urmărit îndeaproape desfășurarea evenimentelor pe parcursul întregii săptămâni, mai ales în ziua meciului (duminică, 21 mai) și am notat totul într-o cronică însoțită de cele mai bune poze găsite. Sperăm să vă captiveze!

Despre pregătirile suporterilor

Așa cum era de intuit, atât arădenii cât și timișorenii au făcut tot posibilul să atragă cât mai mulți fani la meci. Derby-ul s-a bucurat de o promovare extraordinară:

-Fanii poliști au început vânzarea biletelor înainte cu două săptămâni și au insistat ca meciul să se desfășoare în weekend, seara, opunându-se televiziunilor, care dictează în general programul în Liga a 2-a. Au fost anunțate peste 20 de puncte de vânzare a biletelor, atât în oraș, cât și în localitățile învecinate, iar pe internet au fost răspândite povești memorabile rămase amintire din confruntarile trecute.

-Utiștii s-au mobilizat și ei și au lipit afișe în tot orașul și au trimis comunicate frecvent, atât pe internet cât și în ziare, cu toate detaliile deplasării pentru suporteri. A fost creat și un video de prezentare a atmosferei care va fi la meci și a fost concepută o serie mare de tricouri pentru membrii peluzei. Aceștia s-au prezentat și la ultimul antrenament al echipei, acolo unde au afișat un mesaj prin care le-au atras atenția jucătorilor despre importanța meciului. Mesajul a fost însoțit, bineînțeles, de fumigene.

php8tYfqXAM

Înainte cu o zi de disputarea meciului fuseseră vândute aproximativ 8500 de bilete în Timișoara și 1200 în Arad, numărul lor având să crească înainte de meci. Totalul spectatorilor prezenți la meci (fără copiii sub 14 ani, care au avut gratuitate) a fost de aproximativ 11000, reprezentând un record absolut pentru liga secundă. Comparativ cu ultimul derby disputat pe stadionul Dan Păltinișanu, audiența a rămas la același nivel.

phppIo7pzAM

În timpul săptămânii, cele două peluze s-au invitat la un fair fight și s-au vizitat reciproc, inscripționând locuri importante din ambele orașe cu graffiti.

Marșul arădenilor

Fanii UTA au pornit din Arad cu trenul, așa cum obișnuiesc cu ocazia fiecărui derby, dar au existat și suporteri care au făcut deplasarea cu mașinile personale sau cu autocare. Aproximativ 900 de suporteri s-au întâlnit la gara din Arad. Din cauza numărului mare de călători, trenul cu care s-a făcut deplasarea a primit un supliment de trei vagoane.

phpZGGC90AM

phpARJ8IEAM

Ajunși în Timișoara, arădenii s-au comportat violent încă de la coborârea din tren, scandând injurii și aprinzând torțe și fumigene în Gara de Nord. Ei au fost luați în primire de un număr mare de jandarmi atât din Timișoara, cât și din Arad, care i-au șicanat la puțin timp după ce au pornit în marș, din cauza unor suspiciuni. Totuși, nu s-au înregistrat incidente majore.

Utiștii au cântat pe tot parcursul drumului și au făcut o atmosferă frumoasă. „Nu dăm niciodată înapoi” a fost reprodus din nou la fel ca la finalul meciurilor cu Sepsi sau Juventus Colentina, dar de această dată chiar în stradă. Nu au existat ciocniri cu ultrașii timișoreni.

phpraF7u7AM

phpV64NF5AM

phpWXAyv5AM

phpG1fqKnAM

Și o parte mare din fanii Politehnicii s-au strâns și au mărșăluit spre zona stadionului. Aceștia au încercat să ajungă aproape de utiști, dar nu au avut succes, unii dintre ei fiind reținuți de jandarmi.

phpxi7d9NAM

phpw7YfwRAM

phpQzvKuIAM

phpjcni2LAM

Prima repriză

Începutul meciului a fost destul de încins, scandându-se de la început vulgarități. Am observat de la început abundența clasică de steaguri din sectorul timișorean. Și arădenii au venit cu 4-5 steaguri și au intonat imnul lor, De la Dunăre la Sena, afișând fularele.

phpLbfPj3AM

Peluza Sud Timișoara a afișat o coregrafie inspirată din faimosul serial Game Of Thrones. O pânză lungă a acoperit sectorul din mijlocul peluzei, înfățișând personajele negative din serial, „the whitewalkers”, iar sub aceasta s-a afișat textul „Ierni au venit și au trecut” (scris negru pe fundal albastru deschis, identic cu fundalul de pe pânză). Apoi, prelata din mijloc a devenit flancată de alte două pânze din stânga și dreapta, reprezentând dragoni care scuipă flăcări, iar mesajul inițial de pe gard a fost înlocuit cu altul, mai lung, pe fundal portocaliu: „Cât timp pasiunea arde, nimic nu e pierdut”. Ulterior, fâșia din mijloc a fost înlăturată și au fost aprinse torțe. Este de menționat că ambele mesaje de pe gard au fost scrise cu fontul special conceput pentru serial. Arădenii nu au afișat nimic cu ocazia începerii partidei.

phpLZbJJvAM

phpYM6A8qAM

phpTRkOiAAM

Pe teren, UTA a dominat jocul și, undeva prin minutul 30 conducea deja cu 2-0. În acea perioadă a meciului a început dialogul mesajelor ofensive sau ironice. Mai întâi, timișorenii au afișat un mesaj aniversar, consemnând 15 ani de activitate ai grupului Batalion Giroc: „15 ani în spate, amintiri și fapte / Brigada e la fel, nimic nu ne desparte”. Literele B și G au fost vopsite cu portocaliu pentru a evidenția inițialele grupului.

phpXdi5QqAM

phpAIfbJiAM

În continuare a fost afișat tot în sectorul poliștilor un mesaj pe care scria „B.D. la munte și la mare / „Ultras” Arad călare pe televizoare”, făcând referire la faptul că utiștii nu au onorat câteva din deplasările din acest sezon competițional. Replica arădenilor a venit prompt, „Steaguri verzi, sentimente bănățene arzătoare / Doar voi și secuii mai visați la regionalizare”, acest mesaj făcând referire la faptul că galeria alb-violetă afișează des steagul regiunii Banat, în conceperea căruia a fost implicat și un important membru al acestei galerii. Arădenii au fluturat și un steag pe care era pictat drapelul Banatului, încercuit și tăiat cu roșu.

phpkZYQYYAM

phpYNqDeeAM

phpual95EAM

Duelul a mers mai departe cu alt mesaj al ultrașilor timișoreni: „Orice asemănare cu fenomenul la Arad este pur întâmplătoare / Peluza utistă este un pamflet ce trebuie tratat ca atare”. Fanii alb-roșii au răspuns și ei cu un alt mesaj, „Vreți fair fight la telefon / Doar joi, când au nemții avion”, făcând referire la invitațiile la fair fight care s-au făcut în acea săptămână. Ziua de joi este amintită și pe un alt banner, care a fost afișat pe tot parcursul meciului în peluza utistă, „Bine că nu plouă joi”.

php4VPp6PAM

phpllR41vAM

phpGs6zqEAM

A doua repriză

Chiar dacă în prima parte a meciului s-au afișat o serie mare de mesaje, ambele galerii mai aveau pregătite câteva.

Ultrașii din Arad au realizat un spectacol cu torțe, împărțite jumătate roșii, jumătate albe. Mesajul prezentat odată cu torțele a fost, de asemenea, colorat în două părți, una roșie și una albă. Text: „Astăzi scriem viitorul!”.

phpqpQOGPAM

phpQZy8gEAM

Timișorenii au replicat cu show masiv de fum alb care a învăluit întreaga peluză și s-a dispersat foarte greu, iar odată cu terminarea acestui moment, au afișat steagul grupului Rascals Arad, capturat în următoarea etapă de după derby-ul din tur, alături de câteva steaguri și materiale ale corviniștilor. A urmat mai apoi incendierea acestor materiale, însoțită de un mesaj mare: „Întotdeauna băieții conduc dansul”. Utiștii nu s-au lăsat impresionați și au afișat un contramesaj: „Vă lăudați cu o captură de la niște copii speriați / Fetelor, cu băieții adevărați forțele când vi le măsurați?”.

phpoME3EpAM

phpqVLgY7AM

phpPbCC4LAM

phpHfLbCAAM

phpMGDwjxAM

phpBYPnjqAM

phpN5nVa2AM

Undeva la 30 de minute de la începerea reprizei secunde, peluza timișoreană a prezentat un mesaj cu o semnificație diferită: „Distrus de instituții și politică / Să ardă întreg sportul sportul / Căci focul purifică”, atrăgând atenția asupra situației prin care tocmai echipa lor a trecut.

phpqc7viDAM

phpeWoO1vAM

În final, fanii poliști au afișat un mesaj de tip concluzie: „Statutul de rivală nu-l mai meritați / Căci fără meciul ăsta, voi nu existați”. Au mai fost ridicate apoi două mesaje scrise cu spray, mai mici, unul în limba germană, „Standhaft bleiben Aki” (Rămâi ferm, Aki) și „Interzișii cu noi”.

phpgOsq6SAM

phpPaWefSAM

Despre cântat, se poate spune că fondul sonor a fost dominat, pe rând de ambele tabere. Atât arădenii, cât și timișorenii au avut momente mai bune sau mai slabe, iar acest lucru a fost influențat și de evoluția scorului și de evenimentele din teren. Fanii Politehnicii au continuat să cânte pe tot parcursul meciului și să își susțină favoriții, iar la final și-au întâmpinat cu căldură jucătorii, chiar dacă au pierdut cu 0-3.

phpBol93lAM

php4CLo5YAM

După terminarea meciului, timișorenii au avut din nou o tentativă de a ajunge la arădeni, venind lângă cel mai apropiat gard de sectorul oaspete, dar nu au mai fost violențe. Arădenii s-au deplasat apoi, fără mari probleme, înapoi către gară.

Concluzie

S-ar putea spune că meciul acesta s-a ridicat la nivelul derby-urilor de odinioară, atât din punct de vedere al spectacolului și al atmosferei, cât și din punct de vedere al numărului de suporteri prezenți. Noi credem că a fost o mare gură de oxigen pentru fenomenul ultras din România, dar și pentru fotbalul românesc. Ne era dor să vedem un meci cu așa o încărcătură emoțională pe teren și în tribune și abia așteptam să asistăm la duelul mesajelor și al coregrafiilor dintre două mari rivale. A fost încântător să descoperim din nou magia unui astfel de meci și ne bucurăm că, în ciuda numeroaselor piedici, acesta s-a putut desfășura din nou.

Articol scris de Marius – Revista Ultra’

0 răspunsuri la “Politehnica Timișoara – UTA, ultimul derby al fotbalului românesc care mai răsuflă”

  1. […] Regret și îmi cer scuze față de prietenii de acolo că nu pot merge pentru acest duel chiar dacă l-am așteptat toată vara și era în planul meu inițial de excursii. O disputa cu un iz vestic adevărat ce nu ține cont de scor ci doar de pasiunea celor din tribună. Sezonul trecut a fost un adevărat spectacol ultras pe care îl puteți citi într-un articol excelent pe Revista Ultra. […]

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook