banners

Steaua București – Academia Rapid, prin obiectivul Revistei ULTRA’

vineri, 20 aprilie 2018, ora 00:27. Publicat de Liviu A.

IMG_0234water
Evenimentul fotbalistic al anului în România, raportându-ne la întrecerile interne, s-a disputat weekend-ul trecut, și încă mai stârnește reacții aprinse, deși au trecut câteva zile de atunci. Astfel, pe Arena Națională, s-au strâns după anunțurile oficiale un număr de 36.277 de spectatori, mai mulți decât la orice alt meci din acest sezon, indiferent de divizie, iar amploarea acestei cifre e cu atât mai mare cu cât a fost vorba de o partidă de Liga a 4-a.

Cu această ocazie, la meciul dintre Steaua București și Academia Rapid, s-a bătut fără mari probleme și recordul de spectatori la un meci din a patra divizie, dar acest eveniment care a făcut înconjurul mapamondului va rămâne cel mai probabil și principalul punct de reper din întregul sezon din România, la nivelul tuturor diviziilor, deoarece nici până acum și probabil nici în puținele etape rămase nu va fi depășită această asistență, chiar dacă play-off-ul primei ligi este în plină desfășurare.

Derulând puțin timpul înapoi, ne amintim și de partida din tur, pe Giulești jucându-se un alt meci memorabil, prin prestațiile de zile mari ale celor două galerii. Și atunci, numărul de spectatori a avut darul de a impresiona, bătrâna arenă care în curând va intra în reconstrucție fiind umplută de cei care voiau din nou să respire aerul unui derby interbucureștean. Atunci, ca și acum, ambele galerii au afișat coregrafii de amploare, au cântat neîncetat și au avut o recuzită extrem de variată, de la torțe și fumigene, la o mare de steaguri, confetti sau role.

Revenind la meciul de sâmbătă, vom începe prin a enunța faptul că, deși s-a așteptat în mare măsură ca spectacolul să provină din tribune, acesta ne-a fost oferit inclusiv pe teren, jucătorii celor două echipe ridicându-se cel puțin la nivelul unei partide din subsolul primei ligi, astfel că publicul spectator a avut ce vedea pe dreptunghiul verde. Dar lăsăm aceste lucruri celor mai avizați în acest sens și ne vom concentra pe ceea ce s-a întâmplat în cele două peluze.

Ținem să remarcăm și lăudăm afluența foarte mare de public, demnă de vremurile bune în care Steaua și Rapid jucau derby-uri care contau pentru titlul de campioană, în finale de Cupa României sau pentru calificarea în semifinalele Cupei UEFA. Atmosfera de sâmbătă seară n-a fost cu nimic mai prejos de acele dueluri care parcă provin dintr-o altă eră, cu toate ca n-au trecut foarte mulți ani de când cele două combatante se regăseau în topul primei ligi. Pe străzile din jurul Arenei Naționale s-a resimțit din plin emulația caracteristică marilor meciuri, atmosfera fiind una caldă și frumoasă. De remarcat în acest sens și cortegiile de mare amploare realizate de către cele două peluze, dar și spectacolele vizuale și fonice realizate pe drumul spre Arena Națională, atât steliștii, cât și rapidiștii strângând multe mii de oameni la punctele de intâlnire. Peluza Sud Steaua a plecat de la Piața Unirii spre stadion, iar Peluza Nord Rapid a avut ca punct de plecare Piața Iancului.

Conform așteptărilor, cele două galerii au fost la înălțime și au onorat cum se cuvine acest duel, prin tot ce le-a stat în putință. Chiar dacă încălzirea s-a făcut prin scandări în zecile de minute premergătoare primului fluier al arbitrului, toată lumea de pe stadion a așteptat începutul meciului. Astfel, după ce s-a dat start partidei, în cele două peluze s-au putut vedea coregrafii de amploare, dedicate prezentului și mai ales trecutului scris de gloriile celor două formații.

După momentele de început în care fanii giuleșteni au umplut întreaga Peluză Nord Rapid într-o mare de steaguri alb-vișinii, aceștia au ridicat o pânză în care se regăseau la loc de cinste unii dintre cei mai iubiți jucători din istoria post-revoluționară a acestora, dar totodată cei care au ales să se implice în acest nou proiect fotbalistic, ca jucători sau antrenori. Așadar, de la stânga la dreapta: Nae Stanciu, Ionuț Voicu, Constantin Schumacher, Daniel Pancu, Daniel Niculae, Vasile Maftei și Mihai Iosif. Mesajul care a însoțit desfășurarea acestei coregrafii a fost afișat la inelul superior, „A noastră nebunie vișinie, cea mai frumoasă din întreaga Românie!”, iar la primul inel a tronat pe tot parcursul meciului mesajul: „Rapid București suntem noi!”. După câteva momente, au fost aprinse o serie de torțe și fumigene, unele aterizând pe teren, astfel că meciul a fost oprit pentru câteva clipe.

În opoziție, Peluza Sud Steaua a realizat o coregrafie în două scene, aducându-și omagiul pentru Ion „Țop” Voinescu, legenda Stelei și cel care a fost desemnat cel mai bun portar român din istorie, câștigând și 11 trofee alături de echipa militară. Mesajul făcut de ultrașii steliști pentru această coregrafie a reliefat și prețuirea de care s-a bucurat legendarul jucător în rândul fanilor: „Voinescu, istorie, blazon, magie și furtună pe gazon”. În spatele acesui banner, pe fundalul unor plăcuțe argintii fosforescente, s-a desfășurat o coregrafie în două etape, în prima din ele evidențiindu-se faptul că Ion Voinescu a fost numărul unu ca portar în istorie și blazonul Stelei, iar în cea de-a doua, se remarca agilitatea acestuia și cariera furtunoasă pe care a avut-o între buturile roș-albaștrilor. Pe lângă elementele coregrafice, s-au regăsit și câteva torțe, fumigene roș-albastre și petarde, tot acest proces durând câteva minute.

În rest, de remarcat duelul vocal dintre cele două peluze care și-au împărțit momentele de supremație în acest sens. Cântecele au răsunat pe Arena Națională ca în vremurile bune, fanii menținând fondul sonor la un nivel destul de încărcat pe parcursul întregului meci. Nu au lipsit și tradiționalele înțepături și ironii din repertorii, dar și cântecele melodioase dedicate propriilor echipe. De asemenea, cele două peluze au fost încărcate de un fond cromatic spectaculos, sutele de steaguri fluturate continuu dând un aspect coloristic foarte plăcut, iar torțele, fumigene și stroboscoapele aprinse pe tot parcursul meciului au contribuit la atmosfera incendiară specifică oricărui derby care se respectă.

În altă ordine de idei, după cum va reieși din galeria foto completă din acest articol, meciul de sâmbătă seara ne-a adus aminte de cele mai frumoase vremuri ale fenomenului, în primul rând și mai ales prin multitudinea de mesaje afișate, multe dintre ele reușite ca și conținut. Peluza Sud Steaua a avut o gamă foarte variată de mesaje, de la începutul până la sfârșitul meciului, la fiecare 3-4 minute ridicându-se un altul, într-un flux continuu care s-a menținut constant în toate zonele peluzei. Practic, mai toate grupurile din peluză s-au regăsit prin semnătura de pe pânzele care au atins tematici cât se poate de diversificate. În cealaltă peluză, au fost afișate mai puține mesaje, majoritatea fiind îndreptate împotriva rivalilor, o parte din ele de efect. Totuși, fanii giuleșteni au încercat și reușit uneori să compenseze și să echilibreze balanța prin alte aspecte în acest derby, în primul rând din punct de vedere vocal.

În finalul articolului, după cum vă promiteam, cum n-au mai apărut nicăieri decât unele frânturi din cele întâmplate sâmbătă, vom încerca să creăm un album fotografic complet al mesajelor afișate de cele două peluze, un album care pe lângă absolut toate mesajele afișate, să includă și coregrafiile, dar și alte ipostaze, un album de arhivă care să nu scape nimic notabil și să reliefeze exact tot ceea ce s-a întâmplat pe stadion, pentru cei care n-au fost prezenți și pentru cei care vor să revadă toate momentele importante.

Nu vom descrie incidentele care au ținut capul de afiș în presă, deși prin faptul că am avut patru oameni pe terenul de joc, am putut remarca destul de îndeaproape toate cele întâmplate. De condamnat reacțiile din media și presa perfidă care în căutarea de senzațional a încercat să umbrească tot ceea ce a fost pozitiv, deosebit și spectaculos la acest meci, să acopere totul sub pretextul unor incidente izolate și să arunce vina exclusiv pe marea masă a suporterilor, nicidecum pe principalii vinovați, organizatorii și mai ales jandarmii care au întreținut și escaladat tensiunea. Vrem să punctăm faptul că lacunele organizatorice și unele mesaje afișate la tribuna a doua au dat șansa unor răfuieli doar între câteva zeci de oameni, în total, însă jandarmeria și-a arătat din nou limitele și în loc să aplaneze aceste conflicte, a reușit în schimb să escaladeze tensiunea pe stadion și să provoace incidente mult mai grave. Într-o situație în care era indicat doar să se formeze un tampon între cele două peluze, jandarmii au golit butelii de gaz lacrimogen în toate zonele stadionului, la tribună și în peluze, iar aerul încărcat de substanță iritantă a afectat mii de spectatori. De asemenea, intervențiile abuzive și fără rațiune au continuat în repriza a doua când, din cauza unui singur spectator rapidist intrat pe teren și ajuns în fața peluzei steliste, moment în care au mai intrat încă doi fani rivali până în careul de joc, deci un total de trei spectatori, jandarmeria a deplasat un număr de peste 150 de scutieri înarmați în fața Peluzei Sud, aceștia atacând din nou fanii cu butelii de gaze, afectând din nou mii de oameni, inclusiv femei, copii sau bătrâni, când soluția logică era doar să-i rețină și sancționeze pe cei trei și să înlăture orice tensiune. Spre finalul meciului a urmat o nouă intervenție fără logică a jandarmilor, când aceștia au evacuat un sector din peluza stelista sub lovituri de bastoane și jeturi de gaze, deși cei care erau în acel loc doar își încurajau echipa. Nu căutăm nicidecum să deculpabilizam fanii care au provocat unele incidente, dar trebuiau doar aceștia neutralizați, nu intervenit în forță și atacat o peluză întreagă cu tot armamentul din dotare, în mai multe rânduri, la fel ca și la tribuna doi, în cele două luând loc aproape 20.000 de fani afectați de aceste măsuri cretine. Ca o notă personală, deși având la vedere o legitimație de jurnalist acreditat, am resimțit și personal abuzurile jandarmilor când, pentru simplul fapt că filmam intrarea acestora pe teren, am fost reținut forțat și condus într-un soi de beci întunecos al arenei, primind la pachet și o serie lungă de lovituri la corp cât eram imobilizat și dus spre încăperea obscură, intervenția privativă încheindu-se după vreo 20 de minute, când s-a recunoscut „eroarea” comisă si reținerea la întâmplare.

Din păcate, deși a fost un eveniment deosebit, în căutarea senzaționalului, s-a încercat trecerea în derizoriu a unor aspecte care trebuiau să fie definitorii și rămân principalele repere ale acestui meci. Totuși, a fost un meci de liga a patra care a strâns un număr de 36.000 de oameni pe stadion, record în acest sezon, indiferent de divizie. Au fost două galerii care au avut o prestație admirabilă și demnă de marile derby-uri europene, prin coregrafiile afișate, cântecele continue și pasionale, seria de mesaje interminabile, dar și elementele coloristice care au făcut ca spectatorii aflați în cele două tribune să fie de multe ori mai captivați de către show-ul din peluze, în detrimentul celui de pe teren. A fost un spectacol aparte care nu poate fi umbrit de unele mici incidente, deși jandarmii au ținut cu tot dinadinsul să preia rolul de actor principal, în mai multe momente.

Pe această cale, dorim să-i felicităm pe toți cei care și-au adus contribuția pentru ca această partidă să rămână una de referință pentru totdeauna la nivelul ligilor inferioare din România, celor care au creat această atmosferă aparte și și-au susținut echipele până după ultimul fluier, cei care au demonstrat că fotbalul încă trăiește în România, exclusiv prin pasiunea fanilor.

În final, după cum vă promiteam și după o muncă asiduă de captare, sortare și aranjare a tuturor cadrelor pentru a ne asigura că nu ne scapă absolut nimic, atașăm și o listă cu toate mesajele afișate de cele două peluze la meci, după care veți putea vedea fotografii de la fiecare în parte.

Mesajele fanilor Stelei:

– Noi, fii ai bravilor soldați / Voi niște țigani spurcați! (Combat)

– UEFA: this is Steaua Bucharest! (Tribuna 2)

– PeNe ’96

– Niște garoi pe scripeți spânzurați (contra-mesaj Sud Steaua la coregrafia Rapidului)

– De ce vreți să promovați? În 2-3 ani nu mai existați

– Dear UEFA… Now you see which one is the real Steaua Bucharest (South Boys)

– „Asia Express” – mai bine se filma în Giulești / Junglă urbană, colibe și pești (Vacarm)

– În liga a 4-a din cauza unui sistem defect / Urmăm același ideal, fără niciun regret (Tineretului Korp)

– Absolvenți de pușcărie v-ați făcut academia (Hunters)

– Degeaba v-ați pus nume de ”Academie” că tot ”școala vieți” pe diplome vă scrie (Glas)

– Bocciilor – aluzie la porecla șefului galeriei rapidiste (Vacarm)

– Hello, mister Dumitrescu? This is Steaua!!! (Glas)

– Academicieni cu patru clase / Stați în Zăbrăuți cu caii în case (Roosters)

– Ne-ați dat legea 4, amenzi și bastoane / Dar pasiunea noastră umple stadioane (Combat)

– Marea schismă stelistă ne-a scăpat de adunătura manelistă (Stil Ostil)

– Voi vorbiți de școlarizare când gramatica vă dă teroare (contra-mesaj la un banner afișat de rapidiști)

– Soare bolșevic și trandafiri roșii / Sub pod găsim mincinoșii (Banda Ultra)

– PSD-ul dintotdeauna i-a cumpărat pe cei săraci…

– MM ești dovada vie, sclav < cutie (Vacarm)

– Eliberați din sclavie v-ați mutat lângă Regie

– Cei care s-au dezis de principii de atâtea ori / Nu rămân glorii în istorie, ci doar simpli jucători (Shadows)

– Altfel se șmecheresc acte când ai trei trandafiri la spate (Banda Ultra)

– Academie cu bani de la Primărie / Ajutorul social, un obicei în ursărie (Hunters)

– Un fotbal muribund și anost e promovat în continuare / În timp ce altul autentic renaște în ligile inferioare (Banda Ultra)

– Noi ultrași, voi căruțași (Banda Ultra)

– La cât ați fost ajutați, să dea dracu să nu votați (Banda Ultra)

– AcadeMuie Rapid

– Urâții lăutari ai Giuleștiului

– Radule, astăzi te simțim prezent / E cel mai frumos sentiment! (Vacarm)

– Fuck politics

– G$P = haznaua presei! Muriți!

– Multă muie GSP!

 

Mesajele fanilor Rapidului:

– De la FCSB ați plecat / Că Gigi n-a mai cotizat

– Când a fost sudul sus vreodată? Ia uitați-vă pe hartă!

– O fiară a încercat numărătoarea, dar nu putea, îl limita școlarizarea

– Buget de la apărare… Asta e valoare?!?!

– Mai mințiți că protestați atunci când nu vă prezentați?

– Steaua adevărată / De comuniști înființată

– Aici sunt băieții pe care mereu i-ați copiat / Acum vă ordonăm: salt înainte, culcat!

– Continuați tradiția din fiecare an / Doar că din slugile ciobanului ați devenit sclavii lui Talpan

– Galeria lu Rapid / Zeci de ani v-a umilit

– Ați fugit de haine ciobănești pentru uniforme rusești!

– Mai cântați de Antonescu când îl serbați pe Ceaușescu?

– Rapidul dă recital / Astă seară cu ”Regal”

– Când jucați cu noi / Sunteți la TV și voi

– Din Giulești pân’ la Madrid / S-a dus faima de Rapid

 

Galerie foto STEAUA BUCUREȘTI:

30709885_916011725226975_7311425258655842304_n

1water

2s-water

2water

3water

4water

30715817_2525966317627585_9186387918850097152_n

6water

7

7sa-water

7s-water

8water

9water

10water

31059457_2525966327627584_1848013587247792128_n

12water

13water

14water

15water

16water

30715686_2525966337627583_258122990414200832_n

18

19

20

21

31092076_2525966350960915_7158126318104608768_n

23

31091945_2525966287627588_8291894776832196608_n

25

26

27

28

30762812_2525966274294256_4463221462999760896_n

coreo's (4)water

coreo's (5)water

coreo's (6)water

IMG_1038water

 

 

Galerie foto ACADEMIA RAPID:

coreo's (1)water

coreo's (2)water

coreo's (3)water

1

2water

3water

4

5

6

7

8

9water

10

11

12

13water

14water

 

copyright foto: Revista ULTRA’, Om Bun, academiarapid.ro, Cristian Scutariu

Articol realizat de Liviu A. – Revista ULTRA’

Un răspuns la “Steaua București – Academia Rapid, prin obiectivul Revistei ULTRA’”

  1. Dobrică spune:

    Fii ai „bravilor” soldați din Diviziile Tudor Vladmirescu și Horia, Cloșca și Crișan?

Lasă un răspuns

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRomanianRussianSpanish
Urmărește-ne pe Facebook