banners

România – Armenia: întâlniri directe puține, istoric interesant

joi, 31 august 2017, ora 19:25. Publicat de Liviu A.

 

4

Mâine va avea loc meciul dintre România și Armenia și cum partida jucată în tur la Erevan a fost extrem de interesantă în ceea ce privește evenimentele din tribune, vom face o retrospectivă a acelei deplasări cu ajutorul unuia din suporterii care au fost prezenți pe stadionul Republican din Erevan.

Pentru a ajunge în Armenia, ultrasii români care au onorat deplasarea au optat pentru două posibilități. Majoritatea celor plecați au ales calea rutieră, variantă mai dificilă dar și mult mai frumoasă, iar câțiva dintre fani au mers cu avionul cu diverse escale în Georgia, după care au optat pentru un autocar de linie Tbilisi-Erevan. Pe șosea, drumul București-Erevan a presupus 2500 de km doar dus, rută care a trecut prin Bulgaria, a traversat toată Turcia pe lung din care jumătate de drum a fost pe coasta Mării Negre, după care a fost nevoie de un mic ocol prin Georgia, cu intrare pe la Batumi, una din cele mai frumoase stațiuni de pe malul mării. Intrarea s-a făcut prin vama georgiană deoarece relațiile diplomatice dintre Armenia și Turcia sunt blocate, astfel că granița este închisă. De la Batumi, s-a traversat Georgia și s-a coborât ușor spre Erevan, cu un popas mai lung la granița dintre cele două state. Una peste alta, un drum care a oferit o serie de priveliști frumoase, locuri inedite și experiențe deosebite pentru cei care l-au parcurs, o întreagă aventură.

0

Ajunși în Erevan, am găsit un oraș frumos, pitoresc, și cu un farmec aparte, specific poate Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, există o grămadă de similitudini și asemănări cu orașele din Europa. Ne-am cazat, după care am plecat seara spre stadion, parcurgând toată distanța până acolo pe jos. După ce am luat biletele de meci, care deși plătite în avans, s-au distribuit de-abia la poarta stadionului, ne-am îndreptat spre peluza rezervată oaspeților.

1

12

13

Aici s-a petrecut și primul moment în care am intrat în contact cu fanii armeni. Cei din grupul Camarazii pregătiseră un mesaj despre Genocidul Armean (1.5 million crosses shine în the sky / At least say “forgive us”, someone should try!”), un proces istoric în care turcii au masacrat aproape un milion și jumătate de armeni, încercând să-i extermine ca popor. Mesajul respectiv a fost găsit și oprit la poartă, fapt care a generat o situație tensionată. Armenii care erau în zonă și așteptau să intre pe stadion s-au interesat despre ce se întâmplă și apoi au încercat să intervină în ajutorul fanilor români pentru a trece mesajul, protestând foarte vocal și îmbulzindu-se în forțele de ordine. Evident, încercarea n-a avut sorți de izbândă, astfel că după câteva cuvinte schimbate între cei câțiva români rămăși la poartă și armenii, s-a intrat pe stadion.

Surprinzător, pe stadion am constatat că împărțim peluza cu fanii armeni întâlniți mai devreme la poartă, fiind despărțiți doar de un mic sector tampon. Grupul First Armenian Front (F.A.F.), unul care reunește suporteri din toată țara și de la majoritatea cluburilor pentru susținerea echipei naționale, ia loc în peluza oaspete a stadionului din Erevan și din cele văzute, din cauza independenței și conduitei grupului, este în total conflict cu federația. Organizația (Federația Armeană de Fotbal) care conduce ostilitățile acolo încearcă să-i cenzureze cât de mult se poate când aceștia au reproșuri de făcut pentru mafia și corupția din fotbalul armean, ceva similar cu ce se întâmplă și la noi în țară aproape meci de meci, cu problemele create de FRF de fiecare dată la porți, când ne sunt interzise steaguri tricolore sau incidentele de la afișarea mesajelor pe stadion, când forțele de ordine sunt direcționate de federali către peluză pentru a încerca să încalce repetat dreptul la liberă exprimare, prin obstrucționarea și furtul mesajelor. Pe lângă F.A.F., mai este și un alt grup care susține naționala, dar nu vom vorbi despre acesta, deoarece reprezintă un fan-club organizat de federație, iar fanii sunt subvenționați și dirijați de către cei de acolo.

2

Astfel, intrați pe stadion, am observat că înainte de meci era un conflict în derulare intre fanii armeni și forțele de ordine, pe motiv că suporterilor le era interzis să afișeze steagurile de grup și cele naționale pe gard, deși în tot restul stadionului erau zeci de steaguri, cu inscripții, embleme și alte simboluri afișate fără probleme. Era vorba de situația explicată anterior, federația încercând să facă tot posibilul pentru a pune probleme exclusiv fanilor incomozi și nedoriți. În acel moment, din solidaritate, ne-am apropiat de sectorul armenilor, pentru a-i ajuta în aceste incidente, fapt care a mai detensionat situația, deoarece atenția forțelor de ordine s-a mutat mai mult asupra noastră, speriate că am ajuns chiar la gardul după care erau cei de la First Armenian Front. Au fost unele scandări comune împotriva FIFA și a poliției, după care a început meciul.

8

7

9

11

După fluierul de start, Uniți Sub Tricolor a avut un spectacol pirotehnic susținut și spectaculos cu torțe, fumigene și stroboscoape, moment în care forțele de ordine au încercat să fure steagurile de pe gard, fapt care a generat un alt conflict serios între fani și militarii dispuși pe pista stadionului. După câteva momente de certuri, s-a revenit în sector și ne-am văzut de meci. Momentele de tensiune au persistat pe toată durata primei reprize. În tot acest timp, scandarile de susținere reciproce au continuat, cum atât fanii gazdă, cât și cei oaspeți, întâmpinau fel de fel de probleme cu forțele de ordine.

Articol aparținând DigiSport, nerecomandat pentru citire, dar care prezintă un videoclip concludent de la incidentele dintre români și forțele de ordine

Montaj video cu principalele momente din tribune

Pe teren, meciul a curs într-o singură direcție, România câștigând cu scorul de 5-0 și având multe alte ocazii, evoluție care coroborată și cu problemele repetate întâmpinate până atunci au creat o stare de euforie și bună dispoziție în sectorul românesc, în sensul că s-a cântat foarte intens și fără oprire, și profitând de evenimentele de pe gazon, Uniți Sub Tricolor a lansat un nou cântec de succes care a fost preluat apoi de foarte multe peluze de club: “Ce echipă avem / Ne facem să bem / Să sărbătorim, cu bere și vin, clipa ce-o trăim!”.

Un alt moment notabil a fost în repriza a doua, când fanii armeni le-au împrumutat toba celor români, pentru câteva minute, un moment aplaudat la scenă deschisă de întregul stadion. Trebuie menționat și faptul că deși scorul era unul catastrofal pentru armeni încă din startul meciului, fanii români au fost aplaudați în mai multe rânduri de cei armeni din restul stadionul, câștigându-ne respectul prin atitudinea avută și susținerea continuă pentru echipă, la un nivel ridicat. După meci, la inițiativa armenilor, ne-am regăsit în oraș unde am discutat mai multe la o bere, mai ales despre diferențele culturale și particularitățile scenei suporterilor armeni, dar și ale grupului acesta de la națională. Astfel, șederea de două zile la Erevan a fost una extrem de interesantă, încărcată de întâmplări și deosebită prin ceea ce am găsit acolo, un oraș atrăgător și un popor cu niște oameni destul de calzi, referindu-ne la toți armenii ca întreg. Noi ne-am continuat apoi deplasarea spre Kazahstan, la Astana, unde am mai acumulat câteva mii de kilometri pe abac, întorcăndu-ne apoi în țară după o deplasare cu două meciuri desfășurată pe mai mult de o săptămână și cu peste zece mii de kilometri la activ.

După toate aceste experiențe de la meciul tur, a rămas un sentiment de respect reciproc între români și armeni. Pentru deplasarea de la București, cei de la F.A.F. au venit în România abordând acest traseu foarte lung (5000 km dus-întors) și schimbând mai multe mijloace de transport în comun de linie, în diverse orașe importante din ruta lor, ceea ce face efortul acestora și mai mare, ținând cont că sunt total independenți financiar, iar deplasarea este destul de lungă și dificilă, fiind plecați pentru acest meci timp de o săptămână de acasă. Aceștia au ajuns cu trei zile înainte de meci în România, vizitând Bucureștiul și alte zone frumoase ale țării, în așteptarea partidei de diseară, iar în prima seară, cei care au ieșit la o terasă în centru au fost vizitați la o bere și de Artavazd Karamyan, jucător emblematic pentru naționala Armeniei unde a strâns peste 50 de selecții și un reper important pentru fotbalul românesc, după ce a jucat la Rapid, Steaua sau Politehnica Timișoara, câștigând respectul tuturor pentru seriozitatea arătată.

14

15

18

Altfel, țara noastră are un istoric puternic cu Armenia, România fiind primul stat care a oferit azil politic acestora după începutul Genocidului Armean, când aproape un milion și jumătate de armeni au fost masacrați de turci, formându-se o importantă comunitate armeană atât în România, dar și în alte țări. De asemenea, România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Armenia față de URSS, creându-se astfel un istoric solid. Ar mai fi de precizat și că Armenia a fost prima țară în istorie care a adoptat creștinismul ca religie, încă din secolul IV.

Așadar, cam aceasta a fost povestea deplasării la Erevan, una în care ne-am bucurat să găsim niște oameni de lăudat ca popor, dar și o susținere organizată la nivel de suporteri de națională, chiar dacă nenumăratele probleme cotidiene și financiare fixează multe bariere în calea dezvoltării acestui fenomen. Le urăm bun venit și fanilor armeni pe această cale, apreciind efortul pe care-l fac să țină steagul sus și să fie alături de naționala lor în toate deplasările, un sacrificiu foarte mare ținând cont de situația economică a Armeniei dar și distanțele pe care le au de parcurs mereu.

Articol realizat de Liviu A. – Revista Ultra’

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook