banners

Să băgăm și jandarmeria.ro la dubă!

duminică, 1 aprilie 2012, ora 15:01. Publicat de Cristian C.

Monitorul Oficial este pentru cetățeni ceea ce este biblia pentru creștini. Chiar dacă-ți mai scapă un „’tu-ți Cristoșii mă-tii!”, o încălcare flagrantă a aliniatului trei din decalog, tragi speranță că Dumnezeu este iubitor și te iartă. Diferența dintre legile lumești și cele cerești este că, în momentul în care ai încălcat normele unui stat, trebuie să fii pedepsit într-un timp relativ scurt. Nu ești nevoit să aștepți a doua venire a lui Iisus pe Pămînt ca să-ți primești sentința. Însă jandarmii, acești presupuși îngeri ai democrației, încalcă la aproape fiecare acțiune legea și nu sînt pedepsiți nici de legile laice și, deocamdată, nici de cele clerice.

Legitimația de jandarm și Atlantida

Jandarmeria funcționează în baza legii 550 din anul 2004 după Cristos. Articolul 27, aliniatul 5 spune așa: „În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este obligat să își facă cunoscută (n. r. – cacofonia nu e de la noi) calitatea și să prezinte insigna sau legitimația de serviciu, după caz, cu excepția situațiilor în care rezultatul (n.r. – nici asta) intervenției sau siguranța ulterioară a acestuia ar fi periclitată”. Nu cere nimeni ca mascații care descind în casele interlopilor să-și lipească legitimația de cagulă. Cum Toma necredinciosul n-a crezut că Iisus a înviat pînă nu l-a atins, nici eu nu cred că aceste legitimații există cu adevărat. Le-a văzut vreodată cineva? E plin youtube-ul de protestatari reținuți care le cereau măcar un act arhanghelilor justiției. Probabil, aura de om al legii îți dă și o imunitate în fața ei.

Cînd e legal să o iei pe cocoașă

Aceeași lege, la articolul 29, mai zice: „În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române folosește armamentul din dotare în următoarele situații:

a) pentru ÎMPIEDICAREA și NEUTRALIZAREA acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică;
b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat;
c) pentru IMOBILIZAREA persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine și întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane investite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică prin acte de violență”.

Cîte imagini în care jandarmii bat oameni imobilizați ați văzut? Sau cîte imagini ați văzut cu jandarmi care lovesc cu pumnul sau cu piciorul în cei trîntiți la pămînt deși legea pe baza căreia funcționează le permite să folosească doar armamentul din dotare? Poate vă mai amintiți de meciul Rapid – Steaua din 2010 cînd suporterii steliști, pentru că aruncaseră cu torțe în teren, au fost evacuați printr-un culoar format din jandarmi mascați care îi loveau la nimereală pe cei care treceau prin fața lor? La care dintre cele trei puncte se încadrează această acțiune? Știam că legea de atunci spunea că pentru torțe primești amendă și interdicție pe stadion, nu și pumni în cap. De menționat și comentatorii meciului transmis pe PRO TV care se amuzau teribil de situație.

Inchiziția n-a murit. Inchiziția se transformă

Articolul 33 mai face o precizare foarte importantă: „Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face în mod gradual și nu NU TREBUIE SĂ DEPĂȘASCĂ nevoile reale pentru IMOBILIZAREA persoanelor turbulente sau agresive ori pentru NEUTRALIZAREA acțiunilor ilegale și VA ÎNCETA DE ÎNDATĂ CE SCOPUL MISIUNII A FOST ÎNDEPLINIT”. Cum scopul misiunii este reținerea, imobilizarea sau evacuarea persoanelor care încalcă legea, ce rost mai au bastoanele în capul celor deja prinși? Poate vă mai amintiți de summitul de la București și de tipul reținut de jandarmi care a ieșit din secție cu ochii cît cepele de Olanda. Toate aceste agresiuni nu fac decît să însămînțeze în rîndul cetățeanului sentimentul de ură față de forțele de ordine și nu e vorba doar de cei loviți. Ce e în sufletul unei mame care-și vede fiul cu nasul spart pentru că a strigat „Muie Dragomir!” pe stadion? Oare nu este mai simplu să se aplice doar legea? Sigur că sînt suporteri violenți, sigur că există oameni care caută scandal. Dar pedepsele sînt suficient de dure. Mai nou, pentru o torță primești aceeași pedeapsă pentru tentativă de viol. Nu e suficient? Mai știți chestia aia? Cum se numea, mă? Așa… Constituția României. Știți ce scrie la articolul 22, aliniatul 2? Cam așa: „Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant”.

Oamenii și oamenii legii

Sigur, nu poate fi ignorat nici factorul emoțional. Și oamenii legii sînt oameni și e greu să fii lucid cînd ieși pe centrare și dai cu capul într-o cărămidă. Însă și oamenii normali sînt oameni și nu e ușor să-ți iei cinci pulane în cap pentru că ai prins un jandarm nervos. El este plătit din banii tăi ca să respecte legea, nu s-o încalce. Dacă nu se poate controla, locul lui nu e la Jandarmerie. I se potrivesc mai bine studiourile Antenei 3. Poate niște teste psihologice mai stricte și care să nu fie trecute cu șpagă, n-ar strica.

Matricole pentru jandarmi!

Ce poți să faci în cazul în care ai fost victima unui abuz al jandarmilor? Teoretic, multe. Practic, nimic. Poți să depui plîngere, însă e foarte puțin probabil că jandarmul respectiv va fi sancționat. În primul rînd pentru că nu îl poți identifica. De asta nici nu se legitimează. Iar la CEDO durează un proces cîțiva ani buni. Soluția ar fi imprimarea unui număr de identificare cît mai vizibil posibil pe uniforma jandarmului. Astfel, poți să te duci frumos cu poza, filmulețul sau martorul și să spui „Domn’e, 4456989 mi-a umflat ochii și mi-a scos dinții”. Oricît s-a făcut lobby în trecut pentru măsura asta, ea n-a fost adoptată și, cel mai probabil, nici nu va fi pentru că Jandarmeria riscă să devină un fel de armată personală a baștanilor.

Jandarmii au interdicție pe stadion

Poate vă amintiți cînd maiorul Iulian Gogu Claudiu (șeful serviciului cercetare-documentare din cadrul Direcţiei cercetare-documentare şi combaterea faptelor antisociale al Jandarmeriei) a fost surprins la sediul PD-L. De asta și șeful Jandarmeriei Craiova servea deseori ciorbița cu Adrian Mititelu pe vremea cînd patronul Științei avea cu ce s-o plătească. De asta au și sărit mascații la meciul România – Uruguay să confiște banner-ul „FRF = RMGC” deși, conform legii lui Mitică Dragomir, ei nu au ce căuta pe stadion decît în cazul evenimentelor de forță majoră. Ori un banner care nu încalcă legea amintită nu poate fi considerat un astfel de eveniment.

Orice jandarm e și judecător

Mai nou, un jandarm are și drepturi asupra libertății cetățenilor, un privilegiu de care se pot bucura în mod legal doar judecătorii. Conform noii legi pentru siguranța în fotbal, un jandarm poate să dea o interdicție pe stadion din pix. Iar cel care nu mai are voie să intre pe arenele sportive trebuie să meargă să vadă toate meciurile echipei lui la secția de Poliție. Fără dovezi, fără proces, un om este privat de libertate pentru că un jandarm a semnat un proces-verbal. O lege clar anticonstituțională. Și nu spun eu asta. A spus-o de mai multe ori Radu Chiriță, doctor în drept constituțional și profesor la Facultatea de Drept din Cluj. Contestarea unui proces-verbal durează în medie șase luni, timp în care trebuie să te prezinți săptămînal sau chiar de de două ori pe săptămînă la secția respectivă. Pare o situație fără ieșire și chiar așa este. Acum înțelegeți pancarta din Piața Universități cu „Chuck Norris, help!”?

de Claudiu Radu

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook